News

Cei mai eficienți hoți de criptomonede sunt din Coreea De Nord. Ce prejudicii au creat în 2021

Un raport recent arată că hackerii nord-coreeni au lansat șapte atacuri cibernetice în 2021. Ei au reușit să fure criptomonede în valoare de peste 400 de milioane de dolari.
17.01.2022 | 14:24
Cei mai eficienti hoti de criptomonede sunt din Coreea De Nord Ce prejudicii au creat in 2021
ADVERTISEMENT

Criptomonedele sunt considerate unele dintre cele mai importante inovații tehnologice și financiare din ultimii ani. În ciuda fluctuației unora dintre principalele monede virtuale, piața cripto se consolidează, iar asta atrage și atenția hackerilor.

În ciuda protocoalelor blockchain folosite pentru crearea criptomonedelor care sunt mult mai greu de spart, platformele pe care acestea sunt tranzacționate pot cădea victima unor atacuri cibernetice. De-a lungul timpului au fost raportate o serie  astfel de jafuri virtuale, iar un raport al Chainalysis ne oferă o informație inedită.

ADVERTISEMENT

Mai exact, conform informațiilor din acest raport, hackerii din Coreea de Nord au fost cei mai eficienți hoți de criptomonede în anului 2021. Astfel atacurile lansate de către aceștia au dus la pierderi de peste 400 de milioane de dolari, notează CNN.

În plus, după cum arată specialiștii în criptomonede, acest prejudiciu record marchează unul dintre cei mai “buni” ani  ai hackerilor din Coreea de Nord.

ADVERTISEMENT

Activitățile ilegale susțin bugetul Coreei de Nord

Un raport al Națiunilor Unite indică faptul că activități ilegale, precum furtul criptomonedelor, realizate sub comanda autoritățile de la Phenian, permit continuarea achizițiilor de armament și țin pe linia de plutire economia Coreei de Nord.

În februarie 2021, Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a acuzat trei cetățeni ai Coreei de Nord de punerea la cale a unei conspirații care ar fi avut ca scop furtul a peste 1,3 miliarde de dolari sub formă de criptomonede de la bănci și alte instituții financiare din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Experții explică acest comportament al regimului condus de către Kim Jong-un pornind de la sancțiunile internaționale care au exclus Coreea de Nord de pe piețele financiare internaționale. Din această cauză, oamenii dictatorului trebuie să identifice surse alternative de finanțare a proiectelor naționale.

“Drept urmare, au ales câmpul de luptă digital pentru a fura criptomonede, în esență, un jaf bancar cu viteza internetului, pentru a finanța programe de arme, proliferarea nucleară și alte activități destabilizatoare”, explică Nick Carlsen, expert în tehnologia blockchain al TRM Labs.

ADVERTISEMENT

Cum au furat hackerii nord-coreeni cei 400 de milioane de dolari?

Raportul Chainalysis indică faptul că hackerii Phenianului au lansat șapte atacuri majore în decursul anului 2021. Acțiunile acestora au vizat companiile și platformele care gestionează investițiile, schimbul și minarea de criptomonede.

Atacurile au fost realizate folosind phishing (mesajele înșelătoare), malware (softurile care exploatează vulnerabilitățile de securitate), dar și alte tactici pentru a accesa portofele virtuale și a muta banii în conturile controlate de către Coreea de Nord.

Mare parte dintre atacurile din 2021 au fost realizate de către grupul de hackeri Lazarus, ale cărui legături cu Coreea de Nord au fost demonstrați și care se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Experții sunt de părere creșterile înregistrate de piața criptomonedelor va accentua interesul hackerilor în această zonă. În plus, dat fiind faptul că comunitatea internațională nu poate impune sancțiuni extinse în acest domeniu, Coreea de Nord își va intensifica eforturile în ceea ce privește obținerea de fonduri prin atacuri cibernetice.

ADVERTISEMENT