Life

”Cel mai periculos instrument muzical din lume”. Se spune că a ucis numeroase persoane care au cântat la el

Cel mai periculos instrument muzical din lume ar fi ucis numeroase persoane, spun zvonurile. Este extrem de rar, iar puțini au auzit de el.
13.06.2023 | 09:02
Cel mai periculos instrument muzical din lume Se spune ca a ucis numeroase persoane care au cantat la el
”Cel mai periculos instrument muzical din lume”. Sursă foto: captură video / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cel mai periculos instrument muzical din lume a rămas în istorie. Se spune că a fost inventat de celebrul Benjamin Franklin și că ar fi ucis numeroase persoane. Era un instrument destul de rar, iar cei care îl foloseau erau în mare pericol.

”Cel mai periculos instrument muzical din lume”

Care este cel mai periculos instrument muzical din lume? Publicația Lethbridge News, citată de Unilad, spune că este vorba despre ”armonica de sticlă”, inventată în anul 1761. Conform istoricilor, părintele fondator al SUA ar fi avut un plan cu el.

ADVERTISEMENT

În realitate, cel mai periculos instrument muzical ar fi fost creat după ce Benjamin Franklin a văzut un muzican care cânta la pahare umplute cu apă. Aceta a fost uimit, drept urmare, ar fi luat câteva boluri de sticlă de diferite mărimi și le-a montat pe un fus.

Cu ajutorul unei pedale, acele boluri de sticlă se învârteau. Tija era atașata la o roată, iar cu ajutorul acelei pedale, aceasta putea fi rotită manual. “Dimensiunile diferite ale bolurilor le permiteau să vibreze la diferite înălțimi folosite în scara occidentală”, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cum se cânta la armonica de sticlă

Mai apoi, fiecare bol avea o culoare, reprezentând notele muzicale. Se putea cânta la acest instrument muzical în diferite acorduri, mai arată publicația Lethbridge News. Cum se folosea, de fapt, armonica de sticlă?

Cel care cânta la ea își înmuia degetele în apă. Mai apoi era nevoit să atingă marginea fiecărui bol în timp ce acesta se rotea. Rezultatul era un sunet similar cu cel al paharelor cântătoare. Nu a durat mult, iar instrumentul muzical a devenit celebru.

ADVERTISEMENT

Lucrurile aveau însă să se schimbe mai târziu, în anii 1820. O mulțime de oameni ar fi relatat povești macabre despre experiența cu armonica de sticlă. Mai exact, se presupune că instrumentul muzical ar fi ucis numeroase persoane.

Cum s-a întâmplat acest lucru? Potrivit sursei citate, complexitatea acestuia a suprastimulat complet creierul. Mai apoi, acest lucru ar fi adus în cele din urmă o serie întreagă de simptome neplăcute. Printre acestea se numără amețelile, halucinațiile, crampele, dar și stările de nervozitate.

ADVERTISEMENT

Ce simptome au avut cei care au cântat la acest instrument muzical

S-a ajuns chiar și în punctul în care ”cel mai periculos instrument muzical din lume” a fost interzis în câteva orașe. “Câțiva ascultători au fost, de asemenea, supuși unor efecte negative. După un incident în Germania, unde un copil a murit în timpul unui spectacol, armonica a fost interzisă în câteva orașe.

Unii oameni credeau că tonurile înalte și eterice invocau spiritele morților, aveau puteri magice sau îi înnebuneau pe ascultători”, a explicat Institutul Franklin. Iar părerile au fost împărțite.

Au existat și oameni care veneau cu alte legende. O parte din ei ar fi dezvăluit că plumbul din bolurile de cristal ori din vopsea ajungea să fie absorbit pe degetele muzicienilor. Aceasta ar fi fost una dintre cauzele îmbolnăvirilor, mai arată sura citată.

Au fost însă și persoane care au ignorat aceste legende. Au continuat să cânte la acest instrument fără a avea vreodată o problemă. Totuși, rămâne un mister dacă într-adevăr acest instrument muzical a fost sau nu un real pericol.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns respinsă, pe locul 422
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI...
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Telefoanele care au omorât concurența. Nimeni nu mai cumpără altceva
Telefoanele care au omorât concurența. Nimeni nu mai cumpără altceva
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”