News

Cel mai mare studiu din lume cu privire la tratarea COVID-19 a început în Marea Britanie! Când sunt așteptate primele rezultate

17.04.2020 | 19:34
Cel mai mare studiu din lume cu privire la tratarea COVID19 a inceput in Marea Britanie Cand sunt asteptate primele rezultate
ADVERTISEMENT

Cel ai mare studiu din lume cu privire la tratarea a demarat în Marea Britanie. Englezii scriu că speranțele sunt mari pentru tratamentul coronavirusului, iar primele răspunsuri urmează să vină în doar câteva săptămâni. 

Cel mai mare studiu din lume cu privire la tratarea COVID-19 a început în Marea Britanie!

În acest studiu au fost recrutați peste 5000 de pacienți din 165 de spitale din Marea Britanie: “Este de departe cel mi mare studiu din lume. Credem că în luna iunie vom putea avea rezultate. Dacă beneficiile pe care le obținem sunt clare, vom avea mai repede răspunsurile”, spune profesorul Peter Horby de la Oxford University, cel care conduce studiul.

ADVERTISEMENT

Echipa lucrează la găsirea unui tratament, în condițiile în care medicii de acum îi tratează pe pacienți cu medicamente care cred ei că ar putea fi un remediu, fără să aibă dovezi științifice testate. Politicienii dau și ei recomandări. Donald Trump susține tratamentul cu hidroxiclorochina, un medicament anti-malarie.

Trump susține tratamentul cu hidroxoclorochină: “una dintre cele mai mari schimbări din istoria medicinei”

Trump susține că hiroxiclorochina ar putea fi folosită împreună cu azitromicina și poate reprezenta: “una dintre cele mai mari schimbări din istoria medicinei”. Acest tratament este susținut și de un controversat doctor francez, Didier Raoult, din Marsilia.

ADVERTISEMENT

Atât hidroxiclorochina, cât și azitromicina sunt testate separat ca parte a studiului de recuperare, iar dacă există vreun efect la pacienții care au primit aceste medicamente, în comparație cu cei cărora nu le-a fost administrat, cele două medicamente ar putea fi combinate în viitor.

“Există lucrări cu zero date în ele. Acestea arată un anumit procent de pacienți recuperați, ceea ce s-ar întâmpla oricum”

Însă, autorul studiului britanic spune că nu s-a demonstrat nimic până acum referitor la proprietățile benefice ale acestor medicamente. Încă nu există dovezi reale care să îi susțină utilizarea.

ADVERTISEMENT

“Există dovezi in vitro că este inhibitor împotriva virusului. Dar nu am văzut date clinice solide. Vedem un număr mare de publicații. Este greu să ții pasul. Cele mai multe dintre ele sunt dezamăgitoare. Există lucrări cu zero date în ele. Acestea arată un anumit procent de pacienți recuperați, ceea ce s-ar întâmpla oricum”, spune Horby.

Presiunea și nerăbdarea creează probleme pentru cercetătorii serioși: “Există impulsuri din partea clinicienilor care spun că ar trebui să folosim ceva doar pentru că funcționează clar și nu ar trebui să-l folosim pentru că, în mod clar, nu funcționează. Amândoi greșesc pentru că niciunul dintre ei nu știe”.

ADVERTISEMENT

Numărul mare de pacienți înscriși în studiul din Marea Britanie dă speranțe cercetătorilor. Sunt 10% dintre pacienții care au contractat noul coronavirus și care acum sunt parte a studiului, iar cu cât mai mulți oameni se alătură, cu atât mai repede vor veni răspunsurile.

  • 14.607 britanici au murit din cauza coronavirusului
  • 2.188.194 de oameni sunt infectați cu COVID-19

 

ADVERTISEMENT