Concursurile de selecție organizate de AMEPIP, super-compania de stat, pentru desemnarea administratorilor companiilor din energie, subordonate Secretariatului General al Guvernului par a avea toate același rezultat: șefii în funcții sunt renominalizați pentru mandate întregi, de patru ani, la conducerea companiilor de stat. După concursurile la patru subsidiare ale Transelectrica, a venit rândul ca selecția administratorilor pentru gigantul Transgaz să ofere același rezultat predictibil.
Ion Sterian este directorul general al Transgaz, o companie cu o valoare la bursă de 4,3 miliarde lei, începând cu anul 2017. În plus, începând cu anul 2013, acesta este și președintele Consiliului de Administrație. Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, deține 58% din acțiunile companiei. Potrivit ultimei declarații de avere, depuse în vara anului trecut, Ion Sterian a încasat de la Transgaz, indemnizație de conducere plus bonus de performanță 1,9 milioane lei. Suma este aproape dublă față de salariul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, și de departe cel mai mare salariu din sectorul Energetic.
Mandatele celor cinci acționari ai companiei au expirat la data de 29 aprilie, dată la care a avut loc o ședință a acționarilor companiei pentru desemnarea noilor administratori pentru următorii patru ani. Pe site-ul companiei nu apare încă rezultatul ședinței AGA, însă știm cele cinci nume propuse de către acționarul majoritar, SGG. Patru din cei cinci noi administratori propuși pentru compania de stat ce administrează rețelele de transport gaze naturale sunt chiar administratorii în funcție.
În fruntea listei este chiar actualul director general și președinte al Consiliului de Administrație, Ion Sterian. Partea interesantă este că cei cinci propuși în aprilie pentru câte un mandat de administrator sunt numele rezultate în urma unui concurs de selecție organizat de către AMEPIP și SGG. Procesul de selecție a fost demarat la finalul lunii octombrie, nu mai puțin de 24 de candidați depunându-și dosarele pentru cele cinci poziții de administrator. Zece dintre aceștia au ajuns chiar în faza interviurilor.
Procesul de selecție, condus de o comisie de selecție cu doi membri din partea SGG, alți doi din partea AMEPIP și un expert independent, numit tot de către AMEPIP, a produs un rezultat similar cu alte patru concursuri documentate de către publicația noastră. Este vorba de către nominalizarea administratorilor pentru OPCOM, operatorul pieței de energie, unde în fruntea CA-ului a ajuns un fost nominalizat un consilier al ministrului Burduja, de Teletrans, Smart SA și Formenerg SA, unde în fruntea CA-urilor au ajuns actuali sau foști lideri din PNL. Toate cele patru companii sunt subsidiare ale Transelectrica, compania de stat din subordinea SGG.
Din raportul final al procesului de selecție pentru Transgaz se observă, deși numele candidaților sunt anonimizate, că Ion Sterian a obținut și cel mai mare punctaj. Din punctajul obținut în fața comisiei de examinare vedem că directorul executiv al Transgaz a luat note maxime și la capitolele integritate/ independență sau expunere politică, asta deși este este singurul candidat neindependent politic dintre cei cinci, de numele căruia au fost asociate o serie de scandaluri publice (Hotnews a scris că diploma sa de inginer ar fi de fapt de subinginer).
O altă noutate este afilierea politică a directorului Transgaz. După cum se observă în raportul comisiei de selecție, Ion Sterian este singurul dintre cei cinci candidați propuși care nu este independent politic. Această informație vine în contradicție cu informațiile de pe site-ul Transgaz, acolo unde acesta apare ca fiind „neafiliat politic”.
De-a lungul timpului acesta a ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul RA-APPS (2006-2010 și 2010-2017), dar și în cadrul Ministerului Transporturilor, unde a fost subsecretar de stat în anul 2010. Apoi, din 2013 și 2017 se află la conducerea companiei de stat Transgaz, una din companiile de stat unde și-au găsit posturi calde mulți foști politicieni sau soțiile acestora.
Trebuie menționat și cine este cel de-al cincilea administrator al Transgaz, singurul nume nou adus în compania de stat prin concursul de selecție coordonat de către AMEPIP. Mai exact este vorba de Costin Mihalache, cel care i-a luat locul lui Petru Văduva, singurul care nu a reușit să-și păstreze poziția.
Costin Mihalache este fostul consilier de stat privind relația cu China numit de fostul premier Victor Ponta în anul 2013, adică fix în perioada în care acesta din urmă încerca să împingă modernizarea reactoarelor de la Cernavodă prin firmele chineze, iar statul român autorizarea, în secret, intrarea pe piață a Huawei. Este apoi a fost șeful cancelariei premierului Viorica Dăncilă, fiind considerat la acea dată cel mai puternic om din guvern.
De-a lungul timpului îl găsim în Consiliile de Administrație ale Transelectrica, CFR Electrificare sau, cel mai recent, CNAIR, unde a fost numit în 2023. FANATIK a scris pe larg despre legăturile de afaceri din jurul său aici.
La finalul anului 2021 își înființează propria firmă de consultanță politică, „consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării” este mai exact codul caen, MAM Consulting & Solutions SRL. Firma, cu un singur angajat, a avut în anul 2023 o cifră de afaceri de 2,26 milioane lei, raportând un profit net de 1,66 milioane. Potrivit ultimei declarații de avere, acesta a încasat din dividendele propriei companii 761.000 lei. Alți 661.000 lei au fost încasați de la Transelectrica, despăgubiri pentru terminarea ilegală a contractului de mandat. Soția sa este fostă angajată la Ministerul Energiei.