În pădurile din România a fost surprins cel mai mare animal terestru din Europa. Masculul poate ajunge la o greutate de până la 920 de kilograme. Fiind pe cale de dispariție, specia este protejată.
Zimbrul sau bizonul european este o specie de bizon întâlnită în Europa. Este cel mai mare animal european de pe uscat, având o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri.
Acest animal poate cântări de la 300 la 920 de kilograme. În cazul femelei, aceasta poate să ajungă la o greutate de 640 de kilograme. Zimbrul european este mai înalt decât bizonul american, dar mai puțin masiv, având și părul mai scurt decât acesta.
În octombrie, în Parcul Natural Vânători Neamț, au fost surprinși doi zimbri. Aceste animale au fost reintroduse la noi în țară din 1958, atunci când două exemplare au fost aduse din Polonia și ținute în rezervație la Hațeg.
Abia din anul 1999 a apărut ideea zimbrilor în libertate în România, printr-un program susținut de Banca Mondială și de Uniunea Europeană.
“Mai în glumă, mai în serios, doi zimbri își testează forțele într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț, martor al acestui moment inedit fiind colegul nostru Ionuț Lăcătuș, care a și filmat întreaga scenă. (…)
El a fost reintrodus în fauna României în anul 1958, de către silvicultorii români, prin aducerea, din Polonia , a doi zimbri, numiți Podarec și Polonka. Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamț. (…)
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare”, se arată pe pagina de Facebook Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.
Aceștia trăiesc în păduri și au foarte puțini dușmani naturali. Potrivit unor relatări din secolul al XIX-lea încoace, ar fi existat atacuri din partea lupilor și urșilor.
Zimbrul este un animal erbivor. Animalul poate trăi 28 de ani în captivitate, dar în sălbăticie trăiește mai puțin. Aceste animale pot avea pui la vârste cuprinse între 4 și 20 de ani la femele. La masculi, vârsta e cuprinsă între 6 și 12 ani.
Teritoriul zimbrilor poate ocupa chiar și 200 km². Unele turme preferă pajiștile și poienile din pădure. Zimbrii trăiesc 28 de ani în captivitate, dar în sălbăticie trăiesc mai puțin.
Pot avea pui la vârste între 4 și 20 de ani la femele și între 6 și 12 ani la masculi. Teritoriul zimbrilor poate ocupa și 200, iar unele turme preferă pajiștile și poienile din pădure.
Un alt detaliu despre zimbri este faptul că aceștia sunt pe cale de dispariție. În Europa de Vest, au dispărut încă din secolul al XI-lea, în afară de Ardennes, acolo unde au rezistat până în secolul al XIV-lea.
În Moldova, ultimul zimbru a fost ucis în 1762, iar în Transilvania în 1790. În anii 1500, Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea acestui animal. În anul 1919 a fost ucis ultimul zimbru în sălbăticie, iar din lume în 1927, în Caucaz.
Tot în 1927, mai puțin de 50 de zimbri au rămas în toată lumea. Toți erau în grădini zoologice, iar ultimii zimbri în sălbăticie au fost uciși de braconieri după Primul Război Mondial, notează Wikipedia.
Au fost reintroduși cu succes în sălbăticie din anul 1951. În anul 2000, existau 3.600 de exemplare cu un grad mare de consangvinitate. Toate erau descendente din doar 12 indivizi. Diversitatea genetică este limitată la zimbrii din prezent. De altfel, sunt foarte vulnerabili la boli.