News

Cel mai gras copil din lume a pierdut jumătate din greutate. Cum arată acum

19.02.2021 | 19:24
Cel mai gras copil din lume a pierdut jumatate din greutate Cum arata acum
Cel mai gras copil din lume a pierdut jumătate din greutate. Cum arată acum Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cel mai gras copil din lume este acum de nerecunoscut după ce a reușit să scape de mai mult de jumătate din greutatea corporală.

Arya Permana, în vârstă de 14 ani, care cântărea 190 de kilograme la vârsta de doar 11 ani, cântărește acum doar 82 de kilograme și îi încurajează pe alții să urmeze o dietă sănătoasă.

ADVERTISEMENT

La vârsta de 10 ani, Arya era dependent de cola și tăieței instant și putea mânca orez, curry de pește, carne de vită, supă de legume și tempeh – o pastă tradițională de soia – în cantitate suficientă pentru a hrăni doi adulți întreaga zi.

Chirurgia bariatrică, dieta și sportul l-au ajutat să slăbească

Arya îi descumpănise pe medici în urmă cu cinci ani, când văzuseră imagini cu un copil cu obezitate morbidă care se juca într-un rezervor de apă pentru a-și răcori corpul în micul sat Cipurwasari din provincia Java de Vest din Indonezia.

ADVERTISEMENT

Băiatul era atât de mare încât nu găsea haine pe măsura lui. Putea purta doar un sarong înfășurat în jurul corpului.

El își petrecea zilele mâncând în permanență grămezi de mâncare nesănătoasă și făcând baie în rezervorul cu apă pentru a se răcori. Din cauza greutății excesive nu putea merge la școală, deoarece mersul la școală era un efort prea mare pentru el.

ADVERTISEMENT

La vârsta de zece ani, Arya era dependent de cola și tăieței instant și putea mânca orez, curry de pește, carne de vită, supă de legume și tempeh – o pastă tradițională de soia – în cantitate suficientă pentru a hrăni doi adulți întreaga zi.

Foto: Daily Mail

Părinții săi Rokayah, în vârstă de 39 de ani, și soțul ei, Ade Somatri, în vârstă de 50 de ani, erau atât de speriați încât l-au pus la o dietă strictă. Dar, deși a reușit să slăbească nouă kilograme în patru luni cu o dietă constând din fructe și legume și plimbare zilnică, mișcare și înot, Arya era încă departe de a reduce greutatea necesară.

ADVERTISEMENT

Băiatul a trecut printr-o intervenție chirurgicală bariatrică care l-a ajutat să-și reducă greutatea de la 186,4 kilograme la 169 kilograme în doar trei săptămâni.

“Am făcut o formă ca o banană, iar stomacul său a rămas doar 30% din dimensiunea inițială a stomacului normal, ceea ce l-a ajutat să mănânce mai puțin și a contribuit la reducerea greutății. Se simte minunat că poate trăi ca alți copii și poate face activități normale”, a spus dr. Handy Wing, chirurgul care a efectuat operația, citat de Daily Mail.

Arya spune că și-a schimbat obiceiurile alimentare și de somn și asta l-a ajutat să piardă în greutate. Acum mănâncă trei mese pe zi, care includ orez, tempeh, tofu și pui prăjit.

„În trecut, din 2015 până în 2016 dormeam la ora 4 dimineața și mă trezeam la ora 15:00 acum dorm la ora 22:00. Am mâncat doar tăieței instant și băuturi ambalate. Foarte rar mâncam orez alb. Acum intenția este de a pierde în greutate prin dietă și exerciții fizice”, a spus el.

Foto: Daily Mail

De când a pierdut cea mai mare parte din greutate, Arya poate să urce în copaci și să meargă cu motocicleta. Merge 3 kilometri pe zi și joacă baschet sau practică alte sporturi timp de două ore pe zi. De asemenea, a mers la școală înainte ca aceasta să fie închisă din cauza coronavirusului.

ADVERTISEMENT