News

Comandantul Fregatei Ferdinand, haz de necaz marinăresc: ”E bine să fii acasă când concepi copiii”

Comandantul Fregatei Ferdinand, Victor Durea, le-a transmis marinarilor mai tineri mai multe sfaturi, făcând haz de necazul celor care sunt plecați multe luni pe mare.
15.08.2022 | 16:45
Comandantul Fregatei Ferdinand haz de necaz marinaresc E bine sa fii acasa cand concepi copiii
Ziua Marinei, sărbătorită la Constanța. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Durea a povestit despre sacrificiile pe care marinarii le fac și le-a transmis tuturor că e mai bine ”să fie acasă atunci când își concep copiii”.

Sfat util și amuzant pentru marinari

Militarul a făcut declarațiile în contextul zilei de 15 august, sărbătorită în Portul Constanța de Ziua Marinei Române. Victor Durea a povestit că se afla în misiune atunci când i s-a născut una dintre fete, lucru pe care fiecare marinar și-l asumă.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să fii pregătit să ţi se nască copiii când nu eşti acasă. E bine să fii acasă când îi concepi. Personal am trăit momentul când fiica mea mijlocie s-a născut, nu eram acasă, ci în misiune. Artiştii francezi prezenţi la bord i-au dedicat fiicei mele un spectacol. Momente grele sunt destule, dar pentru asta ne-am pregătit, ne-am ales din proprie voinţă cariera de marinar militar”, a declarat comandantul la Digi 24.

Internauții s-au amuzat copios pe rețelele de socializare pe tema acestei declarații, mesajul lui Durea devenind viral.

ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis, alături de actualul ministru al apărării Vasile Dîncu, nu puteau lipsi de la această sărbătoare. Iohannis le-a promis celor prezenți că bugetul pentru apărare va fi mărit la 2.5% din PIB începând cu 2023. În consecință, armata va fi înzestrată cu noi echipamente performante, potrivit datelor prezentate.

Începând cu 2023, vom crește la 2,5% din PIB partea dedicată armatei. Vom crește nivelul de pregătire al militarilor noștri, vom înveşti în tehnică. Vom continua să acționăm unitar și coordonat pentru a gestiona efectele multiple și profunde a războiului din Ucraina pe care le resimțim cu toții.

ADVERTISEMENT

Dragi marinari, forțele navale contribuie semnificativ la securitatea națională, europeană și nord-atlantică. Faceți ca apele teritoriale ale României, și a mărilor din lume, să fie mai sigure. Vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru că noi toți să trăim în siguranță” a transmis Klaus Iohannis.

Vasile Dîncu anunțase că țara noastră va achiziționa mai multe submarine Scorpene din Franța, pentru a fi mai pregătită de un război maritim în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

”Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al Apărării pentru un viitor proiect şi am început în Parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpène şi de elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi noi vrem să implementăm acest proiect”, explica Dîncu.

Cu un preț de 450 de milioane de euro, submarinele Scorpene sunt deja în dotarea armatelor din Brazilia sau India. Navele se pot scufunda la 350 de metri adâncime și au o autonomie de 50 de zile. Dotat cu șase tuburi de torpilă, precum și de rachete antinavă sau antiaeriene, Scorpene e considerat un submarin performant pentru cerințele militare din 2022.

ADVERTISEMENT