Fotbal intern

Decada decăderii: Cum au dispărut din topul celor mai bogați români patronii din fotbal. Averea uriaşă pierdută de Becali

11.01.2019 | 21:53
Gigi Becali rămâne cel mai bogat patron din fotbalul românesc

FANATIK vă oferă, în oglindă, situația financiară, și nu numai, a personajelor cu averi de milioane de euro din fotbalul românesc, așa cum apare ea la o distanță de 10 ani, în TOP 300 cei mai bogați români din 2008 și din 2018. Toți au înregistrat minusuri considerabile

2008 a fost anul în care CFR Cluj câștiga primul dintre cele 4 titluri de campioană din palmares. Patron era Arpad Paszkany. Cu un punct mai mult (76 față de 75) decât Steaua. Patron era Gigi Becali. Pe 3 termina Rapid (61 de puncte). Patron era George Copos. Cu 61 de puncte, la fel cu Dinamo, pe locul 4. Ai cărei acționari erau Nicolae Badea, Cristian Borcea, Vasile Turcu, Florian Walter și Dragoș Săvulescu. Locul 5, Unirea Urziceni. Patron, Dumitru Bucșaru. Un pic mai jos, pe 8, era SC Vaslui. Patron: Adrian Porumboiu. Urmată pe 9 de Universitatea Craiova. Echipa lui Adrian Mititelu. Farul lui Gheorghe Bosânceanu termina pe 13, Ceahlăul primarului Gheorghe „Pinalti” Ștefan, pe 15…

Decada marilor schimbări: au mai rămas în fotbal doar Gigi Becali și Nicolae Badea!

Au trecut 10 ani. Dintre cei menționați mai sus, în fotbal mai este doar Gigi Becali și Nicolae Badea, cu Dinamo din Liga 4. Banii sunt principalul motiv al dispariției celorlalți, aici încluzând și probleme generate de evaziune fiscală care i-a dus pe unii dintre ei la închisoare. FANATIK vă oferă o comparație între ce averi aveau și ce loc ocupau în TOP Capital 300 cei mai bogați români în urmă cu 10 ani, în 2008, și acum, în 2018. Între timp a trecut peste noi toți o puternică criză, iar peste ei, în plus, o puternică… razie!

Așadar, să ne întoarcem în 2008. Și să-i luăm pe rând pe milionarii din fotbal, în ordinea din TOP Capital cei mai bogați 300 de români, fără să-i uităm pe Ionuț Negoiță (acum la Dinamo), Ioan Neculaie (fost la FC Brașov), Ioan Niculae (Astra Ploiești, devenită Astra Giurgiu) sau Cornel Penescu (fost la FC Argeș).

[table id=5 /]

Nea Gigi ține steaua sus cu o avere de 5 ori mai mică decât în 2008!

În cei 10 ani trecuți din 2008, de la lista anterioară, în TOP 300 cei mai bogați români în 2018 din revista Capital, situația majorității „numelor” de mai sus s-a schimbat. Ori au avut probleme cu legea și nu le mai arde de fotbal, ori nu le-au mai mers afacerile și au renunțat la „gaura neagră” numită fotbal, ori pur și simplu au ieșit din fenomen, nemulțumiți de rezultatele echipelor pe care le-au finanțat. Singurul care este la fel de implicat și mai are bani să-și ducă mai departe, la același nivel ridicat, afacerea cu balonul rotund este Gigi Becali, patronul de facto al Stelei, nevoită între timp să-și schimbe numele în FCSB.

Cel mai bogat român în 2008, Gigi Becali a făcut schimb de locuri în 2018 cu alt nume asociat cu sportul în România, și nu numai, Ion Țiriac (pe locul 2 în 2008). Deși criza care ne-a lovit pe toți începând chiar din 2008 i-a „topit” averea la mai puțin de o cincime (!), de la 2,5 miliarde de euro la aproximativ 500 de milioane, deși a fost la închisoare, Gigi Becali nu a renunțat la echipă și visează în continuare să dea lovituri de zeci de milioane de euro cu jucătorii pe care îi adună din țară și-i „crește” pentru fotbalul cu adevărat mare. Nu mai amintim de alte milioane de euro pe care le așteaptă an de an din participarea în cupele europene.

Gigi Becali rămâne cel mai bogat patron din fotbalul românesc

Cum a dispărut „astralul” Ioan Niculae din topul milionarilor români

Dacă în 2013, Ioan Niculae era cel mai bogat român, potrivit Top 300 Capital, cu o avere de 1,7 miliarde de euro, în 2014 conturile i-au scăzut la 1,1 miliarde, iar 2015 i-a fost fatal. Pe 2 februarie 2015 firma cea mai importantă a lui Ioan Niculae, InterAgro SRL, prin care acesta își controla afacerile din agricultură, industrie şi turism, a intrat în insolvenţă. Iar patronul Astrei intra și el în alt fel de „insolvență”, a se citi „închisoare”, după ce era condamnat la începutul lui aprilie la doi ani şi jumătate cu executare în dosarul „Mită la PSD”. Ieșit de la „răcoare” în iulie 2016, Niculae a finanțat și finanțează în continuare Astra Giurgiu, dar la sfârșitul lui octombrie a fost din nou condamnat, în primă instanță, la închisoare cu executare, 3 ani și 6 luni, pentru „cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani”. Iar în TOP 300 cei mai bogați români din 2018 nu mai apare. Presa tabloidă susține că a împărțit averea între fosta soție – Domnița Radu, fiica sa – Adina Niculae și iubita actuală – Nicoleta Toncea…

Au fost și nu mai sunt…

Dintre bogații anului 2008 cu afaceri în fotbal, sunt destui care nu mai apar în 2018. Unii nu mai apar în fotbal, alții nu mai apar în TOP 300. Ioan Niculae, patronul Astrei Giurgiu, este doar un exemplu.

Ioan Neculaie a fost prins când a încercat să fugă din țară

Aproape tizul său, cei doi fiind „încurcați” de multă lume din cauza asemănării numelor, Ioan Neculaie, după ce a dus fostul Steagul Roșu Brașov, mai apoi FC Brașov la faliment (septembrie 2017), a fost condamnat definitiv în noiembrie 2017 la 6 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, la care s-au mai adăugat încă 1 an și 6 luni de închisoare pentru o condamnare inițial cu suspendare, în noiembrie 2012, pentru ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii, într-un dosar legat de un accident de muncă din martie 2008. A fost prins la Giurgiu, la punctul de trecere al frontierei în Bulgaria și încarcerat. A ieșit din pușcărie în luna mai din acest an. Nu-l mai interesează să învestească în fotbal.

Ioan Neculaie, în perioada în care era patron la FC Brașov

Cornel Penescu, distrus de dosarul „Mită pentru arbitri”

În 2008, Cornel Penescu era de doi ani patron la FC Argeș și echipa din Pitești tocmai promovase în prima ligă. Deși a terminat sezonul 2008-2009 pe locul 10, FC Argeș avea să fie retrogradată din cauza implicării lui Penescu în celebrul caz „Mită pentru arbitri”. Deținătorul lanțului de magazine PIC a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare în nu mai puțin de 7 dosare de corupție! A fost eliberat în 15 noiembrie 2017 și, cu afacerile la pământ, nu s-a mai implicat în fotbal.

Adrian Porumboiu a pierdut „imperiul” Racova

Adrian Porumboiu conducea în 2008 un adevărat „imperiu” în agricultură, prin intermediul „concernului” Racova. Asta însemna aproape 50.000 de hectare de teren (comasate în 20 de ani) şi lucrate la nivel industrial, ferme de animale, fabrici de panificaţie, de ulei, vinificaţie, hoteluri și construcţii industriale. Din cauza unui management defectuos, grupul de firme Racova a ajuns înglodat în datorii, iar în 2014 Porumboiu a primit o lovitură care l-a dărâmat: o amendă de la APIA de aproape 17 milioane de euro. A intrat în combinații cu un grup de investitori pentru a salva ce mai era de salvat, dar a fost înșelat și a rămas fără afacerea pe care o construise în ani și ani, mai mult, și cu datorii nepreluate de noii „stăpâni” ai Racovei. Renunțase în 2012 și la SC Vaslui, cedase acţiunile preşedintelui clubului, Ciprian Damian, iar echipa a mers din prost în mai prost și s-a desființat în toamna lui 2014.

Adrian Porumboiu a avut mult ghinion în afaceri

Vasile Turcu s-a sinucis…

Fostul acționar dinamovist Vasile Turcu a avut soarta cea mai crudă. Pe cai mari, sau, dacă vreți, pe… „câini” mari în 2008, a ajuns să se sinucidă la începutul lui martie 2017 pentru că firmele sale acumulaseră datorii uriaşe și, rămas fără bani și fără soluții de redresare, și-a pus, la propriu, lațul de gât, explicând în biletul de adio: „Îmi pare rău pentru tot şi regret că nu vă mai pot susţine aşa cum o făceam cândva”. Avea 62 de ani…

Copos, Bosânceanu, Borcea, Paszkany au ieșit din fotbal, nu și din TOP 300 milionari

George Copos a vândut Rapidul în 2013, după 20 de susținere a „farmecului vieții” în Giulești. A făcut pușcărie în „Doarul transferurilor” o treime din pedeapsă, adică un an, o lună și 3 zile (4 martie 2014 – 7 aprilie 2015), iar la începutul acestei luni, după 28 de ani, a ieşit din acţionariatul lanţului de cofetării ANA Pan, pe care l-a fondat la începutul anilor ’90. A fost văzut în ultima vreme tot mai des în anturajul echipei giuleștene, lider în Seria a II-a a Ligii 3…

Gheorghe Bosânceanu a preluat Farul, aflată cu un picior în Divizia B, în aprilie 2000, a finanțat-o 9 ani și a vândut echipa lui Giani Nedelcu în primele zile ale lui iulie 2009. De atunci nu s-a mai implicat în fotbal, s-a ocupat numai de afacerile pe care le are în shipping și industria navală, atâta câtă mai există în Românica…

Cristian Borcea a avut de tras cel mai mult dintre condamnații în ultra-mediatizatului „Dosar al transferurilor”. A făcut pușcărie 4 ani și 4 luni fără două zile (4 martie 2014 – 2 iulie 2018). A intrat la închisoare căsătorit cu Alina Vidican, la ieșire l-a așteptat a treia soție, Valentina Pelinel… Sunt zvonuri că s-ar implica la Dinamo, dar nașul său, Gigi Becali, a infirmat această posibilitate.

Arpad Paszkany a adus în Gruia 3 titluri de campioană (2008, 2010, 2012) și 3 Cupe (2008, 2009, 2010). A renunțat la echipă în 2014, a revenit în vara lui 2016, dar la scurt timp a fost pus oficial sub urmărire penală, alături de Iuliu Mureșan, de către procurorii DIICOT pentru că ar fi prejudiciat clubul CFR Cluj cu aproximativ 10 milioane de euro, acuzație care nu a putut fi dovedită, și s-a retras definitiv.

Arpad Paszkany a căzut și el în top 300 Capital

„Bill Gates ăla, cât a lăsat moștenire copiilor? Cinci milioane, nu?! Eu o să le las la fete câte 20, la fiecare! De patru ori cât a lăsat Bill Gates! Așa a lăsat moștenire Bill Gates, câte cinci milioane. Eu le dau la fiecare fată câte 20 de milioane de euro moștenire. Restul, atâta cât mă duce mintea pe mine, puțin, atâta, o să-i iau cu mine. Și nu îi iau cu mine decât făcând fapta bună: spitale și biserici! Atâta!” – Gigi Becali

„Gigi are bani mulţi, mulţi! Muţi rău de tot! Nici Ţiriac n-are banii lui, orice ar scrie presa. Din pământuri face Gigi bani. A cumpărat când a trebuit pământ ieftin şi acum îl vinde scump. Becali e cel mai bogat om din România, vă spun eu precis. Are pământuri de două, trei miliarde, vă spun sigur! N-are nimeni în ţară aşa ceva” – Dumitru Dragomir

  • 1 loc (22-23) a căzut George Copos în TOP 300 cei mai bogați români din 2008 în 2018, cel mai puțin dintre toți milionarii din fotbal
  • 2.000 de milioane de euro (adică două miliarde!!!!)  a pierdut Gigi Becali între 2008 și 2018, cel mai mult dintre toți finanțatorii din fotbalul românesc, deși asta a însemnat o cădere de doar 5 locuri, de pe 1 pe 6