Sport

2021, anul marilor retrageri din sportul mondial. Ana Maria Brânză, Marian Drăgulescu, Larisa Iordache, Valentino Rossi sau Pau Gasol au spus „adio” competițiilor

FANATIK prezintă lista marilor sportivi români și din străinătate care au luat decizia să se retragă în 2021, după ce au avut niște cariere impresionante, încununate de succes și care au inspirat milioane de oameni.
01.01.2022 | 10:16
2021 anul marilor retrageri din sportul mondial Ana Maria Branza Marian Dragulescu Larisa Iordache Valentino Rossi sau Pau Gasol au spus adio competitiilor
FANATIK prezintă cariera impresionată a celor mai importanți sportivi care s-au retras din activitate în 2021. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

2021 a fost un an greu pentru sportivii români și pentru sportul mondial la nivel global, din cauza pandemiei de COVID-19.

La final de 2021, FANATIK prezintă un omagiu marilor sportivi din România și de pe mapamond care s-au retras din activitate în acest an.

ADVERTISEMENT

Cei mai importanți sportivi români și din străinătate care s-au retras în 2021

România a pierdut în acest an mai mulți sportivi importanți, printre care și medaliați olimpici, iar cele mai importante nume sunt Ana Maria Brânză, Marian Drăgulescu și Larisa Iordache.

Larisa Iordache este una dintre cele mai talentate de după Revoluție, însă cariera sa a fost măcinată de accidentări și de nu mai puțin de șapte intervenții chirurgicale.

ADVERTISEMENT

„E unică în gimnastică. Are explozie, are viteză, este o combinație între dificultate acrobatică și veleități artistice. Pe Larisa e dificil să o bagi într-un tipar”, o caracteriza antrenoarea Mariana Bitang pe medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, în concursul pe echipe.

Larisa Iordache a trăit o dramă la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021 și s-a retras din finala la bârna unde era cotată cu șanse la o medalie din cauza unei accidentări la gleznă și a părăsit Japonia cu ochii în lacrimi.

ADVERTISEMENT

Ultima mare gimnastă a României, Larisa Iordache a câștigat de-a lungul carierei nu mai puțin de 20 de medalii la cele mai importante competiții internaționale. A fost de șapte ori campioană europeană, unde a mai cucerit și șapte medalii de argint și două de bronz. La Campionatele Mondiale are două medalii de argint și două de bronz.

Marian Drăgulescu a ținut sus steagul gimnasticii masculine timp de 22 de ani

Marian Drăgulescu și-a început cariera de seniori în 1999, iar în 2001 a devenit pentru prima oară campion mondial la sol și sărituri. Au urmat alte șase titluri mondiale și zece europene.

ADVERTISEMENT

În total, 31 de medalii, dintre care trei la Jocurile Olimpice. Singurul titlu care îi lipsește din palmares este cel olimpic, însă va rămâne în istoria gimnasticii masculine datorită „săriturii Drăgulescu”, marcă înregistrată în toată lumea.

Cel mai bun moment din carieră a fost fără doar și poate la Jocurile Olimpice de la Atena, când a reușit să cucerească medalia de argint la sol, bronzul la sărituri și nu în ultimul rând din nou brânz în competiția pe echipe, o performanță uriașă pentru sportul românesc.

Începând cu data de 1 ianuarie, Marian Drăgulescu își va începe cariera de antrenor: „Din ianuarie, voi intra în pâine ca antrenor aici. O voi face cu aceeaşi pasiune ca atunci când am fost sportiv. Eu am mai antrenat în trecut, cam trei ani, mi-a plăcut foarte mult şi de abia aştept din ianuarie să încep. Voi prelua o grupă de copii de la Clubul Sportiv al Armatei Steaua”.

Ana Maria Brânză, o campioană care se retrage în plină glorie cu o medalie de argint la JO Tokyo 2020

Ana Maria Brânză a agățat spada în cui la 37 de ani, încununând o carieră incredibilă cu o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Spadasina a fost declarată sportiva anului 2021 de către Comitetul Olimpic Sportiv, iar la finalul acestui an și-a anunțat retragerea și a primit deja prima ofertă din partea lui Mihai Covaliu: „Se pare că se încheie. Peste 20 de ani petrecuţi în sala de scrimă… A fost ultima competiţie (n.r. – etapă de Cupa Mondială) pentru mine.

Credeam că sunt pregătită pentru momentul ăsta, pentru că nu simt să merg mai departe. Asta a fost tot şi cumva cred că din copilărie mi-am promis că o să simt momentul în care să mă opresc. E momentul. Acest moment a venit, ştiu treaba asta, nu mai am motivaţie să merg mai departe. Mă duc să termin de plâns”, declara în luna decembrie Ana Maria Brânză.

Ana Maria Brânză a cucerit în cei 20 de ani de carieră 37 de medalii, dintre care trei olimpice. În 2016 a cucerit titlul olimpic pe echipe la Rio, iar prima medalie de argint a venit încă din 2008 la Beijing. La Campionatele Mondiale a adus o zestre de șapte medalii, dintre care două de aur și argint.

Alți sportivi români importanți care s-au retras în 2021

  • Horia Tecău (36 ani) – cel mai bun tenismen român în proba de dublu. Tenismenul a fost numărul doi mondial în 2015 și a câștigat două turnee de Grand Slam: Wimbledon (2015) și US Open (2017).
  • Cosmin Moți (37 ani) – fostul jucător al lui Dinamo și al lui Ludogorets, cu care a câștigat nu mai puțin de zece trofee și component la echipei naționale
  • Victor Mihalachi (32 ani) – unul dintre cei mai valoroși canoiști din ultimii 20 de ani, de patru ori campion mondial și european.
  • Andreea Chițu (33 ani) – dublă campioană europeană (2012, 2015) și dublă vicecampioană mondială (2014, 2015) la judo.
  • Alin Moldoveanu (38 ani) – una dintre cele mai mari surprize din istoria sportului românesc: campion olimpic în proba de pușcă aer comprimat, pe distanța de 10 metri la Londra în 2012.
  • Cosmin Pascari (23 ani) – legitimat la CS Dinamo, decizia sa a surprins pe toată lumea, mai ales că la JO Tokyo 2020 a obținut medalia de argint în proba de patru rame
  • Eduard Novak (45 ani) – Ministrul Sportului, medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Tokyo în proba de urmărire individuală 4.000 m.

Legendă a lui Manchester United, Wayne Rooney s-a retras la 36 de ani

Wayne Rooney a spus și el adio fotbalului la 36 de ani, după ce a scris istorie în tricoul lui Manchester United, pentru care a jucat aproape 400 de meciuri în perioada 2004-2017.

Cu „diavolii roșii” a cucerit tot ce se poate câștiga: cinci titluri de campion al Premier League ( 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11, 2012–13), o Cupă a Angliei (2015-16), UEFA Champions League (2007-08), Europa League (2016-17) și Campionatul Mondial al Cluburilor în 2008. Pentru naționala Angliei a jucat 120 de meciuri și a marcat 53 de goluri.

Arjen Robben și-a încheiat și el cariera de jucător în acest an la 37 de ani. Fostul jucător al lui Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid și Bayern Munchen, a cunoscut cele mai mari performanțe în tricoul bavarezilor.

Olandezul a cucerit titlul de campion în 2003 cu PSV, iar apoi a devenit campion de două ori și cu Chelsea, unde a câștigat și Cupa Angliei. Urmează un titlul cu Real Madrid în 2008 și o serie incredibilă în tricoul lui Bayern. Robben a cucerit opt titluri de campion al Germaniei, 5 Cupe și cireașa de pe tort Liga Campionilor și Supercupa Europei în 2013. Cu naționala Olandei (96 de meciuri) a fost finalist la Campionatul Mondial din 2010, iar în 2014 a câștigat finala mică.

Sergio Aguero și Samir Nasri și-au anunțat și ei retragerea din activitate

Una dintre cele mai surprinzătoare nume este cel al argentinianului Sergio Aguero, care a pus capăt carierei din cauza unor probleme la inimă. Atacantul de 33 de ani al lui Manchester City are însă deja patru oferte de colaborare.

Mijlocașul de 34 de ani al lui Anderlecht, Samir Nasri, și-a anunțat de asemenea retragerea. Fostul jucător al lui Marseille, Arsenal și Manchester City,  a avut cea mai bună perioadă din carieră la „cetățeni”, cu care a cucerit titlul în 2012.

Sami Khedira, campion mondial cu naționala Germaniei în 2014, a renunțat la fotbalul profesionist la 34 de ani. A debutat în 2006 la Stuttgart, cu care a câștigat Bundesliga și a mai evoluat pentru Real Madrid și Juventus. Cu madrilenii a câștigat La Liga (2012), Cupa Regelui (2011, 2014), Liga Campionilor și Supercupa Europei (2014). Cu „Bătrâna Doamnă” a luat cinci titluri în Serie A (2015–16, 2016–17, 2017–18, 2018–19, 2019–20), 3 Cupe ale Italiei ( 2015–16, 2016–17, 2017–18).

Tot în 2021 s-au mai retras și fostul jucător al Barcelonei, Maxi Lopez (37 de ani), Ezequiel Garay, fostul fundaș al lui Real Madrid (34 de ani), atacantul lui Bayern Munchen, Atletico Madrid, Juventus și AC Milan, Mario Mandzukic (35 de ani), precum și Demba Ba (36 de ani, Chelsea, West Ham, Newcastle sau Beșiktaș).

Și antrenorul olandez Guus Hiddink a anuțat că își încheie cariera pe 10 septembrie. De la începutul carierei până acum el a pregătit echipele PSV, Fenerbahce, Valencia, Real Madrid, Betis, Chelsea şi Anji Mahacikala, precum şi reprezentativele Olandei, Coreei de Sud, Australiei, Rusiei, Turciei şi under 21 a Chinei.

Valentino Rossi și Alejandro Valverde, alte două mari legende ale sportului care ne vor lipsi

Legenda Moto GP-ului, Valentino Rossi, a intrat pentru ultima oară pe pistă pe 14 noiembrie în Marele Premiu al Valenciei.

„Este plăcut să cred că de-a lungul carierei mele am devenit ceva diferit, precum un simbol”, a declarat Valentino Rossi la conferința de presă înainte de ultima sa cursă.

Alejandro Valverde este unul dintre cei mai importanți cicliști din istorie, cucerind de trei ori Turul Franței (2005, 2008, 2012) și o dată turul Italiei (2016).

Alți sportivi importanți care și-au luat adio de la fani în 2021

Lumea tenisului s-a despărțit de asemenea de Barbora Strycova (35 de ani). Croata nu a avut un parcurs extraordinar la simplu, însă la dublu a reușit să câștige turneul de Grand Slam de la Wimboledon în 2019, alături de Hsieh Su-wei, cu care a mai jucat și o finală la Australian Open în 2020.

În 2016, a reușit să câștige și o medalie olimpică de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, alături de Lucie Safarova. A reușit să câștige FED Cup în 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2018.

Un alt nume greu ajuns la final de drum este Pau Gasol. Baschetbalistul s-a retras la 41 de ani de la clubul unde a debutat, Barcelona. Spaniolul a avut o carieră impresionantă în NBA, unde a jucat pentru Chicago Bulls, Los Angeles Lakers sau San Antonio Spurs. Pau Gasol a câștigat de doar titlul în NBA cu Lakers (2009, 2010) ți are șase prezențe în All Star Game (2006, 2009, 2010, 2011, 2015, 2016), precum și trei medalii olimpice cu Spania (2008, 2012 – argint, 2016 – bronz).

Ce sportivi și-au mai încheiat cariera în 2021: Manny Pacquiao (box), Johanna Konta (tenis), Timea Bacsinszky (tenis), Alexandr Dolgopolov (tenis), Blanka Vlasic (atletism), Dan Carter (rugby), Khabib Nurmagomedov (UFC), Laurel Hubbard (haltere).

ADVERTISEMENT