Alimentul ideal pentru micul dejun. Este ieftin, se găsește peste tot și poate fi gătit în zeci de feluri. Iar oamenii de știință tocmai au descoperit că îți protejează inima.
Cercetătorii au descoperit alimentul perfect pentru micul dejun, extrem de sănătos, care îți poate prelungi viața. Surprinzător sau nu, este vorba despre un simplu ou, pe care mulți îl au deja în frigider. Ce beneficii aduce pentru sănătate?
La studiu au participat 4.778 de oameni din China, dintre care 3.401 aveau probleme cu inima. Rezultatele sunt clare: cei care mănâncă un ou zilnic aveau sângele mai sănătos. Mai exact, în corpul lor se găsesc mai multe proteine bune (APOA1 – apolipoproteină A1) și mai puține substanțe dăunătoare.
Descoperirea cea mai importantă este că ouăle cresc nivelul de colesterol “bun” din sânge, HDL (lipoproteină de înaltă densitate) și înlătură colesterolul “rău”, LDL (lipoproteină de densitate mică).
„Puține studii au analizat rolul metabolismul colesterolului plasmatic în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare. Voiam să ajutăm la abordarea acestei lacune”, declară autorul Dr. Lang Pan, potrivit dcnews.ro.
Analizele au arătat că cei care mâncau ouă aveau în sânge mai mult colesterol “bun” – cel care curăță arterele și previn problemele cu tensiunea și formarea cheagurilor de sânge. Practic, consumul regulat de ouă ajută la menținerea arterelor curate și permite sângelui să circule mai bine în tot corpul, mai ales spre inimă și creier.
Cercetătorii de la Universitatea din Beijing au făcut o descoperire interesantă: persoanele care nu mănâncă ouă des au mai multe substanțe dăunătoare în sânge și mai puține proteine benefice. Din peste 225 de metabolism din plasmă, 24 dintre ele erau direct legate de consumul de ouă.
“Împreună, rezultatele noastre oferă o explicație potențială pentru modul în care consumul unei cantități moderate de ouă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă”, a spus Profesorul Canqing Yu, conform sursei menționate. A mai adăugat: “Sunt necesare mai multe studii pentru a verifica rolurile pe care le joacă metaboliții lipidici în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare”.
Un studiu anterior publicat în eLife, care a urmărit jumătate de milion de adulți, a arătat că persoanele care mâncau un ou pe zi aveau mult mai puține probleme cu inima. Aceste rezultate au început să schimbe modul în care experții privesc ouăle.
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) recomandă acum ouăle ca parte a unei diete sănătoase. Chiar și Fundația Britanică a Inimii, care înainte era sceptică, spune că ouăle nu mai trebuie văzute ca un risc pentru sănătate.