Sport

Cel mai controversat derby dintre Rapid și Craiova din istorie: „Am fost niște proști”. Exclusiv

În 1998 s-a disputat cel mai controversat meci dintre Rapid și Craiova. Într-un interviu în exclusivitate pentru FANATIK, Silvian Cristescu a declarat despre acel meci: „Am fost niște proști. Trebuia să ne vedem interesul”.
28.08.2021 | 14:54
Cel mai controversat derby dintre Rapid si Craiova din istorie Am fost niste prosti Exclusiv
ADVERTISEMENT

Rapid – U Craiova rămâne un derby, chiar dacă vremurile s-au schimbat, iar cele două formații au trecut prin diferite probleme. În materialul de astăzi, FANATIK readuce în memorie unul dintre cele mai controversate derby-uri din istorie, mai exact partida din 1998, atunci când „giuleștenii” au pierdut titlul în ultima etapă.

Mii de rapidiști veniseră la Craiova pentru a sărbători titlul mult așteptat, dar au plecat dezamăgiți. Trofeul a ajuns în curtea rivalilor de la Steaua. FANATIK a stat de vorbă cu Silvian Cristescu, unul dintre actorii din teren de la acea partidă.

ADVERTISEMENT

Derby-ul dintre Craiova și Rapid din 1998, cel mai controversat din istorie. Silvian Cristescu, interviu în exclusivitate pentru FANATIK: „Am fost niște proști că nu ne-am văzut interesul”.

Pe data 2 mai 1998, pe stadionul „Ion Oblemenco”, rapidiștii veneau ca favoriți și erau la doar o victorie de câștigarea campionatului. Culmea este că și o înfrângere era bună pentru Universitatea Craiova, deoarece oltenii s-ar fi calificat în Cupa Cupelor, având în vedere că cele două formații se întâlneau în finala Cupei României o săptămână mai târziu.

Povestea partidei este una nebună. Steliștii au încercat să îi stimulezi financiar pe olteni. Gazdele din Bănie au condus și cu 2-0 prin „dubla” lui Ionel Ganea, dar rapidiștii au revenit prin cele două goluri înscrise de Dănuț Lupu (p) și Marius Șumudică. Totuși, egalul nu a fost suficient pentru ca Rapid să ia titlul, astfel că acesta a ajuns în curtea Stelei.

ADVERTISEMENT

O săptămână mai târziu, „giuleștenii” au cucerit Cupa României în fața Craiovei, astfel că Universitatea a rămas în afara locurilor de Europa. FANATIK A stat de vorbă cu Silvian Cristescu, fostul jucător al Craiovei și component al echipei care a evoluat în acel meci.

Cum a fost meciul cu Rapid din 1998? Acel 2-2 care a rămas în istorie…

– Lua Rapidul campionatul în acel sezon. Noi am fost niște proști, ce să spun mai mult. Nu ne-am văzut interesul nostru. Noi trebuia să ne odihnim, că aveam finala Cupei României, nu să ne omorâm cu Rapidul, nu ne interesa pe noi cine câștiga campionatul! Punct! Restul sunt detalii.

ADVERTISEMENT

Craiova prindea și cupele europene…

– Nu era vorba de competițiile europene. Trebuia să ne odihnim, aveam la câteva zile finala Cupei României. Restul sunt detalii, fiecare spune ce vrea. Noi nu ne-am văzut interesul clubului. Noi am fost jucători, eram plătiți să jucăm și asta am făcut. Pe noi trebuia să ne intereseze finala Cupei. Eram jucător, dacă eram conducător, probabil luam altă decizie. Era în interesul clubului.

Fostul căpitan al Științei o vede pe Rapid în play-off: „Au mari șanse”. Ce spune Cristescu despre derby-ul de sâmbătă

A contat rezultatul din campionat în finala Cupei României?

– Cum să nu conteze. A contat enorm. Noi eram echipă care putea să câștige finala Cupei României, aveam jucători buni. Nu trebuie să ne poarte rapidiștii pică pentru ce s-a întâmplat. Mie îmi place ce se întâmplă la Rapid, la atmosfera care e acolo, am și prieteni acolo. Contează foarte mult că au revenit în Liga 1.

ADVERTISEMENT

Cum vedeți meciul dintre Rapid și Universitatea Craiova?

– Cum să-l văd dacă Rapid nu primește gol… Eu cred că va fi un joc echilibrat. Întodeauna au fost meciuri echilibrate, oriunde am jucat cu ei, la București sau pe stadionul din Craiova. Au fost meciuri frumoase.

Poate Craiova să le spargă apărarea de fier?

– Șanse sunt, toate echipele au șansă. Nivelul să știi că este apropiat. Sunt șapte sau opt echipe care au un nivel echilibrat. Poate un plus pentru CFR Cluj, echipă care are un nucleul acela de bază, făcut de Dan Petrescu. Totuși, eu cred că celelalte echipa au nivel apropiat.

Credeți că Rapid are șanse la play-off?

– Rapidul de acum? Eu cred că au șanse mari să intre în play-off. S-au întâmplat și cazuri în care echipele nou promovate să câștige titlul. Din ce îmi amintesc eu, cred că în Germania s-a întâlnit un astfel de caz.

  • 80 de puncte a avut campioana Steaua în sezonul 1997-1998, în timp ce Rapid a acumulat 78
  • 8 este locul ocupat de Craiova la finalul campionatului din 1997-1998

  • (P) Cota BETANO pentru Rapid – Universitatea Craiova: 1,83 este cota pentru „ambele echipe nu marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT