Fotbal international

Cel mai bătrân fotbalist de primă ligă şi-a prelungit contractul. Va juca până la 55 de ani

12.01.2021 | 17:32
Cel mai batran fotbalist de prima liga sia prelungit contractul Va juca pana la 55 de ani
„King Kazu“ Kazuyoshi Miura, cel mai bătrân fotbalist profesionist din lume! FOTO: espn.com
ADVERTISEMENT

Kazuyoshi Miura, supranumit simplu King Kazu (n.r. – Regele Kazu), este cel mai bătrân fotbalist din lume care evoluează la o echipă de primă ligă. Japonezul joacă pentru FC Yokohama în ţara natală şi tocmai şi-a prelungit contractul până în 2022.

Pe 26 februarie, King Kazu va împlini 54 de ani! Iar la finalul actualului său angajament va avea 55 de ani împliniţi. În sezonul recent încheiat (n.r. – în Japonia se joacă primăvară-toamnă, nu ca în majoritatea campionatelor), a apărut pe teren în 6 partide şi 185 de minute.

ADVERTISEMENT

Ultimul joc în care a evoluat a fost pe 19 decembrie 2020! La startul noii ediţii de campionat din Japonia, programat pe 27 februarie, Kazuyoshi Miura va avea deja 54 de ani.

Joacă dinainte să se nască Lionel Messi

Miura a început fotbalul în ţara natală, la juniorii lui Shizuoka, după care a plecat să-şi încerce norocul în ţara fotbalului-spectacol, Brazilia. Şi-a continuat junioratul la CA Juventus, iar primul contract de profesionist l-a semnat cu marele Santos, în 1986.

ADVERTISEMENT

Ca să înţelegem mai bine ce carieră îndelungată are King Kazu, precizăm faptul că Lionel Messi este născut pe 24 iunie 1987. Japonezul era deja jucător profesionist de un an, când starul argentinian – care se află în topul fotbaliştilor de 15 ani – abia venea pe lume.

De-a lungul unei cariere de peste 34 de ani, niponul a evoluat pe 4 continente: America de Sud, Asia, Europa şi Australia, principalele trofee cucerindu-le în Japonia: 4 titluri naţionale, Cupa, Supercupa şi Cupa Ligii. Este campion al Croaţiei în 1999, cu Dinamo Zagreb.

ADVERTISEMENT

A jucat şi pentru naţionala Japoniei, atât la fotbal (55 de goluri în 89 de partide), cât şi la futsal. În preliminariile World Cup 1994, a marcat 13 goluri în 13 meciuri, dar nu a fost suficient pentru a obţine calificarea la turneul final. Pentru competiţia din Franţa 1998, a marcat de 14 ori în preliminarii, iar Japonia se califica. Miura, însă, nu a prins lotul. Decizie de neînţeles, care l-a privat de o evoluţie la un Campionat Mondial.

Până la urmă a jucat la Mondiale, dar la futsal. A debutat în naţională la 45 de ani, în 2012, iar în acelaşi an a prins minute în toate cele patru partide disputate de Japonia la Cupa Mondială de Futsal din Thailanda.

ADVERTISEMENT

Nu e cel mai bătrân fotbalist din lume

Chiar dacă joacă încă la 54 de ani, King Kazu nu este cel mai bătrân fotbalist din lume. Cel puţin nu conform Guinness World Book. Titlul acesta îi revine unui egiptean de 74 de ani, Ezzeldin Bahader, care a jucat două partide pentru o echipă de liga a treia şi a stabilit recordul mondial de vârstă, pe 27 octombrie 2020. Însă, Miura este cel mai în vârstă fotbalist dintr-o primă divizie. Şi cel mai bătrân marcator din istoria fotbalului japonez. A înscris ultima dată pe 12 martie 2017, la 50 de ani şi 7 zile.

Fotbalişti români de legendă născuţi în acelaşi an cu Miura sunt cei din Generaţia de Aur de la Mondialul din 1994. Gică Popescu, Dan Petrescu şi Bogdan Stelea sunt de-o vârstă cu japonezul. Iar din fotbalul mondial, olandezul Aron Winter, englezul Paul Gascoigne sau italianul Massimiliano Allegri. Niciunul dintre cei amintiţi nu mai joacă demult, ba mai mult, unii dintre ei sunt antrenori de foarte mulţi ani.

Singurul român care rivalizează cu King Kazu este Iosif Rotariu. Fostul mijlocaş a marcat la 50 de ani pentru Poli Timişoara, echipă de divizia a cincea la momentul respectiv. Totuşi, Rotariu nu a evoluat continuu până la acea vârstă, revenind pe teren după o pauză de aproape 10 ani.

ADVERTISEMENT