News

“Cel mai violent deținut” din Marea Britanie cere din nou eliberarea condiționată. Cât a rezistat în libertate ultima oară

Celebrul deținut Charles Bronson va fi audiat public anul viitor de către Comisia de eliberare condiționată, atunci când își va face cea mai nouă încercare de a ieși din închisoare
12.11.2022 | 14:45
Cel mai violent detinut din Marea Britanie cere din nou eliberarea conditionata Cat a rezistat in libertate ultima oara
Bărbatul și-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor 50 de ani în închisoare Foto: hepta, Daily Mail, Lindsey Parnaby/Rex, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comisia a anunțat că a aprobat o cerere făcută de avocații lui Bronson – unul dintre cei mai longevivi deținuți din Marea Britanie – pentru a solicita ca ultima revizuire a cazului său să fie audiată public.

“Cel mai violent deținut” din Marea Britanie cere din nou eliberarea condiționată

Supranumit unul dintre cei mai violenți infractori din Marea Britanie, Bronson – care și-a schimbat numele de familie în Salvador în 2014, după numele lui Salvador Dali – a stat în închisoare o mare parte din ultimii 50 de ani, petrecându-și adesea timpul în izolare sau în unități specializate.

ADVERTISEMENT

El își execută pedeapsa pe viață la Penitenciarul de înaltă securitate Woodhill din Buckinghamshire.

Bronson, care împlinește 70 de ani luna viitoare, a declarat anterior că a fost trimis pentru prima dată în închisoare în 1968 și că a luat 11 ostatici în 9 asedii diferite – printre victime numărându-se guvernatori, medici, personal și, într-o ocazie, propriul său avocat.

ADVERTISEMENT

El a fost condamnat în 2000 la o pedeapsă discreționară pe viață pentru că a luat ostatic timp de 44 de ore un profesor de la Penitenciarul Hull.

De atunci, Comisia pentru eliberări condiționate a refuzat în mod repetat să dispună eliberarea sa.

ADVERTISEMENT

Într-un document care prezintă decizia de organizare a unei audieri publice, președinta Comisiei de eliberare condiționată, Caroline Corby, a declarat: „Am ajuns la concluzia că o audiere publică este în interesul justiției în cazul dlui Salvador. Prin urmare, aprob cererea ca audierea să aibă loc în public”, scrie Daily Mail.

Bronson a fost primul deținut care a cerut o audiere publică

Cazul lui Bronson nu a fost încă înscris pe listă și nu a fost stabilită o dată pentru audiere, dar Comisia pentru eliberări condiționate a declarat că se așteaptă ca aceasta să aibă loc la începutul anului viitor.

ADVERTISEMENT

Bronson a fost primul deținut care a cerut în mod oficial o audiere publică după ce regulile s-au schimbat la începutul acestui an pentru a permite publicului și presei să observe procedurile, în încercarea de a elimina secretul din jurul procesului de eliberare condiționată.

Russell Causley, care și-a ucis soția, Carole Packman, în anii 1980 și nu a dezvăluit niciodată unde a ascuns cadavrul, va deveni primul deținut din istoria Marii Britanii care va avea o audiere publică în fața Comisiei pentru eliberare condiționată.

El a fost eliberat în 2020, dar a fost trimis înapoi la închisoare anul trecut, după ce a încălcat condițiile de eliberare. Audierea, programată inițial pentru luna octombrie, a fost amânată și se așteaptă acum să aibă loc luna viitoare.

Alte două cereri pentru ca dosarele să fie audiate în public au fost respinse, iar alte trei sunt încă în curs de examinare, a precizat Comisia de eliberare condiționată.

Parcursul infracțional al lui Charles Bronson

Charles Bronson, al cărui nume original era Michael Gordon Peterson, s-a născut în Luton, Bedfordshire, în 1952.

Încă de la o vârstă fragedă, Bronson s-a dedat la infracțiuni mărunte, alăturându-se unei bande de patru tâlhari la vârsta de 13 ani. A primit mai multe condamnări cu suspendare și mustrări până când a fost trimis pentru prima dată la închisoare pentru jaf armat, în 1974, pentru 7 ani, la vârsta de 22 de ani.

În timp ce se afla în închisoarea Walton Gaol, a atacat la întâmplare doi deținuți și a fost trimis la Hull în anul următor. În următorii câțiva ani, Bronson a continuat să atace alți deținuți, adăugându-și luni la sentință și fiind transferat între închisori.

La HMP Wandsworth, a încercat să otrăvească un alt deținut, ceea ce a dus la trimiterea sa la centrul psihiatric Parkhurst, unde s-a împrietenit cu celebrii gemeni Kray. I-a descris chiar și pe cei doi, care au controlat East End-ul Londrei cu banda lor în anii 1950 și 1960, ca fiind “cei mai buni doi tipi pe care i-am întâlnit vreodată”.

Din nou, a continuat să atace alți deținuți, să amenințe ofițerii de poliție, a luat oameni ostatici și chiar a încercat să se sinucidă în timp ce era mutat de la o închisoare la alta.

În 1982, protestat pe acoperișul de la Broadmoor, îndepărtând țiglele de pe vârful clădirii. A luat parte la o serie de proteste de-a lungul anilor, provocând pagube în valoare de sute de mii de lire sterline.

A fost eliberat în 1987 și a început să boxeze în East End din Londra, schimbându-și numele în Charles Bronson, după numele actorului. După doar 69 de zile de libertate, a fost din nou închis pentru jaf armat pentru șapte ani în 1988.

În 1989, a creat o suliță dintr-o sticlă spartă și un mâner de mătură și s-a revoltat în pielea goală.

Cât a rezistat în libertate ultima oară

Trei ani mai târziu, a fost eliberat – de data aceasta a rezistat doar 53 de zile în afara închisorii. El a fost arestat pentru conspirație la jaf.

În 1993, a luat ostatică o bibliotecară și a cerut poliției să îi aducă o ceașcă de ceai, un elicopter și o păpușă gonflabilă.

După alți trei ani a luat ostatici doi prizonieri irakieni în Belmarsh, cerând un avion, mitraliere și înghețată de la negociatorii poliției înainte de a-i elibera.

În 1999, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că l-a luat ostatic pe Phil Danielson și a devastat închisoarea în timpul unui asediu de 44 de ore.

În 2001, s-a căsătorit cu Fatema Saira Rehman și s-a convertit la islam, cerând să fie cunoscut sub numele de Charles Ali Ahmed. După ce au divorțat, patru ani mai târziu, a renunțat la această religie.

În 2014, și-a schimbat numele în Charles Salvador, după Salvador Dali.

Bronson și Paula Williamson s-au cunoscut în 2016, iar deținutul a cerut-o în căsătorie mai târziu, în 2017, cântându-i o serenadă cu o versiune a piesei clasice My Way a lui Frank Sinatra, de la un telefon public din închisoare. S-au căsătorit în noiembrie 2017 și au mers la altar pe muzica Death March. Căsătoria lor a fost anulată în iunie 2019.

În 2018, soția lui Bronson, Paula Williamson, a fost găsită moartă la doar 38 de ani lângă cocaină și tablete, după o presupusă supradoză de droguri. Fosta actriță din Coronation Street a fost găsită de noul ei iubit în locuința sa din Stoke-on-Trent.

În total, Bronson a luat ostatici în 10 asedii de închisori și a atacat cel puțin 20 de ofițeri de penitenciare.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Cea mai proastă veste pentru șoferi. Îi va ustura la buzunar
Cea mai proastă veste pentru șoferi. Îi va ustura la buzunar
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați