News

Cei vaccinaţi cu AstraZeneca ar putea primi alt ser la rapel. Variantă luată în calcul de mai multe state

08.04.2021 | 11:54
Cei vaccinati cu AstraZeneca ar putea primi alt ser la rapel Varianta luata in calcul de mai multe state
ADVERTISEMENT

Mai multe țări europene iau în calcul să le administreze la rapel un alt tip de vaccin anti-Covid-19 persoanelor care au primit prima doză a serului dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca.

Datele potrivit cărora un număr mic de persoane vaccinate au acuzat efecte adverse constând în formarea unor cheaguri de sânge au perturbat campaniile de imunizare, obligând autoritățile să suspende, ca măsură de siguranță, utilizarea acestui vaccin.

ADVERTISEMENT

Este din ce în ce mai dificil să spunem că nu există o relație de cauză și efect între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge”, a declarat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Mai multe state europene care folosesc AstraZeneca iau în calcul să administreze un alt vaccin la rapel

Chestionați cu privire la o posibilă amestecare a vaccinurilor anti-Covid-19, reprezentanții EMA au refuzat să comenteze, dar experți din întreaga lume susțin că serurile ar putea funcţiona împreună, în așa fel încât să învețe corpul cum să lupte împotriva virusului.

ADVERTISEMENT

Nu se poate spune, însă, cu exacitate dacă eficacitatea va fi la fel de mare printr-o astfel de metodă. Și totuși, Germania a recomandat pe 1 aprilie ca persoanele sub 60 de ani care au fost vaccinate cu prima doză a vaccinului AstraZeneca să primească la rapel un alt ser.

De asemenea, în Norvegia este așteptată o decizie finală privind reluarea utilizării vaccinului AstraZeneca. Nu este exclus nici să se bazeze pe alternative până la jumătatea acestei luni.

ADVERTISEMENT

Rezultatul este fie că primești un vaccin, vaccinul AstraZeneca, fie primești un vaccin de rapel cu alte tipuri de vaccinuri”, a declarat Sara Viksmoen Watle, medic la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

În schimb, autoritățile finlandeze, care au reluat utilizarea vaccinului AstraZeneca, însă doar pentru persoanele de peste 65 de ani, au decis să aştepte concluziile EMA înainte de a face o recomandare în acest sens.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță: „Neîncrederea în vaccinul AstraZeneca este firească”

În România, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, persoanele care au acuzat un eveniment trombotic după prima doză a vaccinului AstraZeneca nu vor mai primi același ser la rapel.

La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză.

Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin.

În ceea ce privește neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aș putea să o cataloghez ca fiind absolut firească.

Am anticipat această evoluţie, a creşterii ezitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT