News

Cel mai nou centru comercial din Capitală, deschis înainte de terminarea lucrărilor

Sute de oameni au stat astăzi la coadă în faţa celui mai nou mall deschis în Bucureşti. Aşteptarea a fost printre excavatoare şi picamăre, pentru că centrul comercial a fost inaugurat...
14.05.2015 | 20:30
Cel mai nou centru comercial din Capitala deschis inainte de terminarea lucrarilor

Sute de oameni au stat astăzi la coadă în faţa celui mai nou mall deschis în Bucureşti. Aşteptarea a fost printre excavatoare şi picamăre, pentru că centrul comercial a fost inaugurat înainte de terminarea lucrărilor. Nu e primul mall deschis când încă e în stadiu de şantier. Dezvoltatorii încearcă să îşi recupereze banii cât mai repede. Bani care, cel puţin în Capitală, se împart între multe mall-uri. Însă inaugurările sunt din ce în ce mai rare, iar acest segment al comerţului modern pare să fi ajuns la o limită.

Noul Mega Mall de lângă Arena Naţională din Bucureşti şi-a deschis azi porţile. Sute de oameni au venit la inaugurare, în căutarea unor oferte speciale. Unii dintre ei au plecat mulţumiţi de preţuri.

Vezi VIDEO AICI

În tot acest timp muncitorii încă mai montează pavele şi dau cu glet, pentru că lucrările sunt departe de a se fi încheiat. Mega Mall este cel mai mare centru comercial deschis în Capitală în ultimii cinci ani. Inaugurările sunt mai rare acum şi deja nu se mai poate vorbi despre criză, ci de o saturaţie a pieţei.

„Cred că lucrurile se cam aşază, mai mult sau mai puţin. Din ce ştiu mai există un singur proiect mare într-o posibilă dezvoltare, după care lucrurile se vor aşeza în matca lor şi vorbim ulterior de o creştere mai degrabă organică decât de o creştere extensivă”, spune Sorin Stancu, country manager Marks & Spencer.

Sunt aproximativ 20 de mall-uri în Capitală, dar acest număr a început să îşi piardă relevanţa în momentul în care graniţa dintre mall şi hipermarket a devenit tot mai neclară. Tot mai multe hipermarketuri din Capitală au la intrare şi galerii comerciale care găzduiesc inclusiv magazine de haine. Totuşi, jucătorii din acest sector consideră că deocamdată există suficienţi clienţi pentru toată lumea, în ciuda unei pieţe tot mai aglomerate.

„Cred că această canibalizare, da, cu siguranţă există câtă vreme erau mai puţine şi oamenii se duceau către ele. Cred că lucrurile se vor stabiliza şi fiecare dintre aceste centre comerciale se vor adresa zonelor adiacente şi, în funcţie de mărimea unora dintre ele, zone ceva mai largi”, spune Sorin Stancu.

Ca să facă faţă concurenţei cu centrele comerciale mai mari, vechile mall-uri ale Capitalei au trecut la investiţii. Bucureşti Mall va intra în curând în renovare, Plaza România este deja un şantier, la fel şi Magazinul Unirea. Dezvoltatorii au mai mulţi bani la dispoziţie decât în anii de criză, dar în acelaşi timp încă mai au de achitat la creditele din anii de boom. O estimare a Ziarului Financiar arăta că cele mai mari 20 de mall-uri din România, majoritatea construite în Bucureşti, au datorii de aproape două miliarde de euro, iar lupta pentru profit va fi una acerbă.

Sursă: www.digi24.ro