News

Cel mai mic copil separat de părinți la granița dintre SUA și Mexic este român și are numai 4 luni!

17.06.2019 | 12:54
Cel mai mic copil separat de parinti la granita dintre SUA si Mexic este roman si are numai 4 luni

Politica de imigrație extrem de dură a SUA a afectat mii de copii care au fost separați de părinții lor în momentul în care au trecut ilegal granița dintre Mexic și Statele Unite. Chiar dacă numărul exact al micuților despărțiți de părinți nu se știe cu precizie, statul american fiind destul de opac cu astfel de statistici, jurnaliștii de la New York Times prezintă familia lui Constantin Mutu, fiul lui Vasile și Florentina. În vârstă de numai 4 luni, Constantin este cel mai mic copil de imigranți ilegali reținut de autoritățile americane în timpul „prigoanei” poliției de frontieră americane de la granița cu Mexic.

Povestea lui Constantin, românul care a devenit cel mai mic copil separat de părinții la granița dintre SUA și Mexic

Constantin Mutu, fiul unor etnici romi, a fost separat de părinții săi în februarie 2018. Aceștia și-au vândut agoniseala de o viața din România pentru a ajunge în Statele Unite ale Americii, acolo unde îi așteptau mai mulți membri din familia lor. Soții Mutu erau pregătiți să ceară azil politic pentru persecuție etnică peste ocean, după ce nu au reușit să își facă o viață în România. Astfel, și-au vândut casa și au strâns bani ca să emigreze în SUA, via Mexic.

Cei doi români au plecat în SUA alături de cei mai mici copii ai lor, Nicholas (4 ani) și Constantin (4 luni). Din cauza faptului că au rămas fără minute la telefon, Vasile s-a pierdut de soția sa când îl îngrijea pe Constantin. Astfel, s-a dus la un oficiu de imigrare la granița cu SUA, unde a cerut un telefon să o poată suna pe Florentina. Chiar dacă le-a explicat grănicerilor americani că vrea să ceară azil politic, Vasile a fost încătușat și trimis după gratii, în timp ce fiul lor a fost trimis la o familie adoptivă.

Constantin Mutu, cel mai mic copil reținut de autoritățile americane la granița cu Mexic, alături de mama sa *foto: New York Times
Constantin Mutu, cel mai mic copil reținut de autoritățile americane la granița cu Mexic, alături de mama sa *foto: New York Times

Constantin Mutu a petrecut 5 luni la o familie adoptivă

Florentina a aflat prin telefon faptul că soțul ei a fost arestat și a fost somată să se întoarcă în România, altfel va avea și ea aceeași soartă. Vasile a fost întemnițat două luni pentru că a trecut fraudulos granița, timp în care a plâns în continuu și chiar a fost bătut de colegii de celulă pentru acest lucru.

Cât despre Constantin, el a fost trimis în plasament la o familie din Michigan, iar prin intermediul voluntarilor americani soții Mutu au avut oportunitatea să îl vadă pe micuț prin aplicațiile online. Constantin a stat în grija familiei adoptive timp de 5 luni și s-a întors în România abia în iulie 2018.

În prezent Constantin Mutu are aproape doi anișori, dar nu știe încă să meargă și nici nu a vorbit până acum. Românii caută sprijin să poată da în judecată statul american.