Fotbal international

Cei mai BUNI zece antrenori din ISTORIA fotbalului. Mou da, Pep ba

UEFA a publicat recent un top al celor mai buni zece antrenori din istoria fotbalului. Josep Guardiola, actualul manager al lui Manchester City a fost lăsat pe dinafară de forul european, însă...
15.01.2017 | 00:08
Cei mai BUNI zece antrenori din ISTORIA fotbalului Mou da Pep ba

UEFA a publicat recent un top al celor mai buni zece antrenori din istoria fotbalului. Josep Guardiola, actualul manager al lui Manchester City a fost lăsat pe dinafară de forul european, însă rivalul său Jose Mourinho se află pe această listă selectă.

De altfel, dintre cei zece tehnicieni, doar portughezul încă se află în activitate.

  • Brian Clough

Trecut în nefiinţă pe 20 septembrie 2004, Clough a scris istorie pentru Nottingham Forest, alături de care a cucerit două Cupe ale Campionilor consecutiv, în 1979 şi 1980. Englezii au produs chiar şi un film ce a avut în prim-plan experienţa sa mai puţin plăcută de la Leeds United, intitulat The Damned United.

  • Johann Cruyff

Barcelona domină de ani buni fotbalul mondial datorită modificărilor tactice pe care Cruyff le-a făcut în perioada când antrena clubul de pe Camp Nou, între 1988 şi 1996. Gheorghe Hagi l-a reamintit în nenumărate rânduri drept omul de la care a învăţat cele mai multe lucruri în fotbal. A decat în luna martie a anului trecut, la vârsta de 68 de ani.

  • Vicente del Bosque

Anul trecut a pus capăt unei cariere de antrenor impresionate, în care a cucerit alături de naţionala Spaniei atât Campionatul European, cât şi Campionatul Mondial. Del Bosque (66 ani) are totodată în palmares două titluri naţionale şi două Ligi ale Campionilor luate împreună cu Real Madrid.

  • Sir Alex Ferguson

Până să vină el la Manchester United, Liverpool era cea care domina autoritar fotbalul englez. Ferguson a reuşit să recupereze însă un deficit incredibil, de 12 titluri în favoarea echipei de pe Anfield Road.

  • Helenio Herrera

Herrera este cel care a inventat celebrul catenaccio. A cucerit titluri la toate echipele importante pe care le-a antrenat, printre care Atletico, Barcelona şi Inter. Cu echipa din Milano a luat şi două Cupe ale Campionilor, în 1964 şi 1965.

  • Uddo Latek

Este un nume mai puţin cunoscut publicului larg, care a cunoscut succesul suprem alături de Bayern Munchen, în anii ’70. Are în palmares nu mai puţin de 15 trofee, cel mai important dintre ele Cupa Cupelor, luată în 1982, pe când o pregătea pe Barcelona.

  • Valeri Lobanovskiy

Printre puţinii antrenori din blocul estic care au reuşit să-şi facă un nume în fotbalul mondial. Lobanovskiy a cunoscut cele mai mari succese alături de Dinamo Kiev. Cu această echipă, ucraineanul a reuşit să ia 29 de trofee, având o rată a victoriilor incredibilă, de 80%.

  • Rinus Michels

A trecut în nefiinţă de mai bine de 11 ani, însă numele său nu va fi uitat niciodată de fanii lui Ajax, Cu el pe banca tehnică, “lăncierii” au luat nouă trofee, printre care şi Cupa Campionilor Europeni din 1971. Cu naţionale Olandei, Michels a luat Campionatul European din 1988 şi a fost finalist al Cupei Mondiale din 1974.

  • Jose Mourinho

Este singurul antrenor din topul alcătuit de UEFA care încă activează. Magistralul său sistem defensiv va rămâne însă pentru totdeauna în istoria fotbalului. Supranumele “The Special One” l-a căpătat după câştigarea Ligii Campionilor alături de FC Porto, din 2004.

  • Arrigo Sacchi

A creat cea mai bună echipă din istoria clubului AC Milan, cucerin spre sfârşitul anilor ’90 nu mai puţin de nouă trofee. În 2011 a fost indus în Hall Of Fame-ul fotbalului italian graţie acestor rezultate.