Life

Cum s-a produs cel mai mare jaf din istoria României. Tâlharii Cairo şi Voinescu au luat la țintă BNR

Cum s-a produs cel mai mare jaf din istoria României. Tâlharii Cairo și Voinescu au luat la țintă BNR, de unde au furat sume uriașe de bani și cocoșei de aur.
03.04.2022 | 08:34
Cum sa produs cel mai mare jaf din istoria Romaniei Talharii Cairo si Voinescu au luat la tinta BNR
Cum s-a produs cel mai mare jaf din istoria României. Sursa foto: curentul.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Constantin Cairo și Florică Voinescu au devenit celebri după ce au realizat cel mai mare jaf din istoria României. Cei doi tâlhari au dat o serie de spargeri la filialele BNR din ţară, cu mult timp în urmă.

Tâlharii Cairo și Voinescu au realizat cel mai mare jaf din istoria României

Teohari Georgescu era bun prieten cu Iosif Chișinevschi, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Alexandru Drăghici. Deși a fost închis la penitenciarele Jilava, Văcărești sau Caransebeș, Georgescu a fost numit ministru de Interne în 1945.

ADVERTISEMENT

A cunoscut mai multe personaje negative în închisoare, printre care și Constantin Cairo și Florică Voinescu, recunoscuți pentru jaful din 1945, atunci când au furat un milion de dolari de la filiala BNR din Brașov.

Din moment ce era el însuși un politician corupt, Teohari Georgescu a adunat în jurul său mai mulți infractori și le-a oferit diverse funcții. Unele dintre aceste funcții au fost de autoritate a statului, așa cum a fost cazul lui Cairo și Voinescu, pe care i-a făcut comisari de poliție, potrivit desprelume.ro.

ADVERTISEMENT

Pentru a-și motiva decizia de a-i numi pe cei doi foști pușcăriași comisari, Georgescu a spus că Voinescu și Cairo erau spărgători de meserie. Acest lucru ar fi putut ajuta anchetele Poliției în cazurile de furt de pe raza Bucureștiului.

“Aceştia făcuseră puşcărie cu Teohari Georgescu, iar când acesta i-a chemat, au venit spăşiţi la el, crezând că urmează să-i linşeze. Când colo, el le-a spus: Uite nu v-am uitat cum am trăit împreună şi eu vreau, după stilul american, să vă fac poliţişti şi să-mi aduceţi toţi hoţii la picioare!

ADVERTISEMENT

Cei doi gangsteri nu numai că i-au mulţumit cu plecăciuni, dar au făcut imediat cerere să intre în PCR, cereri semnate pe loc de Teohari Georgescu. Doi mari infractori s-au văzut liberi şi ajunşi în hainele de comisari, era ca şi când pui lupul paznic la oi.”, a povestit colojelul de poliție în rezervă Traian Tandin.

Cei doi tâlhari au furat un milion de dolari de la BNR

Constantin Cairo era celebru în lumea interlopă din Bucureștiul interbelic. De altfel, s-a ales cu această poreclă după ce a comis mai multe jafuri în Egipt.

ADVERTISEMENT

Pentru a săvârși jaful din 1945, Cairo și Voinescu au fost ajutați de Florică Floresccu, un alt tâlhar, poreclit “Gură de lup”. Jaful s-a petrecut la sediul Băncii Naționale a României (BNR) din Brașov. Tâlharii cu reușit să sustragă un milion de dolari, dar și 300 de cocoșei de aur.

Tâlharii și-au pus măștile pe față și au intrat cu armele în mâini. Au folosit dinamită, iar paznicii au fost împușcați. Nu și-au luat măsuri sporite de precauție, așa că au lăsat multe amprente, astfel că munca anchetatorilor a fost mai ușoară. De altfel, Cairo și Voinescu erau deja în bazele de date ale poliției.

După acest jaf, Florescu și-a lut partea și a fugit în Franța. Istrate, ucenicul lui Florescu, a rămas alături de Voinescu și Cairo. Cei doi tâlhari au jefuit și alte filiale BNR din București și din țară. În unele cazuri s-a ajuns la pierderi de vieți omenești. Problemele au apărut după ce Istrate a devenit nemulțumit de partea pe care o primea în urma spargerilor.

Cum au fost prinși

După ce Eugen Alimănescu a fost numit comisar-șef, lucrurile au început să se schimbe pentru cei doi tâlhari.

“El și-a făcut o brigadă de 22 de incoruptibili, toți foarte tineri, care nu știau multe. El a propus înființarea brigăzii Fulger și acționa după metode proprii. În loc să aresteze criminalii și să-i ducă în arest, apoi la tribunal, preferau să-i împuște. Experiența le arătase că, odată arestați, aceștia scăpau cu șpagă.”, a mai spus colonelul în rezervă Tandin.

Istrate a fost cel care a ajutat la prinderea celor doi tâlhari. În afară de nemulțumirea legată de partea de bani care îi revenea după fiecare furt, acesta era presat de brigada Fulger. În cele din urmă, ucenicul Istrate a cedat și i-a dat pe Cairo și Voinescu pe mâna oamenilor legii.

Comisarul Alimănescu și brigada Fulger i-au prins în flagrant pe cei doi cu ajutorul unui pont oferit de Istrate. Totul s-a întâmplat exact în momentul în care se pregăteau să comită un nou jaf. Pentru a nu ajunge din nou în spatele gratiilor, cei doi și-au tras câte un glonț unul altuia și, astfel, s-au ucis între ei.

Cunoscut pentru modul în care executa tâlharii, bănuielile au planat asupra comisarului Alimănescu. Acesta a reușit să elimine mai mulți tâlhari periculoși de-a lungul carierei, dar devenise o piedică pentru mafia instalată la putere. I-a speriat pe tâlharii lui Teohari Georgescu, dar și pe ofițerii sovietici.

În final, comisarul a ajuns la închisoare. Ministrul de Interne a cerut ca acesta să facă doi ani de închisoare la Canalul Dunăre – Marea Neagră, unde a fost trimis sub un alt nume. Și-a găsit sfârșitul sub roțile unui tren.

ADVERTISEMENT
Tags: