News

Cel mai mare mister legat de coronavirus. Specialiștii din toată lumea încearcă să răspundă la cea mai importantă întrebare despre COVID-19

08.05.2020 | 15:41
Cel mai mare mister legat de coronavirus Specialistii din toata lumea incearca sa raspunda la cea mai importanta intrebare despre COVID19
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință știu un lucru clar: noul coronavirus a trecut de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal. În schimb, cel mai mare mister nedeslușit de cercetători este data și locul în care acest moment a avut loc.

Cel mai mare mister legat de coronavirus

Cercetătorii spun că cel mai mare mister legat de coronavirus este locul și data la care acesta a trecut de la animal la om. Mai mult, specialiștii nu pot preciza cu exactitate dacă animalul respectiv a fost vândut în celebra piață din Wuhan, China, notează BBC.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății spune că toate dovezile indică originea virusului, dar unii oameni de știință spun acum că este posibil să nu aflăm niciodată cum a fost infectată prima persoană (pacientul zero).

Cercetătorii din domeniul sănătății au înțeles, de ani de zile, cum poate comercializarea de animale sălbatice să reprezinte o sursă de transmitere a bolilor de la o specie la alta, lucru descoperit de altfel și în cazul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

“Ne pregăteam ca un fenomen de genul acesta să se întâmple ca și cum nu era o chestiune de timp, ci de loc”, a declarat dr. Maria Van Kerkhove, coordonatorul tehnic al OMS pentru infecția COVID-19.

Ce au aflat cercetătorii până acum

Epidemiologii sunt de acord că, la fel ca în cazul multor boli, noul coronavirus a trecut bariera dintre specii fără a fi detectat.

ADVERTISEMENT

“Ne așteptam de ceva vreme ca un asemenea lucru să se întâmple. Aceste boli au ieșit la iveală tot mai des în ultimii ani, ca urmare a pătrunderii tot mai mare a oamenilor în habitatele sălbatice, precum și în urma consumului de animale sălbatice”, a spus Andrew Cunningham, profesor la Societatea Zoologică din Londra.

Noul coronavirus se alătură listei lungi de agenți patogeni (Ebola, rabie, RARS, MERS) care au provenit de la populațiile de lilieci.

ADVERTISEMENT

Unele dintre cele mai noi dovezi legate de virusurile prezente la lilieci, precum și abilitatea acestora de a infecta și oamenii, vin de la studierea epidemiei SARS din 2003, provocată de un virus asemănător noului coronavirus.

Abia în 2017 oamenii de știință au reușit să localizeze o colonie de lilieci cu o concentrație mare a tulpinii virusului SARS, aflată într-o peșteră din China, colonie considerată a fi locul din care virusul a făcut trecerea de la animal la om.

Aceste tipuri de virusuri au existat în corpurile liliecilor de mii de ani, însă sunt echipate și cu material genetic ce le permite să infecteze oamenii.

“În cazul virusului Sars-CoV-2 (noul coronavirus) cheia o reprezintă o proteină numită Spike, iar lacătul pentru a intra într-o celulă este un receptor numir ACE2. Noul coronavirus nu doar că poate să deschidă acest lacăt, ci și să o facă mult mai bine decât SARS-1”, explică David Robertson, un virolog și profesor de la Universitatea Glasgow.

Această abilitate a noului agent patogen poate explica de ce coronavirusul poate să se transmită atât de ușor de la o persoană la alta.

Mulți dintre noi am auzit deja că virusul a “început” în cadrul unei piețe cu animale sălbatice din Wuhan. Dar sursa virusului, un animal cu acest agent patogen în organism, nu a fost descoperit în locația respectivă.

“Zona inițială de dezvoltare a infecției a fost asociată cu piața, acestea sunt dovezile circumstanțiale. Infecția putea să vină însă din altă parte și, în acea conjunctură, să se transmită la oamenii de acolo.

Dar, ținând cont de faptul că este un virus de origine animală, asocierea cu piața respectivă este foarte sugestivă”, este de părere profesorul James Wood, de la Universitatea Cambridge.

De aceeași părere este și profesorul Cunningham, care spune că piețe unde sunt comercializate animalele sălbatice sunt  locurile perfecte în care bolile pot infecta noi gazde.

Multe dintre virusurile care au fost transmise în trecut la oameni au făcut această tranziție prin o a doua specie, fie că era crescută în gospodărie, vânată sau vândută la piață.

În căutarea piesei principale din acest puzzle, oamenii de știință au găsit indicii care arată că nurcile, dihorii și chiar broaștele țestoase ar putea fi gazdele noului coronavirus.

Tulpini similare ale virusului au fost descoperite și la pangolini, dar nu au fost găsite dovezi care să arate că aceste specii ar fi putut fi implicate în răspândirea noului coronavirus.

Ceea ce știm clar este că, atâta timp cât oamenii vor avea contact cu animalele sălbatice, va exista riscul apariției unor noi boli ce sunt în căutare de gazde.

“Modul în care ne asigurăm că nu intrăm în contact direct cu animalele sălbatice joacă un rol important în ecuație. Au fost numeroase campanii de interzicere a comercializării de animale sălbatice, dar ce faci atunci când vrei să sancționezi cele mai sărace populații din lume?

În multe cazuri, astfel de măsuri ar face ca aceste animale să fie comercializate ilegal, ceea ce ar fi și mai greu de controlat”, a mai spus Wood.

OMS a avertizat deja că ar trebui implementate măsuri suplimentare de siguranță pentru piețele unde sunt comercializate animale vii în China dar, în multe cazuri, aceste recomandări sunt greu de transformat în reguli.

“Nu poți face dintr-un birou din Londra sau Geneva ce ar trebui să faci local, în fiecare țară”, a mai spus profesorul Wood.

ADVERTISEMENT
Tags: