News

Cel mai mare iceberg din lume se îndreaptă spre „moarte”. În cât timp se va topi ghețarul plutitor botezat A-68

26.04.2020 | 15:53
Cel mai mare iceberg din lume se indreapta spre moarte In cat timp se va topi ghetarul plutitor botezat A68
ADVERTISEMENT

Cel mai mare iceberg din lume se îndreaptă spre „moarte” conform cercetătorilor americani. Icebergul A-68, care poate „susține” fără probleme de cinci ori un oraș de dimensiunea New York-ului, a început să se rupă în bucăți, și are șanse mari să devină istorie în viitorul apropiat.

Ghețarul A-68 se topește

Conform unor imagini din satelit, publicate de livescience.com, o bucată imensă de 175 de kilometri pătrați s-a desprins din muntele de gheață și se îndreaptă spre ape mai calde spre nordul Antarcticii.

ADVERTISEMENT

Cu toate că nu este primul eveniment de acest gen când icebergul gigant se rupe în bucăți, acesta ar putea fi începutul sfărșitului pentru A-68, conform expertului Adrian Luckman.

„Suspectez că a intrat în faza finală de existență, însă vom mai vedea fragmente din el în următorii ani”, a declarat Luckman, angajat la Universității din Swansea, cel care a urmărit de aproape gigantul de gheață în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Când A-68 s-a desprins, inițial, de Antarctica, avea nu mai puțin de 6000 de kilometri pătrați, o suprafață care putea susține de cinci ori un oraș precum New York City. A devenit instant cea mai mare bucată plutitoare de gheață de pe Terra și păstrează acest „titlu” cu toate că s-a micșorat la 5.100 de kilometri pătrați.

A-68 se va topi în câțiva ani
A-68 se va topi în câțiva ani. Foto: livescience

Cu toate acestea, nu este cel mai mare iceberg identificat vreodată. B-15, desprins de Antarctica în 2000 avea 11.000 de kilometri pătrați.

ADVERTISEMENT

Un lucru interesant, remarcat de specialiști, icebergul A-68 este foarte subține. „La 160 de kilometri lungime, are doar cateva sute de metri grosime.  Arată mai degrabă ca un card de credit. Sunt extrem de surprins cum a rezistat atâta vreme pe mare”, a explicat Luckman.

Din cauza grosimii, icebergul e extrem de vulnerabil în fața curenților și a temperaturilor calde. Cu siguranță, A-68 va deveni istorie în câțiva ani, după ce se va rupe în alte bucăți. Între timp, bucățile care se vor desprinde vor fi botezate la momentul oportun, atâta timp cât vor exista. Cum este și cazul bucății recent desprinse, botezată A-68c.

ADVERTISEMENT

În fiecare an, aproximativ 40.000 de ghețari plutitori, denumiți iceberg, se desprind de calota glaciară. Aproximativ 400 „supraviețuiesc”.

 

ADVERTISEMENT