Fotbal international

Cei mai cunoscuți 10 sportivi membri ai comunității LGBT

06.10.2018 | 19:04
Martina Navratilova, printre cei mai cunoscuți 10 sportivi membri ai comunității LGBT

Mult timp homosexualitatea sau bisexualitatea în sport a fost un subiect tabu. Sportivii se temeau să-și recunoscă orientările sexuate de teama repercursiunilor. Mulți nu au dorit să-și dezvăluie preferințele pentru a nu fi judecați de fani sau și mai mult de colegii din sport.

Însă, în ultima vreme tot mai mulți sportivi au început să-și dezvăluie orientarea sexuală fără a se mai teme de viitorul lor. În continuare vă vom prezenta o listă a sportivilor care fac parte din comunitatea LGBT.

Martina Navratilova, printre cei mai cunoscuți 10 sportivi membri ai comunității LGBT

Printre cei mai cunoscuți 10 sportivi membri ai comunității LGBT (comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgen) se află și fosta jucătoare de tenis Martina Navratilova, acum în vârstă de 61 de ani. Născută în Cehoslovacia, dar emigrată în SUA în 1975, ea a recunoscut într-un interviu acordat în 1981 că este bisexuală. Câțiva ani mai târziu ea a spus că este lesbiană.

Un al nume important al sportului este handbalista braziliană Maysa Pessoa, care a jucat la CSM București în perioada 2014-2016. Portărița în vârstă de 34 de ani și-a dezvăluit orientarea sexuală în 2009, pe când evolua în Franța, după ce oficialii clubului Brest au aflat că are o relație cu o altă femeie. Pessoa a câștigat Liga Campionilor cu ”tigroaicele”. O altă handbalistă celebră care și-a declarat homosexualitatea a fost daneza Anja Andersen, campioană olimpică în 1996. În vârstă de 49 de ani acum, Andersen a antrenat la Oltchim Râmnicu Vâlcea în 2011.

Legendarul atlet britanic Colin Jackson, neînvins timp de 12 ani la Campionatele Europene în proba de 110 metri garduri, a recunoscut că este gay în vara anului trecut, în timpul unei emisiuni televizate în Suedia. ”Zburătorul din Cardiff”, în vârstă de 51 de ani, a fost campion mondial în 1993 și medaliat cu argint olimpic în 1988.

Ian Thorpe s-a gândit la sinucidere înainte de a recunoaște că este gay

Britanicul Tom Daley, în vârstă de 24 de ani, este dublu campion mondial la sărituri în apă și și-a recunoscut homosexualitatea la finalul anuilui 2013 printr-un videoclip postat pe Youtube. Doi ani mai târziu, el s-a logodit cu scenaristul american Dustin Lance Black. Daley este dublu medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012 și 2016.

Britanicul Tom Daley, și logodnicul său, scenaristul Dustin Lance Black
Britanicul Tom Daley, și logodnicul său, scenaristul Dustin Lance Black

Primul fotbalist german care a recunoscut că este gay a fost internaționalul Thomas Hitzlsperger în 2013, la un an după ce s-a retras din activitate. Fostul mijlocaș a jucat 52 de meciuri în naționala Germaniei și a evoluat la turneele finale din 2006 și 2008.

Un alt mare nume al sportului mondial care și-a recunoscut homosexualitatea este înotătorul australian Ian Thorpe, în vârstă de 35 de ani. Triplu campion olimpic și fost deținător al recordului în proba de 200 metri liber, Thorpe a povestit că a fost în depresie și s-a gândit la sinucidere înainte să-și dezvăluie orientarea sexuală, deoarece nu mai suporta presiunea și hărțuirile presei.

Billie Jean King, prima jucătoare de tenis care și-a dezvăluit orientarea sexuală

Patinatorul american Brian Boitano, în vârstă de 54 de ani, și-a declarat homosexualitatea la finalul anului 2013 a fost inclus în delegația oficială a Statelor Unite pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Boitanu a fost campion olimpic în 1988 și dublu campion mondial în 1986 și 1988. Un alt patinator celebru care a făcut parte din comunitatea LGBT a fost englezul John Curry, care a murit în 1994, la vârsta de 44 de ani. Ela rămas în istorie ca fiind primul patinator care a câştigat în acelaşi an, 1976, aurul olimpic, mondial și european. El a recunosct abia spre finalul vieții că este gay și este infectat cu virusul HIV.

Ultimul mare nume de pe această listă este al fostei jucătoare americane de tenis Billie Jean King, în vârstă de 74 de ani. Căsătorită în tinerețe cu un bărbat, Billie Jean King a fost prima tenismenă care și-a recunoscut orientarea sexuală. Ea a câștigat în întreaga carieră 39 de titulari de Grand Slam: 12 la simplu, 16 la dublu și 12 la dublu mixt.