Există foarte multe rețete legat de punerea la borcan a gogoșarilor, însă cea mai simplă și cea mai rapidă este dezvăluită de FANATIK.
Rețeta de gogoșari în oțet la rece, adică fără fierbere, se numără printre secretele gospodinelor, fiind una dintre cele mai apreciate.
Rețetă de gogoșari în saramură, simplă și la îndemâna oricui
Gogoșarii se numără printre legumele care se pun la murat la început de toamnă, asta pentru că au un gust dulce, care încântă papilele gustative.
Au o pulpă cărnoasă și o coajă destul de groasă ceea ce îi face să reziste în recipiente o perioadă destul de lungă de timp, asta dacă nu sunt consumați dinainte.
Ingrediente necesare pentru gogoșarii în saramură:
- 3 kilograme de gogoșari
- 350 ml oțet
- 250 grame de zahăr tos
- 90 grame de sare
- boabe de piper
- frunze de țelină
- frunze de vișin
- câteva fâșii de hrean.
Mod de preparare gogoșari pentru iarnă. Cum se pun la borcan:
- Gogoșarii se spală bine, se curăță de semințe și de cotoare. Se feliază cu ajutorul cuțitului
- Hreanul se taie la rândul său tot felii
- Într-un castron încăpător se adaugă oțetul, sarea și zahărul și se amestecă bine
- Pont: sarea este neiodată, specială pentru pus murături
- De asemenea, nu se adaugă deloc apă în saramură
- Saramura obținută se toarnă peste gogoșarii feliați
- Se adaugă 3 foi de dafin, o lingură de boabe de piper și fâșiile de hrean. Se amestecă totul cu mâinile
- Mare atenție să nu se zdrobească feliile de gogoșar
- Castronul se acoperă cu un prosop curat și se lasă la temperatura camerei timp de 12 ore
- După această perioadă gogoșarii trebuie să-și fi lăsat zeamă și să aibă aspect murat
- Totodată, gustul legumelor trebuie să fie unul dulceag
- Gogoșarii și feliile de hrean se pun în borcanele care au fost sterilizate dinainte
- În cazul în care gogoșarii nu lasă zeamă se adaugă oțet, nicidecum apă
- Borcanele sunt gata pentru a fi duse în cămară
- Spor la treabă!