News

Cel mai bine plătit bugetar român, cu peste 30.000 euro pe lună, are sechestru pe o sumă uriașă. Cum a ajuns directorul Transgaz în această situație

Ion Sterian, directorul general al companiei Transgaz, a fost implicat în dosarul ANRP, în urma căruia statul român a impus sechestru asigurător.
23.07.2024 | 11:32
Cel mai bine platit bugetar roman cu peste 30000 euro pe luna are sechestru pe o suma uriasa Cum a ajuns directorul Transgaz in aceasta situatie
Ion Sterian încasează venituri consistente de la Transgaz. Colaj: FANATIK, Sursa foto: ir-romania.ro
ADVERTISEMENT

Ion Sterian, directorul companiei Transgaz, este cel mai bine plătit bugetar din România. Din ultima declarație de avere reiese că a încasat un venit anual de 1.906.451 lei, adică 158.870 lei pe lună (aproximativ 32.000 euro). El se află în funcții de conducere la Transgaz din 2013. Anterior, Sterian a fost director executiv al direcției tehnice la Patrimoniul de stat (RAAPPS), subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Turismului (2010), director coordonator la RAAPPS.

Statul român a pus sechestru asigurător pentru 1.675.957 lei

Numele lui Ion Sterian a apărut în dosarul ANRP, în care fosta șefă a instituției, Crinuța Dumitrean, era acuzată că a primit mită de 400.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu pentru a-i aproba despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 hectare. ICCJ a anulat condamnările la închisoare pentru Dumitrean și Simu, în ianuarie 2023, invocând că fapta nu este prevăzută de legea penală.

ADVERTISEMENT

Sterian a fost implicat în calitatea lui de director tehnis la RAAPPS. ICCJ a hotărât ca părțile din dosar, dar și martorul Ion Sterian, să restituie mai multe sume statului român A fost înlăturată dispoziția privind repunerea părților în situația anterioară și restituirea sumei  de 37.243.500 lei către statul român de către Horia Simu, beneficiar real al SC Rosintaly Management Limited – 27.932.625 lei, martorul Birisiu Ionuţ – 931.087 lei, martorul Moldoveanu Daniel Andrei – 1.117.305 lei, martorul Sterian Ion – 1.675.957 lei, martorul Niculae Aurel – 174.299 lei, martorul Surdu Georgian Gabriel – 2.706.112,71 lei şi martorul Cocoş Dorin – 2.706.112 lei.

Pentru recuperarea celor 1.675.957 lei, statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, a impus sechestru asigurător pentru Ion Sterian. Sechestrul asigurător constă în indisponibilizarea unor bunuri mobile sau imobile, urmăribile ale debitorilor, în scopul valorificării lor în momentul în care creditorul unei sume de bani va obține un titlu executoriu. Pe 9 aprilie 2024, Ion Sterian a cerut ridicarea sechestrului asigurător, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Prin cererea de chemare în judecată, Ion Sterian a solicitat ridicarea măsurii sechestrului asigurător instituit asupra sumei în cuantum de 1.675.957,50 lei, prin ordonanţa de instituire a măsurilor asigurătorii emisă de către Parchetul de pe lângă ICCJ – DNA în dosarul din 2015 şi menţinută prin decizia ICCJ pronunţată la data de 27.04.2023. În susţinerea acestei cereri, Ion Sterian a invocat faptul că nu a fost exercitată acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a deciziei pronunţată de ICCJ, astfel că menţinerea măsurii sechestrului asigurător instituit nu mai este justificată, aceasta încetând de drept. Ministerul Finanțelor Publice a menționat că afirmaţiile lui Sterian sunt nereale.

Instanța a arătat că susținerile lui Ion Sterian sunt neîntemeiate

În dosar se arată că prin decizia penală pronunţată de ICCJ, instanţa a menţinut, printre altele, măsura sechestrului asigurător instituit asupra sumelor de bani şi bunurilor indisponibilizate, inclusiv în ceea ce-l priveşte pe numitul Ion Sterian, în vederea promovării unei acţiuni în faţa instanţei civile în temeiul articolului 397 alineat 5 Cod procedură penală de către partea civilă, Statul român prin Ministerul Finanţelor Publice.

ADVERTISEMENT

Având în vedere cele de mai sus, Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a promovat acţiune în faţa instanţei civile, fiind format un dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, astfel că susţinerile reclamantului Ion Sterian privind încetarea de drept a măsurii asigurătorii instituite ca urmare a nepromovării acţiunii civile de către subscrisa, sunt vădit neîntemeiate şi rămase fără obiect.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a făcut precizarea că Ion Sterian a fost introdus în cauza ce formează obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ca urmare a solicitării de modificare a cadrului procesual formulată de pârâtul din dosarul mai devreme amintit. Ca atare, în vederea soluţionării prezentei solicitări, instanța a considerat aplicabile dispoziţiile potrivit cărora dacă debitorul va da, în toate cazurile, o garanţie îndestulătoare, instanţa va putea ridica, la cererea debitorului, sechestrul asigurător.

Cererea lui Ion Sterian a fost respinsă

De asemenea, instanţa are posibilitatea să procedeze la ridicarea sechestrului asigurător instituit de către procuror asupra bunurilor aparţinând inculpatului, ulterior menţinut de instanţa penală, în situaţia în care în cauza penală s-a pronunţat o hotărâre definitivă, iar partea responsabilă civilmente a achitat întreg debitul pentru care s-a instituit măsura. Astfel, instanța a arătat că solicitarea reclamantului este lipsită de temei, atâta vreme cât acesta nu face dovada achitării sumei pentru care a fost dispusă măsura sechestrului asigurător.

Aşadar, până când debitul pentru care a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului nu este achitat integral, nu poate fi pusă în discuţie ridicarea acesteia, măsura fiind instituită tocmai în scopul de a veni în sprijinul creditorului, în cazul în care sunt indicii că există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire sau să îşi ascundă ori să îşi risipească averea. Având în vedere aspectele prezentate, s-a solicitat respingerea ca neîntemeiată a cererii de ridicare a măsurii sechestrului asigurător instituit asupra sumei în cuantum de 1.675.957,50 lei, formulată de Sterian Ion.

Astfel, cererea lui Ion Serian a fost respinsă de Tribunalul București pe 19 iunie 2024. Directorul Transgaz a formulat apel, astfel că dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București pe 15 iulie 2024, următorul termen fiind stabilit pentru 7 august 2024. Din declarația de avere a lui Ion Sterian, consultată de FANATIK, reiese că acesta are în conturi peste 700.000 de euro și peste 2,5 milioane de lei. Șeful de la Transgaz deține o casă de vacanță la Bușteni, o casă de locuit și un apartament la București, dar și un apartament în Dubai.