Cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are multe vitamine și calciu, e la fel de bun ca somonul și păstrăvul și îl găsești în toate supermarketurile din România. Medicii nutriționiști îi sfătuiesc pe oameni să aibă măcar o masă pe săptămână cu pește.
Cel mai bun pește de consumat. Are un preț mic, vitamine, calciu și e la fel de gustos precum somonul și păstrăvul. E în toate magazinele din țara noastră. Se numără printre alimentele adorate de clienții din România.
Are foarte multe beneficii pentru sănătatea umană. Specialiștii în domeniul medical transmit că bucățile de cod sunt foarte delicioase, indiferent că sunt sărate, uscate, afumate sau congelate. În supermarketuri au un preț excelent.
Cumpărătorii români trebuie să scoată din buzunar doar 18,99 lei pentru o singură bucată. Nutriționiștii sunt că părere că se merită acești bani pentru că peștele oceanic este ușor de digerat și nu conține multă grăsime.
Specialiștii mai spun că este bogat în minerale, cum ar fi calciu, fosfor și iod. Mai exact, 120 grame de cod proaspăt conțin 170 mg de iod, cantitate care poate scădea din cauza rețetei folosite la preparare și conservării.
Codul îmbunătățește funcționarea sistemului nervos și activitatea musculară. De asemenea, crește nivelul fosforului care se găsește în dinți și oase. Acest pește are rolul de a regla echilibrul apei în interiorul și exteriorul celulelor datorită conținutului său de potasiu.
În plus, favorizează formarea de celule roșii în sânge, precum și sinteza materialului genetic. Totodată, consumul acestui pește oceanic îmbunătățește funcționarea sistemului nervos pentru că este bogat în vitamina B.
Codul se pescuiește cu mare ușurință din Atlantic de Nord, nordul Pacificului, Marea Nordului și Marea Baltică. Se hrănește cu animale marine de dimensiuni mici. Trăiește la adâncimi de până la 600 de metri, dar și în locuri mai puțin adânci, de-a lungul coastelor.
Peștele poate ajunge la o dimensiune impunătoare de până la 1,5 metri. De cele mai multe ori este colorat în verde, maro și roșu. Are un corp lung, o înotătoare pe burtă, alta pe anus și mai multe înotătoare dorsale rotunde, dispuse foarte aproape una de cealaltă.
Carnea sa este foarte slabă, gustoasă și fragedă. Cea mai mare parte a codului pus în vânzare este pescuit în largul Islandei și în Marea Barents. Islanda, Norvegia și Rusia sunt țările care pescuiesc și exportă cele mai mari cantități de cod.
Acest pește este unul dintre cei mai importanți pești comestibili din lume. Se pescuiește continuu și nu are un sezon de pescuit specific. Se pregătește foarte ușor, la cuptor, grătar sau în tigaie. Gustul lui poate fi completat de lămâie, sos de hrean sau sosuri cu verdețuri.