Sport

Cel mai puternic cutremur din istorie a pus în pericol Campionatul Mondial din 1962! Chile, lovită de tragedii în lanţ până la turneul final

Campionatul Mondial din 1962 a fost în pericol să nu se mai dispute în Chile, după cel mai puternic cutremur din istorie. Timp de zece minute, ţara sud-americană a fost lovită de un seism de 9,5 grade pe scara Richter.
13.08.2022 | 00:05
Cel mai puternic cutremur din istorie a pus in pericol Campionatul Mondial din 1962 Chile lovita de tragedii in lant pana la turneul final
Înainte de Campionatul Mondial din 1962, Chile a fost devastată de cel mai puternic cutremur din istorie
ADVERTISEMENT

Europa organizase deja două Campionate Mondiale consecutive, astfel că turneul final trebuia să se întoarcă în America de Sud. Bătălia pentru organizarea ediţiei din 1962 a început încă din 1954, cu doi ani înainte de Congresul FIFA de la Lisabona. Chile şi Argentina se duelau pentru găzduirea turneului final, iar primii au avut câştig de cauză.

Cum a câştigat Chile organizarea Campionatului Mondial din 1962: “Pentru că nu avem nimic, vrem să facem totul”

La Congresul FIFA de la Lisabona, de pe 10 iunie 1956, bătălia dintre Argentina şi Chile ajunsese la final. Reprezentanţii celor două ţări urmau să ţină ultimele discursuri, momentul perfect pentru a înclina balanţa într-o parte sau alta. Raul Colombo, omul argentinienilor, a fost primul care a vorbit.

ADVERTISEMENT

Discursul a pornit în forţă, iar Argentina făcea promisiuni pe bandă rulantă. Finalul era apoteotic: “Avem totul. Putem să organizăm Mondialul şi mâine”. Ultima mutare era la Chile, iar Carlos Dittborn a dat lovitura cu finalul monologului.

“Pentru că nu avem nimic, vrem să facem totul”, a spus Carlos Dittborn, reprezentantul Chile şi preşedintele CONMEBOL. Întreaga sală a fost emoţionată de acest discurs, iar asta s-a văzut la vot. Chile a luat 31 de voturi, în timp ce Argentina a primit doar 12.

ADVERTISEMENT

Prima lovitură primită de Chile a venit la un an de la Congresul FIFA

Pe lângă Carlos Dittborn, pentru candidatura statului Chile mai lucraseră Juan Pinto Duran, Juan Goni şi Ernesto Alvear. Victoria finală le era atribuită celor trei, însă, la scurt timp după Congresul FIFA, tragedia a lovit pentru prima dată.

Juan Pinto Duran murea, pe 2 noiembrie 1957, la 44 de ani. Oficialul se stingea din viaţă într-un accident de maşină, în timp ce întreaga ţară era un şantier pentru turneul final. În opt oraşe diferite, chilienii urmau să contruiască sau să modernizeze opt stadioane. La orizont apărea o nouă lovitură pentru gazda Mondialului din 1962.

ADVERTISEMENT

Chile a fost lovită de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată. Seismul de 9,5 grade pe scara Richter a făcut prăpăd

Pe 22 mai 1960, cu doi ani înainte de startul turneului final, pământul a început să zgâlţâie puternic. Era ora 15:11, iar acele seismografelor erau date peste cap. Cutremurul a durat aproape zece minute şi a intrat în istorie drept cel mai puternic înregistrat vreodată, cu 9,5 grade pe scara Richter.

Un dezastru total pentru Chile, iar bilanţul exact al victimelor nu a fost cunoscut niciodată. Între 2.000 şi 6.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în acea zi, iar sute de mii de oameni şi-au pierdut casele. Presa vremii a susţinut că daunele ajungeau la aproape 800.000.000 de dolari (aproape 7.000.000.000 de dolari în banii din prezent).

ADVERTISEMENT

Primul impuls era ca organizarea Campionatului Mondial din 1962 să fie pasată către Argentina. După câteva zile, chilienii au decis să continue cu planul, chiar dacă situaţia era dezastruoasă în ţară. În loc de opt oraşe, turneul final urma să fie găzduit de patru oraşe. Talca, Concepcion, Talcahuano şi Valdivia, ultimul chiar în epicentrul cutremurului, dispăreau de pe harta Mondialului.

FIFA şi alte federaţii au sărit în ajutor cu bani, iar chilienii au putut să-şi ducă misiunea până la capăt. Stadionul “Sausalito” din Vina del Mar fusese distrus în întregime în urma cutremurului, însă autorităţile locale l-au reconstruit în timp record.

Carlos Dittborn nu a apucat să-şi vadă visul împlinit

Pe 28 aprilie 1962, cu o lună şi două zile înainte de startul Mondialului, Chile mai primea o lovitură. La doar 38 de ani, Carlos Dittborn, cel care luptase cu toate puterile pentru a-şi împlini visul, murea din cauza unei pancreatite. Chilienii erau în stare de şoc, iar jucătorii naţionalei au evoluat, la toate meciurile de la turneul final, cu o banderolă neagră pe braţ.

La primul meci al selecţionatei Chile de la CM 1962, 3-1 cu Elveţia, printre cei 65.000 de spectatori de pe stadionul “Nacional” din Santiago s-au numărat Juan Goni şi Ernesto Alvear, ultimii supravieţuitori ai echipei care luptase ca turneul final să fie organizat de ţara lor.

La toate partidele Mondialului, pe care Brazilia l-a câştigat, tabelele de marcaj de pe stadioane au purtat mesajul lui Carlos Dittborn. “Pentru că nu avem nimic, vrem să facem totul”, devenise un mottto naţional.

ADVERTISEMENT
Tags: