Fotbal international

Cei 8 paşi prin care Joan Laporta vrea să redreseze Barcelona! Cum face bani ca să-l păstreze pe Messi

10.03.2021 | 15:40
Cei 8 pasi prin care Joan Laporta vrea sa redreseze Barcelona Cum face bani ca sal pastreze pe Messi
Lionel Messi este într-o formă foarte bună şi conduce clasamentul marcatorilor din Spania. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Joan Laporta a câştigat alegerile cu peste 50 de procente şi revine ca preşedinte la FC Barcelona, după mandatele pline de succes din perioada 2003-2014. Laporta găseşte clubul în cea mai mare criză financiară, într-un punct foarte jos şi din punct de vedere sportiv. Şi în pericol iminent de a-l pierde gratis pe Leo Messi.

De altfel, Laporta şi-a fixat ca obiectiv imediat convingerea lui Leo Messi să continue pe Camp Nou. Dar cu datorii de peste un miliard de euro, FC Barcelona nu poate rivaliza cu alte forţe din Europa, care sunt gata să îi ofere un salariu mamut lui Leo pentru a-l atrage din vară. Mai ales că ar fi la final de contract, deci catalanii nu ar încasa nimic.

ADVERTISEMENT

Joan Laporta mizează pe dragostea lui Messi pentru Barcelona şi pe relația bună pe care o are cu starul argentinian. Pe de altă parte, trebuie să îl convingă pe Leo că Barca are un plan pentru a se redresa financiar şi în acelaşi timp să revină în lupta pentru trofee. Mai ales că echipa a suferit în ultimele ediţii de Champions League.

Laporta face schimbări importante în conducerea Barcelonei. Revine şi Jordi Cruyff la echipa la care tatăl său a scris istorie

Joan Laporta a făcut un plan în opt paşi pentru a redresa rapid situaţia economică a Barcelonei. Este un set de propuneri prin care se aşteaptă ca formaţia catalană să profite mai mult de brandul uriaş. Pentru a atrage fonduri mai mari în special din marketing şi sponsorizări. Desigur, eşalonarea datoriilor este o altă prioritate.

ADVERTISEMENT
  1. 400 de milioane de euro se obţin prin împrumuturi din emisiunile de obligaţiuniFC Barcelona reprezintă în continuare un nume care oferă de la sine garanţii bancare. Astfel că Laporta are deja acorduri verbale pentru 400 de milioane de euro care să intre în următoarea perioadă în conturile clubului. Sumă pe care formaţia blaugrana să o achite pe termen lung. Şi care poate creşte, în cazul în care se vor semna noi acorduri.
  2. Reducerea cheltuielilor şi a fondului de salarii. Leo Messi câştigă aproximativ 70.000.000 de euro net pe an la Barcelona. Inclusiv el ar trebui să accepte o micşorare, cel mai probabil. Cert este că Laporta vrea să scadă considerabil fondul salarial al echipei, cel mai mare din lume la ora actuală. Suma este în jurul a 650 de milioane de euro pe sezon în acest sezon, va trebui să scadă cu aproximativ 130 de milioane de euro.
  3. Schimbări importante în board-ul de conducere. Joan Laporta este convins că problemele financiare ale Barcelonei vin şi din incompetenţa unora dintre oamenii din conducere. După scandalul Barcagate era oricum nevoie de o remaniere a board-ului de conducere. Oscar Grau a fost obligat să demisioneze, la fel ca alţi membri importanţi. Iar Xavier Asensi pleacă la Inter Miami. Au fost aduşi Ferran Reverter, Mateu Alemany şi Jordi Cruyff.
  4. Creşterea cu 50 de procente a sumei obţinute din sponsorizări. Joan Laporta crede că FC Barcelona ar trebui să obţină mai mulţi bani de la sponsori. Asta mai ales după ce Beko şi Rakuten, principalii parteneri, au semnat recent contracte pe sume mai mici. În acest moment, FC Barcelona obţine 170 de milioane de euro anual din sponsorizări. Laporta vrea să ducă suma la 250 de milioane de euro în următorii trei ani.
  5. Ajutor şi din partea celorlalte secţii sportive. FC Barcelona este un club care se traduce prin performanţă nu doar la fotbal, dar şi la multe alte discipline sportive. Care în acest moment aduc un profit de 10 milioane de euro. Laporta este convins că această sumă poate creşte prin atragerea fanilor spre respectivele sporturi.
  6. Un plus important din marketing, prin Barca Experience Centre. FC Barcelona este printre cluburile cu cel mai mare potenţial de marketing din întreaga lume. Iar Laporta vrea să speculeze mai mult acest aspect. Vor fi deschise aşa numitele Barca Experience Centre pentru fanii din marile oraşe, precum: Londra, Istanbul, Dubai, Tokio, Shanghai, Miami, Rio de Janeiro.
  7. Un nou plan financiar pentru Espai Barca. Espai Barca se doreşte a fi cel mai mare complex sportiv din lume. Care să includă, printre altele, Camp Nou şi Palau Blaugrana. Care vor fi modernizate. Termenul de finalizare este 2024, iar clubul a făcut un contract de împrumut de peste 800 de milioane de euro pentru acest proiect. Joan Laporta vrea ca suma să poată fi eşalonată pe o perioadă ceva mai lungă decât este stipulat în prezent. 
  8. Barcelona intră în lumea Esports. FC Barcelona va specula ascensiunea Esport şi va fi printre primele mari cluburi care vor intra în această lume. Se speră că această iniţiativă va atrage câştiguri de la noi sponsori şi din marketing.