News

Cel puţin 26 de morți și 10 dispăruţi în urma unei avalanşe în Himalaya. Majoritatea victimelor sunt studenți

Tragedie în Himalaya. Cel puțin 26 de morți și 10 dispăruți au fost raportați în urma unei avalanșe. Majoritatea victimelor sunt studenți stagiari.
07.10.2022 | 22:27
Cel putin 26 de morti si 10 disparuti in urma unei avalanse in Himalaya Majoritatea victimelor sunt studenti
Tragedie în Himalaya. Cel puţin 26 de morți și 10 dispăruţi în urma unei avalanşe. Sursa foto (ilustrativ): TheJournal.ie
ADVERTISEMENT

O avalanșă puternică s-a produs marți în partea indiană a munților Himalaya. Cele mai noi date venite din zonă indică un număr uriaș de victime.

Tragedie în Himalaya. Cel puţin 26 de morți și 10 dispăruţi în urma unei avalanşe

Un grup de alpinişti, format din 34 de studenți stagiari ai unui institut local de alpinism, 7 instructori şi o infirmieră, a fost surprins marţi de o avalanşă.

ADVERTISEMENT

Evenimentul a avut loc în timp ce aceștia se întorceau de la un exercițiu care a avut loc în vârful muntelui Draupadi ka Danda-II, la o altitudine de 5.670 de metri, în statul Uttarakhand.

Un prim bilanț în urma acestui fenomen anunța, vineri dimineață, 19 morți. Între timp, din păcate, numărul victimelor a crescut.

ADVERTISEMENT

Agenția Anadolu, care prezintă informații din zonă, scrie că numărul morților a ajuns la 26. Alte 10 persoane sunt date dispărute.

Am găsit până acum 26 de cadavre, 24 de elevi şi doi instructori”, a anunţat institutul local de alpinism Nehru Institute of Mountaineering, din care făcea parte grupul surprins de avalanşă.

ADVERTISEMENT

Între timp, căutările au fost suspendate din cauza vremii nefavorabile. Ele urmează să fie reluate sâmbătă, în funcţie de evoluția vremii.

Trupurile victimelor vor fi transportate elicopterul, în funcție de condițiile meteorologice, potrivit autorităților locale.

ADVERTISEMENT

Supraviețuitorii descriu momentele trăite în timpul avalanșei

Între timp, supraviețuitorii acestei drame vin cu mărturii din momentul avalanșei. Sunil Lalwani, unul dintre alpiniştii salvaţi, a povestit, în presa din India, că instructorii grupului au salvat numeroase vieţi.

Ne aflam la 50 sau 100 de metri de vârf cu instructorii în faţa noastră, când dintr-o dată ne-a lovit o avalanşă şi a acoperit pe toată lumea”, a declarat Lalwani pentru Hindustan Times.

După doar câteva secunde, am fost aruncaţi într-o crevasă. Am reuşit cumva să respirăm. Graţie instructorilor suntem în viaţă astăzi”, a mai adăugat el.

Printre cei care nu au scăpat s-a numărat și alpinista cu experienţă Savita Kanswal, membră a echipei de instructori. La începutul acestui an, aceasta a ajuns pe vârfurile Everestului şi al muntelui Makulu, în doar 16 zile, un record feminin.

ADVERTISEMENT