News

Cel mai mare urs din România ar fi fost împușcat de un prinț austriac. Ministerul Mediului: „Există suspiciuni”

05.05.2021 | 15:33
Cel mai mare urs din Romania ar fi fost impuscat de un print austriac Ministerul Mediului Exista suspiciuni
ADVERTISEMENT

Cel mai mare urs din România ar fi fost împușcat de un prinț austriac. Acesta ar fi avut autorizație pentru a elimina o ursoaică, care ar fi produs pagube locuitorilor din zonă. Ministerul Mediului a oferit o primă reacție, spunând că „există suspiciuni” în privința exemplarului care a fost omorât.

Arthur, ursul uriaș, a fost ucis într-o arie naturală protejată, la Ojdula, județul Covasna. Potrivit unui comunicat al ONG-ului Agent Green, distribuit pe pagina oficială.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții instituției susțin că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein și-a fundamentat uciderea printr-o derogare oferită de ministerul mediului din România, în luna martie, pentru împușcarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube locuitorilor. În realitate, a fost omorât un mascul care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Cel mai mare urs din România ar fi fost împușcat de un prinț austriac

Organizațiile austriece de mediu au distribuit și ele informatiile: „Arthur, cel mai mare urs sălbatic din Europa, a fost împușcat mortal de Prințul Emanuel de Liechtenstein într-un sanctuar transilvănean”.

ADVERTISEMENT

„Prințul a folosit o derogare de la Ministerul Român al Mediului pentru vânătoare, care a fost emisă pentru o ursoaică, care ar fi cauzat daune unei ferme vara trecută. De fapt, a fost împușcat un urs care trăiește adânc în pădure care nu s-a apropiat niciodată de localități. Ursul a fost observat de mulți ani de un ranger local al Agent Green, a fost numit Arthur și era cunoscut în toată țara,” a transmis Verein Gegen Tierfabriken, o organizaţie pentru drepturile animalelor din Austria.

Arthur, împușcat
Arthur, împușcat
Sursa foto: Agent Green

„Păcat pentru Austria că Prințul Emanuel a ucis acest urs frumos, iubit, în România. Este inacceptabil că austriecii influenți pot vâna animale protejate pe bani mulți! Vânătoarea de trofee este în general condamnabilă și este respinsă și de populație. Cerem interdicția generală a vânătoriide trofee și interzicerea importului de trofee, ca în comerțul cu fildeș și apelăm la prinț să renunțe acest hobby sângeros”– a declarat Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT.

ADVERTISEMENT

„Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum,” a transmis Gabriel Paun, preşedintele Agent Green.

„Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Ministerul Mediului: „Există suspiciuni”

Într-o intervenție la Digi24, ministrul Mediului a declarat că există suspiciuni cu privire la exemplarul împușcat. Tanczos Barna a afirmat că este foarte dificil de stabilit acest lucru și a confirmat că a existat o derogare.

„Am avut mai multe cereri de intervenție de extragere de la acea asociație. Din trei solicitări, una a fost aprobată. Am demarat un control, nu știm încă, nu avem rezultatul controlului. Un lucru este cert, acolo sunt mai mulți urși problemă. Documentațiile nu au fost complete, motiv pentru care doar o solicitare din trei a fost aprobată. Din materialele apărute, am văzut că anumite exemplare creează încă probleme”, a declarat ministrul Mediului.

„Este extrem de complicat să stabilești dacă într-un fond de vânătoare doar un urs, și doar acela, s-a văzut că a intrat și a intrat și a doua oară și este cel care a fost extras. Identificare și extragerea se face de asociația de vânătoare și este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă. Acolo unde sunt mai multe cereri, mai multe exemplare. Pot începe discuțiile dacă este acela care este aprobat sau dacă este acela pentru care s-a depus prima, a doua, sau a cincea solicitare,” a adăugat.

ADVERTISEMENT