Care e cel mai toxic salam? Mare atenție la ce luați din comerț. O mulțime de români îl consumă aproape zilnic și își deteriorează starea de sănătate fără să-și dea seama. Efectele negative sunt multiple. Ce ne avertizează specialiștii?
Salamul este mâncat de o mulțime de persoane, inclusiv de români, sub formă de sandviș. Își încep dimineața cu acest produs, la micul dejun, în ideea de a căpăta energie pentru întreaga zi. Însă, rezultatul poate fi contrar așteptărilor.
Din cauza conținutului plin adesea de nitrați în loc de energie poate apărea oboseala. Sistemul digestiv se îngreunează dacă îi oferim alimente procesate, cu tot felul de aditivi. De altfel, se depune grăsime pe ficat și nu este de mirare dacă ne trezim cu durere de cap sau amețeli, de exemplu.
Fosfați, nitriți, nitrați, arome sintetice, coloranți, multă sare, multă apă și foarte puțină carne sunt printre alimentele care compun mare parte din mezelurile prezente pe rafturile din magazine. Aspectul aparent delicios este redat în general de făina de soia sau de amidonul din cartofi.
Făina de soia sau amidonul de cartofi au 40% din compoziția unui parizer ieftin sau a unui salam. Sarea în cantități mari împiedică absorbția calciului în corp, îmbătrânește pielea și determină apariția cearcănelor și a pungilor sub ochi.
Nitrații din mezeluri sunt printre principalii factori care pot provoca demență, boli neurodegenerative sau chiar cancer la stomac sau de orice tip. Un alt pericol la care ne expunem din cauza nitraților sunt și afecțiunile cardiovasculare.
Un studiu apărut în publicația BMC Medicine, realizat pe un lot de 448.568 de subiecți care au inclus în alimentația zilnică mezeluri, a avut rezultate impresionante. Datele colectate arată că persoanele care au consumat mai mult de 160 de grame pe zi, adică echivalentul a doi cârnați și o felie de bacon, aveau cu 44% mai multe șanse de a muri mai repede decât cei care și-au limitat consumul la 20 de grame.
Cercetarea a fost realizată pe un interval de 12, 7 ani și a fost efectuată pe subiecți din 10 țări europene. Rezultatele au mai arătat că unele dintre cele mai frecvente cauze ale unui deces sunt bolile cardiovasculare și diferitele forme de cancer.
Drept urmare, ați face bine să excludeți din alimentație tot ceea ce înseamnă mezeluri din comerț. Astăzi există posibilitatea de a le prepara și acasă, prin rețete foarte simple, virale pe internet. Sănătatea este cea mai importantă pentru fiecare dintre noi.