News

Cel mai bătrân român s-a vaccinat anti-Covid: „Să trăiești cât nea Ceapă!”

02.03.2021 | 11:38
Cel mai batran roman sa vaccinat antiCovid Sa traiesti cat nea Ceapa
ADVERTISEMENT

Pe 1 martie 2021, chiar în ziua în care s-a dat startul campaniei de vaccinare anti-Covid a locuitorilor comunei Cumpăna, Constanța, a fost imunizat bărbatul care deține la ora actuală titlul de cel mai vârstnic cetățean al României.

Din dorința de a da un exemplu generațiilor tinere, Ion Ceapă, care la sfârșitul acestei luni va împlini 104 ani, a acceptat propunerea edilului Mariana Gâju și s-a prezentat, dis de dimineață, la centrul de vaccinare din localitate, amenajat într-o clădire ce servea drept Centru Socio-Educativ, unde i-a fost administrat serul dezvoltat de Pfizer și BioNTech.

ADVERTISEMENT

În ciuda vârstei înaintate, veteranul care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, a văzut moartea cu ochii pe frontul din Caucaz și a simțit pe propria piele nu doar foametea, ci și ororile regimului comunist a rămas la fel de activ.

Ion Ceapă, cel mai bătrân cetățean român, s-a vaccinat anti-Covid

Aveți în fața dumneavoastră pe cel mai vârstnic locuitor al comunei Cumpăna, domnul Ceapă Ion căruia, la 30 martie anul acesta îi  vom organiza aniversarea zilei de 104 ani. Este primul locuitor al comunei Cumpăna care va fi vaccinat în acest moment”, a declarat Mariana Gîju, avându-l la braț pe bătrânul Ion Ceapă.

ADVERTISEMENT

Centrul de vaccinare de la Cumpăna, avizat încă din data de 21 ianuarie pentru a fi funcțional, atât pentru locuitorii comunei Cumpăna cât și pentru locuitorii comunei Bărăganu, este deservit de 6 medici, 8 asistente medicale și 10 registratori.

În acest moment, dacă ar fi o cerere, aceea ar fi că vaccinurile să vină în număr mai mare, pentru ca între orele 8-20 cât este programul de vaccinare, să poată fi vaccinate mai multe persoane.

ADVERTISEMENT

Să știți că la nivelul localității Cumpăna sunt mulți locuitori care doresc să se vaccineze. Abia aștept și eu să fac acest vaccin atunci când voi avea dreptul, așa cum este stabilit”, a mai spus primarul comunei Cumpăna.

La Cumpăna sunt acum 1200 de doze de vaccin împărțite 60 de doze pe zi, deci sunt 5 pacienți programați pe oră. Este vorba de vaccinul Pfizer”, a explicat și medicul de familie Elena Encuţu.

ADVERTISEMENT

Ion Ceapă s-a înrolat pe front cu Regimentul 9 Călăraşi, la data de 26.07.1942, a fost rănit la data de 19.01.1943, iar pe 6.04.1943 a fost clasat ca invalid de război cu procentaj de 40% de Comisia Medicală Mixtă a Comandamentului 2 Teritorial, conform procesului-verbal de clasare nr. 203 H 187.

Pentru merite deosebite, veteranul de război a fost decorat cu Medalia „Serviciul Credincios”, cu spade, clasa I, conform I.D.859/8.04.1944. Bătrânul, care pe 30 martie 2021 va împlini venerabila vârstă de 104 ani, este un adevărat simbol al comunei Cumpăna, motiv pentru care oamenii au înlocuit, la aniversări, tradiționalul „La mulți ani!” cu „Să trăiești cât nea Ceapă!”.

ADVERTISEMENT