News

Cel mai periculos partid anti UE a câștigat alegerile pentru Parlamentul European. Liderul său îl are ca model pe Viktor Orban și este mai amenințător decât Wielders și Le Pen

Partidele de dreapta și extremă dreapta sunt considerate marile câștigătoare ale alegerilor europarlamentare. Dintre toate ţările, situaţia Austriei pare cea mai delicată.
11.06.2024 | 13:59
Cel mai periculos partid anti UE a castigat alegerile pentru Parlamentul European Liderul sau il are ca model pe Viktor Orban si este mai amenintator decat Wielders si Le Pen
Herbert Kikl este văzut drept rasist, antisemit şi un adversar înverşunat al migraţiei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, un critic vehement al Uniunii Europeană, a fost confirmat câștigător al alegerilor pentru Parlamentul European din această țară, cu 25,4% din voturi. Partidul Popular Conservator (OVP), al cancelarului Karl Nehammer, s-a situat pe locul doi, cu 24,5%, potrivit rezultatelor finale, care au fost făcute publice după ce luni au fost numărate toate voturile prin corespondență. Partidul Social Democrat (SPO) a primit 23,2% din voturi, iar “Verzii”, care guvernează Austria împreună cu OVP, au câștigat aproximativ 11,1%, în timp ce liberalii NEOS sunt creditaţi 10,1%.

Preşedintele FPO s-a autodeclarat “viitorul Volkskanzler”

La alegerile din 9 iunie FPO a câștigat pentru prima dată în istoria sa de 68 de ani alegerile din Austria. Acest scrutin este cu atât mai îngrijorător cu cât e văzut ca un test pentru alegerile parlamentare austriece din toamna acestui an.

ADVERTISEMENT

Faţă de precedentele alegeri, FPO a câștigat trei mandate suplimentare și va trimite șase reprezentanți în noul legislativ european. În schimb, OVP a pierdut două mandate și pe viitor va fi reprezentat de doar cinci reprezentanți, iar SPO va avea același număr de parlamentari. La rândul lor, Verzii și NEOS și-au asigurat câte două mandate. Un total de 6,37 milioane de persoane din Austria au avut drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European, iar prezența la urne a fost de 56,3%.

Aşadar, mai bine de un sfert dintre cei prezenţă la urne au optat pentru FPO, un partid cu opinii politice extreme, care şi-a făcut campanie la aceste alegeri cu sloganul „Opriți nebunia Uniunii Europene!”. Euronews apreciază că în ultimii ani partidul s-a apropiat mult de Kremlin, amintind și de scandalul din 2019, când fostul lider al partidului a fost filmat promițând contracte de stat unei femei care s-a prefăcut a fi nepoata unui oligarh rus. La începutul lunii aprilie, liderul partidului, Herbert Kickl , a fost acuzat la rândul său de implicare într-un scandal de spionaj legat de Rusia.

ADVERTISEMENT

Partidul Verzilor din Austria, precum și numeroși analiști politici, sunt ferm convinși că FPO este un braț extins al Rusiei în Austria. Şi toate acestea în condiţiile în care, în momentul de faţă, FPO este lider în toate sondajele relevante, cu doar trei luni înainte de alegerile parlamentare programate pentru luna septembrie.

Încă din luna februarie publicaţia Politico scria că Austria se îndreaptă către un viitor politic dezastruos. Analiştii evidențiau, de asemenea, momentul de la convenția anuală a partidului, când  Herbert Kickl s-a declarat „viitorul Volkskanzler” (Cancelarul Poporului), termen care i-a fost atribuit pentru prima dată lui Adolf Hitler, în 1933.

ADVERTISEMENT

Herbert Kickl, un fan al lui Viktor Orban

Tot la acea vreme el l-a caracterizat pe cancelarul Karl Nehammer drept „un mort ambulant” și a mai declarat că are pregătită o „cămaşă de forţă” pentru miniștrii responsabili cu politica de sănătate în timpul pandemiei de Covid-19.

„Ungaria este modelul meu de urmat!”, le mai spunea Herbert Kickl celor prezenţi la petrecerea de după încheierea convenţiei partidului.

ADVERTISEMENT

Între timp, FPO a luat și o poziție fermă împotriva sprijinului european acordat Ucrainei, folosind justificarea neutralității austriece pentru a lua de facto o poziție pro-rusă, mai scrie Politico. Kickl a promis că va folosi dreptul de veto al Austriei pentru a bloca finanțarea europeană pentru Ucraina, aderarea acesteia la Uniunea Europeană, precum și eventuale sancțiuni „dăunătoare” împotriva Rusiei.

“Economia austriacă este în prezent slabă, iar viitorul țării este sumbru”, scrie Politico. “Totul indică faptul că extrema dreaptă va câștiga viitoarele alegeri parlamentare”, este concluzia analiştilor.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”