News

Cel mai mare furt din istoria monedelor virtuale. Hackerul a returnat aproape jumătate din cei 600 de milioane de dolari furați

O grupare de hackeri a reușit să fure nu mai puțin de 600 de milioane de dolari, profitând de o vulnerabilitate.
12.08.2021 | 12:10
Cel mai mare furt din istoria monedelor virtuale Hackerul a returnat aproape jumatate din cei 600 de milioane de dolari furati
ADVERTISEMENT
12-08-2021
09:11

Hackerul care a furat 600 de milioane de dolari a returnat o parte din bani

După ce firma Poly Network, afectată de acest furt, a publicat pe Twitter o serie de mesaje în care le cer hackerilor să returneze banii, minunea s-a și întâmplat, cel puțin parțial.

Hackerul a răspuns mesajelor de la Poly și a promis că va returna fondurile furate, afirmând totodată că ”nu este foarte interesat de bani.”

Astfel, compania a declarat că a primit 260 de milioane de dolari. Este vorba despre 3,3 milioane de dolari în Ethereum, 256 milioane de dolari în Binance Smart Chain și 1 milion de dolari în Polygon.

În continuare, mai sunt dispărute 269 milioane de dolari în Ethereum și 84 de milioane de dolari în Polygon. 

Un grup de hackeri a reușit să dea una dintre cele mai mari lovituri din istorie și cu siguranță, pe cea mai mare din sfera monedelor virtuale.

Astfel, gruparea a reușit să se facă nevăzută cu nu mai puțin de 600 de milioane de dolari, pe care i-au sustras de pe platforma blockchain Poly Network.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții site-ului spun că hackerii au exploatat o vulnerabilitate de sistem, prin intermediul căreia au reușit să sustragă mii de monede virtuale.

În cadrul unui mesaj postat pe Twitter, compania îi îndrumă pe hoți să ”stabilească un canal de comunicație și să returneze bunurile furate.”

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai mari furturi din piața monedelor virtuale

În ceea ce privește amploarea furtului, banii dispăruți sunt cam la același nivel cu furturile de la Coinheck și Mt Gox.

În cadrul mesajului Poly Network, compania afirmă că ”autoritățile din orice stat vor considera asta ca fiind o infracțiune economică majoră și veți fi urmăriți. Manii pe care i-ați furat sunt de la zeci de mii de membri ai comunității crypto.”

ADVERTISEMENT

Cei de la Poly au cerut serviciilor de schimb să blocheze depozitele de monede, după ce milioane de dolari au fost transferați în portofele crypto diverse.

Au fost furate monede Ether în valoare de 267 milioane de dolari, monede Binance în valoare de 252 de milioane de dolari și alte 85 de milioane de dolari, reprezentând echivalentul token-urilor USDC.

ADVERTISEMENT

Changpeng Zhao, CEO-ul Binance, a afirmat că firma sa e conștientă de furt, însă susține că nu sunt foarte multe de făcut în această situație.

Zhao a declarat că grupul său ”este în contact cu totți partenerii de securitate”, dar că ”nu există nicio garanție.”

Sistemele de monede virtuale precum Ether și Binance au fost create independent, însă au trebuit să se adapteze astfel încât să conlucreze în aceeași piață.

Pierderile cauzate de furturi în sectorul Defi (descentralized finance – finanțe descentralizate) u ajuns la 474 milioane de dolari în primele luni ale lui 2021, un record, arată un raport de la compania Cipher Trace.

Cu toate acestea, furturile din domeniul monedelor virtuale în general au scăzut drastic, la 681 milioane de dolari, comparativ cu 1,9 miliarde de dolari furați în 2020 și 4,5 miliarde de dolari în 2019, arată bbc.com.

ADVERTISEMENT