Fotbal international

Cei mai generoşi fotbalişti din lume! Ronaldo, Messi, Mane şi fotbalistul din Premier League care donează 10% din salariu

14.10.2019 | 10:02
Fotbaliștii sunt privilegiați, ei fiind foarte bine plătiți pentru munca lor, dar unii dintre ei nu uită de unde au plecat și fac donații importante în comunitățile natale sau pentru diverse organizații caritabile
ADVERTISEMENT

Fotbaliștii sunt privilegiați, ei fiind foarte bine plătiți pentru munca lor, dar unii dintre ei nu uită de unde au plecat și fac donații importante în comunitățile natale sau pentru diverse organizații caritabile. Lista este impresionantă, iar de pe ea nu puteau lipsi nume uriașe precum Ctistiano Ronaldo, Lionel Messi, Sadio Mane sau Mohamed Salah.

Cei mai generoşi fotbalişti din lume

Unul dintre cei mai generoși fotbaliști din lume este atacantul ivorian al formației Crystal Palace, Wilfried Zaha, care a primit de curând premiul ”Best of Africa Award” pentru gesturile sale filantropice. Încă de la începtul carierei sale de profesionist, jucătorul în vârstă de 26 de ani a decis să doneze 10% din salariu unor organizații de caritate din țara sa de origine.

ADVERTISEMENT

”Am donat 10% din salariile mele pentru a-i ajuta pe cei de acasă care nu au nimic, sunt singuri și care au fost mai puțin norocoși. Ajut orfelinatul surorii mele și am grijă de cei de acolo. Oamenii de acolo au grijă de copii care nu beneficiază de o familie și acest mic ajutor pe care îl dau îmi aduce bucurie”, a declarat Wilfried Zaha, după ce a primit premiul ”Best of Africa Award”.

Wilfried Zaha ține un discurs după ce a primit premiul ”Best of Africa Award”

Ronaldo și Messi, donații impresionante

Cei mai buni jucători ai lumii în ultimii ani, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi, sunt și ei pe lista celor care îi ajut pe cei mai năpăstuiți. Starul portughez a fost desemnat în 2015 sportivul cu cele mai multe acte de caritate. Câteva dintre acțiunile remarcabile ale fotbalistului de la Juventus Torino: donație de 89.000 de lire sterline pentru Crucea Roșie, 450.000 de lire sterline pentru o organizație de binfacere, a ajutat Indonezia după curtremurul 2005, fiind impresionat de un puști blocat printre dărâmături și care era îmbrăcat în tricoul naționalei Portugaliei. El este ambasador pentru trei mari organizații de caritate, Save the Children, Unicef ​​și World Vision.

ADVERTISEMENT

Lionel Messi este mai discret decât rivalul său în ceea ce privește acțiunile de caritate, dar un gest extrem de uman a ieșit la iveală. În 2011, după ce Japonia a fost lovită crunt de un cutremul puternic și de un rsunami devastator, starul Barcelonei a făcut o copie din aur a piciorului său stâng, a vândut-o cu cinci milioane de dolari, bani pe care i-a donat sinistraților.

Mane și Salah, gemenii carității de la Liverpool

Cele două staruri ale formației FC Liverpool, Sadio Mane și Mohamed Salah, nu au uitat de unde au plecat și își ajută semenii. Senegalezul Mane a investit foarte mulţi bani în satul său natal, Bambali, acolo unde a construit un stadion, un spital, o moschee și o școală. Pe lângă astea, câștigătorul Champions League ajută familiile nevoiașe din Bambali cu 75 de euro lunar, iar copiiilor săraci din sat le dăruiește tricouri şi şorturi ale lui Liverpool.

ADVERTISEMENT

Mohamed Salah și-a deschis propria fundație caritabilă prin care ajută 450 de familii, oferindu-le o indemnizație lunară. În urmă cu câțiva ani, fotbalistul a donat peste 23.000 de lire sterline pentru a ajuta foști fotbaliști egipteni. De asemenea, el a donat 234.000 de lire sterline guvernului egiptean în 2017 când țara a intrat în colaps financiar și a dat în această vară 2,5 milioane de lire sterline Institutului Național de Cancer din Egipt, după un atac terorist la Cairo.

Printre fotbaliștii importanți care sunt recunoscuți pentru actele lor de caritate în mai regăsim pe spaniolii Juan Mata și Hector Bellerin, englezul Jermain Defoe sau neamțul Mesut Ozil. Și probabil că sunt mult mai mulți, doar că acțiunile lor nu au ajuns la urechile presei.

ADVERTISEMENT