News

Cel puțin 25 de morți și zeci de răniți după un atentat terorist în Somalia

06.03.2021 | 20:53
Cel putin 25 de morti si zeci de raniti dupa un atentat terorist in Somalia
ADVERTISEMENT

Atentat terorist în Somalia. Cel puțin 25 de oameni au murit şi 30 au fost răniți într-un atac sinucigaș cu mașină-capcană comis asupra unui restaurant din Mogadishu, capitala statului african.

Gruparea teroristă autoare a atacului a vizat restaurantul Lul Yemeni, foarte popular, situat în apropierea portului din oraș.

ADVERTISEMENT

”În această noapte, o explozie uriaşă a afectat un restaurant din Mogadishu şi s-a soldat cu moartea a 25 de persoane”, a declarat pentru EFE un agent de poliţie somalez, Abshir Nur, aflat în apropierea zonei atentatului.

Atentat terorist: cel puțin 25 de morți și zeci de răniți în Somalia

Până în prezent, niciun grup extremist nu și-a asumat responsabilitatea atentatului, dar țara se confruntă cu atacuri multiple ale insurgenților strâns legați de Al Qaeda.

ADVERTISEMENT

”Explozia a fost foarte puternică și a provocat distrugeri semnificative și a provocat victime civile”, a declarat oficialul Mohamed Osma pentru AFP.

În urma exploziei, mai multe case s-au prăbuşit, iar autoritățile locale au declanşat o amplă operaţiune de salvare şi se tem că numărul morţilor ar putea creşte.

ADVERTISEMENT

Acelaşi restaurant vizat în prezent de atentatori a mai fost ţinta unui atac sinucigaş, în august 2020. Atunci, două persoane și-au pierdut  viaţa şi o alta a fost rănită.

Gruparea acuzată de acest atac

Potrivit celor de la AfricanNews, gruparea insurgentă Al Shabaab, cu strânse relații în zona celor de la Al Qaeda, este principala suspectă de acest atac.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor, gruparea în cauză a stat la bază unor acțiuni violente de îndepărtare a regimului din Somalia.

Din cauza acestor revolte au fost alungați din Mogadishu de forțele guvernamentale susținute de 20.000 de aliați ai Uniunii Africane în 2011.

În continuare, grupul controlează zone de teritoriu din afara orașelor, de unde lansează atacuri împotriva țintelor guvernamentale.

Nicolas Berlanga, ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Somalia, a acuzat dur atentatul pe contul său de Twitter: ”Din nou un atac mortal la Mogadishu cu multă durere și distrugere pentru oameni nevinovați. Ne exprimăm tristețea și solidaritatea față de victime și familiile lor”.

ADVERTISEMENT