News

Cei care suferă de alergii sau astm sunt mai puțin expuși la infecția cu coronavirus! Care e explicația

26.05.2020 | 19:37
Cei care sufera de alergii sau astm sunt mai putin expusi la infectia cu coronavirus Care e explicatia
ADVERTISEMENT

Cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai puțin expuși la infecția cu noul coronavirus, anunță Societatea Mondială de Alergologie. Asta chiar dacă cei care suferă de aceste afecțiuni sunt afectați și de alte boli respiratorii. 

Cei care suferă de alergii sau astm sunt mai puțin expuși la infecția cu coronavirus!

Medicii au constatat că în virusul acestora se fixează mai greu în organismul lor. Aproape 3 milioane de români suferă de diferit alergii. Virozele comune, dar și gripa îi afectează pe cei mai mulți dintre cei care suferă de alergii și astm.

ADVERTISEMENT

Din această cauză, la începutul pandemiei, medicii s-au temut că mulți pacienți care suferă de alergii și astm, se vor îmbolnăvi de COVID-19. Însă, statisticile arată că există o proporție mică de alergici care s-au îmbolnăvit.

“Sunt nişte gene care determină producţia lui. Se pare că la alergici aceste gene sunt deficitare”

Una dintre explicații ar fi receptorul ACE2, de care se lipește noul coronavirus.

Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog, a explicat: “Sunt nişte gene care determină producţia lui. Se pare că la alergici aceste gene sunt deficitare. E o reacţie inversă între predispoziția la alergii şi expresia acestui receptor, cumva invers proporţional, şi atunci nu mai are virusul de ce să se lipească.

ADVERTISEMENT

Pacienţii cu alergii sunt mai rar afectaţi de acest virus, deşi în mod normal sunt afectaţi frecvent de alte virusuri respiratorii”.

Plin sezon de alergii în România!

Specialiștii le recomandă pacienților cu astm sau alergii să nu renunțe la tratament în această perioadă, chiar dacă simptomele s-au mai ameliorat: “Dacă vorbim de forme uşoare de astm moderat.

ADVERTISEMENT

Mai ales dacă e o componentă alergică pot să aibă cantitate mai mică de medicament şi aceasta să fie redusă la un bronhodilatator la nevoie, dar când vorbim de astm sever e nevoie de o terapie zilnică”, susține Beatrice Mahler, medic primar pneumolog.

În acest moment este plin sezon de alergii. Cea mai frecventă formă de alergie din România este cea la polen. La finalul lunii iulie încep alergiile la ambrozie.

ADVERTISEMENT

Receptorii ACE-2 se află în mucoasa oculară, în nas și în mucoasa orală, dar și în 13 țesuturi umane, printre care vasele de sânge, plămâni sau inimă. Noul coronavirus se lipește de receptori și ajunge în plămâni. Însă, un sistem imunitar puternic va învinge reproducerea virusului.

ADVERTISEMENT
Tags: