News

Cel mai eficient ”spălător de bani” pentru clanuri criminale, arestat în Spania! Cum ”albea” sute de milioane de euro

Cel mai bun ”spălător de bani” din Europa a fost reținut în Spania după ce a fost descoperită metoda și rețeaua prin care ”albea” sute de milioane de euro.
17.09.2022 | 15:18
Cel mai eficient spalator de bani pentru clanuri criminale arestat in Spania Cum albea sute de milioane de euro
Politia spaniolă l-a reținut pe unul dintre cei mai mari ”spălatori de bani” din lume / Ftomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

John Morrissey, un britanic, a fost arestat de poliția spaniolă după ce s-a descoperit că a pus bazele unei rețele de spălare de bani prin metoda Hawala și ajunsese la performanța ”albirii” a peste 350.000 de euro pe zi.

Cum se spălau milioane de euro proveniți din traficul de droguri

Conform Observator, cetățeanul britanic John Morrissey este considerat unul dintre cei mai mari spălători de bani ai lumii, reușind să ajungă la performanța de a reintroduce sume care depășeau 350.000 de euro, zilnic, în circuitul legal financiar.

ADVERTISEMENT

Metoda Hawala folosită de bărbatul arestat de poliția spaniolă și care coordona o întreagă rețea în acest sens este una care pare simplă la prima vedere. Mai exact, el muta banii de la un ”client” de încredere, în baza unor acorduri verbale. la altul.

Dar, pentru acoperire, el s-a folosit și de un brand de votca de lux, creat special pentru acest scop și în numele căruia organiza diverse promovări, petreceri și alte asemenea evenimente, în cluburi de lux.

ADVERTISEMENT

Cum au fost prinși infractorii de poliția spaniolă

Rețeaua pusă la cale de John Morrissey funcționa mai ales în zona turistică Costa del Sol, acolo unde vindea mărci de lux de votcă, una inventată chiar de ei, special în acest scop, Nero. Promovată în cele mai scumpe cluburi și restaurante, marca respectivă, fictivă însă, de votcă acoperea veniturile din traficul de droguri şi alte produse acte ilicite.

Doar că, după ceva timp, polițiștii spanioli și-au dat seama că ceva nu este în ordine observând că cei din rețeaua coordonată de britanic aveau un stil de viață care nu se putea susține doar din vânzarea de băuturi, chiar și de lux.

ADVERTISEMENT

Mai mult, din informațiile de până acum, poliția începuse să îi urmărească pe membrii grupului încă de anul trecut după ce a avut loc o importantă captură de cocaină și de bani cash, bine ascunse în diverse mașini de lux din orașul spaniol Malaga.

Câți bani este acuzat că a spălat prin intermediul rețelei din Spania

Conform poliției din Marbella, John Morrissey ar fi spălat, în ultimul an, nu mai puțin de 200 de milioane de euro prin rețeaua sa și prin metoda Hawala la care apelase. De altfel, alături de cetățeanul britanic au fost arestați și doi colaboratori de-ai săi.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor făcute publice până acum, John Morrissey ar fi lucrat pentru clanul irlandez Kinahan, specializat în trafic de droguri. Până în momentul arestării sale, specialistul în spălarea banilor acumulase sume enorme de bani în numerar pe care îi ”albea” prin reintroducerea lor în circuitul financiar ”la vedere”.

Operaţiunea de depistare și ancheta prin intermediul căreia a fost prins specialistul în spălarea banilor a fost posibilă datorită cooperării internaționale a organelor de poliție și de control financiar.

Astfel, informează sursa citată, în prinderea lui John Morrissey au fost implicați agenţi ai Agenţiei Naţionale pentru Crimă din Marea Britanie, Poliţia irlandeză Garda, Administraţia Americană pentru Controlul Drogurilor, poliţia olandeză şi unităţile de criminalitate financiară şi economică ale Europol.

ADVERTISEMENT
Tags: