Fotbal intern

Cel mai tânăr din “haită”: „Ce Dinamo 2? La prima echipă, copile!”

FANATIK.RO  vă prezintă povestea lui Valentin Costache, care l-a impresionat pe Cosmin Contra în amicalele verii şi va fi propulsat în formaţia „câinilor” în acest sezon. ...
19.07.2017 | 00:08
Cel mai tanar din haita Ce Dinamo 2 La prima echipa copile

FANATIK.RO  vă prezintă povestea lui Valentin Costache, care l-a impresionat pe Cosmin Contra în amicalele verii şi va fi propulsat în formaţia „câinilor” în acest sezon. 

14 februarie 2016. Ziua îndrăgostiţilor. În faţa unei asistenţe aşa şi-aşa, Dinamo juca „acasă” cu FC Botoşani. Meci slăbuţ, iar puţinii spectatori probabilâ că se uitau mai mult în ecranele telefoanelor unde iubitele / soţiile îi bombardau cu mesaje să vină acasă decât pe teren.

Când, dintr-o dată, atenţia s-a îndreptat spre plasa care se mişca de la mângâierea balonului şi la un puşti necunoscut care se bucura de parcă şi-ar fi văzut numele la extragerea 6 din 49. Respectivul s-a repezit la gard, s-a urcat pe el şi a început să-l mişte cu îndârjirea unei galerii bucureştene care vrea să ajungă la rivalii de moarte. Câteva secunde mai târziu a apărut scris pe tabelă „Valentin Costache, 1-0” şi aşa au făcut cunoştinţă dinamoviştii cu el.

Costache Dinamo. Două ore pe tren în fiecare zi

Costache Dinamo. Avea 17 ani la momentul în care marcase pentru Dinamo, chiar la debut. Era însă la echipă deja de trei ani, de când fusese luat de la CSŞ 2. S-a întâmplat la un meci la Chiajna, împotriva celor de la Concordia, scor 3-3. Costache contribuise la toate cele trei goluri ale formaţiei sale, iar după partidă a primit un telefon. „Salut, Ionel Dănciulescu sunt! Bravo, copile! De mâine te prezenţi la echipă”. „Da, vin! Spuneţi-mi unde e terenul de la Dinamo 2, ca să vin”, a fost replica lui Costache. Câteva secunde de pauză, apoi replica lui Dănciulescu: „Ce Dinamo 2? La prima echipă, copile!”

Aşa a ajuns la Dinamo. Iar zi de zi a venit la club, deşi stă în continuare în oraşul natal, Videle, din judeţul Teleorman. Făcea o oră cu trenul până la Bucureşti apoi, după antrenament, lua din nou acceleratul până acasă.

Ciorapii rupţi şi coechipierii daţi pe spate

Costache Dinamo. Tatăl a fost cel care l-a făcut să ţină cu Dinamo şi l-a dus la fotbal. Nu vine din vreo familie înstărită. Tatăl lucrează la Petrom, iar mama este asistentă medicală, acasă, la Videle. Mai are o soră, studentă la Bucureşti. La Dinamo şi-a impresionat antrenorii de la Under 17 prin viteză şi prin driblinguri, iar pe coechipieri prin faptul că era un băiat deschis şi fără fiţe.

Costache Dinamo. Şi prin încă ceva. După unul din primele antrenamente, colegii au văzut că avea jambierele rupte. Era pe vremea când la Dinamo se făceau economii şi la echipa mare, iar o piesă de echipament deteriorată îţi aducea amendă! Colegii n-au zis nimic, au aşteptat ca el să plece spre trenul de Videle, au vorbit, iar la următoarea şedinţă de pregătire pe Costache îl aşteptau trei perechi de jambieri nou-nouţe pe locul lui din vestiar.

Dat mereu exemplu lui Patrick Petre

Costache Dinamo. A impresionat pe toată lumea la Dinamo, dar nu şi-a făcut numai prieteni. Era şi complicat, pentru că atunci când eşti lăudat în stânga şi în dreapta e clar că nu poţi să fii iubit de toţi. Iar omul pe care n-a reuşit să şi-l facă prieten e Patrick Petre. Asta pentru că la grupele de juniori, deşi nu jucau împreună, Costache era dat mereu exemplu lui Patrick. „Uite, băiatul ăsta pierde două ore pe tren în fiecare zi, tu rupi păcănelele! E serios, tu de ce nu iei exemplu de la el? E şi mai mic decât tine!”. Evident, lui Petre nu i-au căzut prea bine vorbele pe care le auzea destul de des de la antrenori şi îl privea chiorâş pe mijlocaşul din Videle.

Fan Alexis Sanchez şi vrea la Borussia

Costache Dinamo. Idolul lui Valentin Costache este chilianul lui Arsenal. „Îmi place Alexis Sanchez pentru că joacă pe acelaşi post cu mine şi e cam profilul meu de jucător. Tot mijlocaş dreapta spre atacant. De la el mă inspir”, povestea Costache. Iar ca echipă la care şi-ar dori să ajungă, nu spune ca toată lumea, Barcelona sau Real Madrid. Îi nominalizează pe nemţii de la Borussia Dortmund, unde îl impresionează şi echipa, dar şi atmosfera făcută de fani.

„E cel mai bun junior al lui Dinamo!”

Evoluţiile lui Costache i-au adus multe laude din partea antrenorilor lui Dinamo, unele dintre ele şi oficiale. Gabi Răduţă, şeful centrului de copii şi juniori al clubului din Ştefan cel Mare, spunea, tranşant: „Vali Costache e cel mai bun junior al lui Dinamo!”. Mircea Rednic a fost cel care l-a aruncat în lupta Ligii 1, la doar 17 ani, direct ca titular. A şi marcat, iar apoi a mai evoluat în încă trei partide.

22 de meciuri a jucat Valentin Costache pentru CS Afumaţi, în Liga 2, acolo unde a fost împrumutat de Dinamo în sezonul precedent. A marcat de 6 ori

2 selecţii are Costache în naţionala Under 17 a României

„Costache a impresionat. L-am băgat şi fundaş dreapta, şi vârf împins şi a dat un randament foarte bun. E un jucător cum n-am mai văzut de foarte mult timp în România. Îi e foame de gol, de performanţă”Cosmin Contra