Life

Cel mai bun și ieftin îngrășământ natural pentru legumele din grădina ta. Așa cresc spectaculos, secretul bunicilor

Cel mai ieftin și natural îngrășământ pentru legumele din grădină, ca acestea să crească spectaculos. Este secretul bunicilor.
05.05.2023 | 19:00
Cel mai bun si ieftin ingrasamant natural pentru legumele din gradina ta Asa cresc spectaculos secretul bunicilor
Cum ajută grădina îngrășământul natural. Sursa foto: Gardena
ADVERTISEMENT

Legumele din grădina proprie sunt cea mai bună variantă pentru a te hrăni în mod sănătos. Pentru ca ele să crească spectaculos, au nevoie de o atenție deosebită. Îngrijindu-le ca la carte, fii sigur că nu vei da greș. Bunicile noastre au folosit de-a lungul timpului un îngrășământ natural și ieftin în același timp.

Cel mai natural îngrășământ pentru legumele din grădină. Îl foloseau și bunicile noastre

Îngrășământul la care facem referire se obține dintr-un proces natural și conține o serie de substanțe utile pentru grădină. Este bogat în vitamine, calciu, fosfor, potasiu și echilibrează nivelul de aciditate din sol, deoarece este un produs alcalin.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre cenușă, care rezultă din foc, mai exact, din arderea lemnelor. Însă, atenție, nu din orice lemn. De exemplu, cenușa apărută după arderea unor scânduri vopsite este de evitat, din cauză că poate dăuna pământului, inclusiv rădăcinii plantelor și legumelor.

Nici măcar cenușa obținută din arderea cărbunilor pentru grătar nu este bună pentru fertilizarea solului. De asemenea, se recomandă depozitarea acestui îngrășământ natural, pe timp de iarnă, într-un recipient din metal, pentru ca pe timp de primăvară să fie împrăștiată peste toată grădina.

ADVERTISEMENT

Cum se împrăștie cenușa pe sol, pentru ca să răsară legumele

Trebuie să aveți grijă cum aruncați cenușa pe timp de primăvară, deoarece nu se face acest lucru după cultivarea legumelor, ci înainte. Explicația este că atunci se absorb cel mai bine substanțele nutritive de către sol. Totodată, ideal ar fi într-o zi cu soare.

Dacă cenușa se va așterne într-o zi ploioasă, picăturile de apă vor împiedica hrănirea pământului cu cele necesare fertilizării. Puțini cunosc faptul că cenușa este un bun substituent al varului stins sau nestins și contribuie și la reglarea pH-ului acesteia.

ADVERTISEMENT

Nu se aruncă cenușa peste semințele care încep să dea roade și nici peste cele care germinează. Potasiul din îngrășământul de față va duce la arderea plantei, respectiv a rădăcinii, iar legumele nu vor mai apărea. Legumele care adoră cenușa sunt variate.

Culturile de rucola, de broccoli, de rozmarin, de roșii, de lavandă sau de ardei reacționează foarte bine la cenușă, mai ales că aceasta poate ține la distanță factorii dăunători, precum melcii și limacșii. Printre toate acestea, cenușa ajută și la apariția căpșunelor, a tufelor de zmeură

ADVERTISEMENT

Specialiștii vă sfătuiesc să aflați, înainte a utiliza cenușa ca îngrășământ, ce tip de sol aveți. Ca să descoperiți acest lucru, luați o parte din sol și trimiteți-l într-un laborator. Examinatorul vă recomanda apoi dacă este în regulă cenușa sau nu ca stimulator de creștere a legumelor.

ADVERTISEMENT
Tags: