Piureul de cartofi este una dintre cele mai simple garnituri. Dacă este gătită corect, aceasta poate fi și una dintre cele mai delicioase!
Rețeta este una simplă, dar toți pașii acesteia trebuie respectați cu sfințenie dacă vrem să avem parte de cel mai bun piure de cartofi pe care l-am mâncat vreodată.
Totul începe cu alegerea cartofilor potriviți. Cei mai buni pentru piure sunt cei albi, pe care trebuie să îi cântărim în mână. Aceștia trebuie să se simtă grei.
Cei mai buni sunt cartofii făinoși, care nu au prea mult conținut de apă. Aceștia vor face piureul nostru de cartofi să fie foarte cremos, și nu apos.
Ingredientele de care avem nevoie pentru această rețetă de garnitură perfectă sunt:
– 1 kilogram de cartofi
– 80-100 de grame de unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
– 500 ml. lapte fierbinte
– sare după gust
Începem prin a curăța cartofii de coajă. Îi tăiem cubulețe. Există concepția că piureul de cartofi va ieși mai bun dacă fierbem cartofii în coajă, dar nu este așa.
Dacă am face acest lucru, piureul nu ar mai fi cremos, ci ar avea un gust aspru pe care nu ni-l dorim.
Fierbem cartofii în lapte timp de 20 de minute. Scurgem laptele într-un alt vas când aceștia s-au fiert. Acesta este secretul, de fapt: laptele.
Zdrobim cartofii și începem să punem din laptele în care au fiert, până când avem consistența pe care ne-o dorim. Apoi punem și untul, care trebuie să fie la temperatura camerei și îl încorporăm și pe acesta.
Un truc foarte important este că cu cât vom amesteca mai mult, cu atât vom avea un piure mai cremos. De asemenea, extrem de important este să nu folosim mixerul sau alte ustensile când zdrobim cartofii pentru că vom avea o pastă de cartofi, și nu piure.