Life

Cel mai nou soi românesc de roșii care îți oferă cea mai bogată recoltă. Poți obține până la 7 kilograme de la un singur fir

Cel mai nou soi românesc de roșii care îți poate oferi o recoltă bogată. Se pot obține, de la un singur fir, până la 7 kilograme.
23.06.2024 | 10:33
Cel mai nou soi romanesc de rosii care iti ofera cea mai bogata recolta Poti obtine pana la 7 kilograme de la un singur fir
Cum arată cel mai nou soi de roșii românești. Va putea fi cultivat și de fermieri. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cel mai nou soi românesc ce roșii care îți poate oferi cea mai bogat recoltă. Cercetătorii au lucrat la acesta timp de mai bine de 20 de ani. Se pot obține până la 7 kilograme dintr-un singur fir.

Cel mai nou soi românesc de roșii care îți oferă cea mai bogată recoltă. Cercetătorii au lucrat ani buni la acesta

Cultivatorii și consumatorii de roșii vor putea gusta “Rapsosia”, un nou tip de tomată cherry în trei culori. După o muncă ce a durat 20 de ani, cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) așteaptă brevetarea.

ADVERTISEMENT

Acest nou soi de roșii tricolore va produce șapte kilograme pe plantă. În spații protejate, poate ajunge până la cinci metri înălțime. Roșiile vor fi în trei nuanțe, având mărimea medie, iar fermitatea e ridicată.

Fructele vor fi rotunde, având gustul și aroma specifice. Cei care le vor consuma se vor bucura de o aromă intensă, roșia fiind și parfumată, în același timp.

ADVERTISEMENT

Noul soi de roșii este mai rezistent la boli și dăunători. În plus, pot fi cultivate în sistem ecologic, astfel că producția va fi una sănătoasă. Mai mult, datorită compoziției bio-chimice, aceste tomate oferă mai multe substanțe benefice pentru sănătate, precum vitamine, caroten, licopen sau săruri minerale.

“Este o tomată tip Kumato obţinută la Bancă, i-am dat denumirea provizorie de ‘Rapsodia’. Fructul prezintă trei culori, verde, galben şi roşu-cafeniu, are trei nuanţe la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă.

ADVERTISEMENT

Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 şi 40 de grame, planta creşte foarte mult, poate să ajungă în spaţii protejate la 4-5 metri înălţime, iar în câmp aproape de 1,80 – 2,00 metri. Este un soi rezistent la principalii agenţi patogeni.

Este un soi foarte gustos, după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puţine seminţe, o aromă specifică tradiţională de tomată, potenţialul de producţie pe plantă este undeva la 4,5 – 7 kg în funcţie de spaţiul de dezvoltare, are şi aspect comercial plăcut”, a explicat directorul BRGV, Costel Vînătoru, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT
Soi roșii Rapsodia
Rapsodia, noul soi de roșii românești. Sursa foto: brgv.ro

Cum a fost obținut noul soi de roșie

Cercetătorii au lucrat mai bine de 20 de ani pentru a putea obține acest soi. “Rapsodia” reprezintă o premieră pentru țara noastră “și nu numai”, după cum a mai spus cercetătorul.

“Soiul a fost finalizat, aşteptăm brevetul de invenţie, se lucrează de peste 20 de ani pentru că a fost obţinut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice, prin încrucişarea unor specii de tomate”, a mai spus Costel Vînătoru.

După obținerea brevetului, noul soi va fi lansat pe piață. Semințele vor putea fi reproduse și multiplicate de fermierii care își doresc să cultive aceste tomate.

ADVERTISEMENT
Tags:
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Vine iureșul total în România. Schimbare uluitoare a vremii
Vine iureșul total în România. Schimbare uluitoare a vremii
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați