News

Cel puțin 59 de migranți, printre care și un bebeluș, au murit înecați după ce o ambarcațiune s-a dezmembrat în largul coastelor Italiei

Se pare că nava s-a dezmembrat în timp ce încerca să debarce cu aproximativ 170 de persoane la bord în apropiere de orașul de coastă Crotone din regiunea Calabria
26.02.2023 | 22:25
Cel putin 59 de migranti printre care si un bebelus au murit inecati dupa ce o ambarcatiune sa dezmembrat in largul coastelor Italiei
Tragedie în sudul coastei Italiei, cu circa 59 de migranți înecați. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cel puțin 59 de migranți au murit în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană după ce nava lor s-a dezmembrat înainte de zorii zilei de duminică, pe o vreme furtunoasă, în apropiere de coasta de sud a Italiei, potrivit autorităților italiene, subliniind dificultățile continue ale Uniunii Europene de a rezolva problema imigrației ilegale.

Tragedie în largul coastei din sudul Italiei

Pe navă se aflau peste 170 de persoane, inclusiv copii și familii întregi, potrivit agențiilor umanitare. Optzeci de supraviețuitori au fost găsiți pe plajă și în mare, a precizat Garda de Coastă italiană.

ADVERTISEMENT

Poliția italiană a difuzat o înregistrare video care arată scânduri de lemn și alte resturi împrăștiate pe o lungă porțiune de plajă din provincia Crotone, în apropierea vârfului cizmei italiene. O înregistrare video a pompierilor a arătat salvatorii trăgând un cadavru din marea agitată pe plajă. O altă înregistrare video a arătat supraviețuitori acoperiți cu pături stând pe jos.

Poliția financiară a Italiei, care are și un rol de patrulare la granițele țării, a declarat că ambarcațiunea pare să fi plecat din Izmir, în Turcia, în urmă cu patru zile. Inițial, autoritățile locale au declarat că au crezut că nava a plecat din Africa de Nord, punctul de plecare pentru marea majoritate a migranților care încearcă să ajungă în Italia pe mare.

ADVERTISEMENT

Potrivit oficialilor italieni, persoanele aflate la bord erau în principal din Afganistan, Pakistan, Somalia și Iran, iar președintele Italiei, Sergio Mattarella, a declarat că multe dintre ele fugeau din fața “condițiilor de viață foarte dificile”.

Se pare că nava s-a scufundat după ce s-a izbit de stânci pe timp de vreme rea, declanșând o amplă operațiune de căutare și salvare pe uscat și pe mare. Imaginile video arată lemnul din epavă, care a fost sfărâmat în bucăți, eșuând pe plajă, împreună cu părți ale corpului navei.

ADVERTISEMENT

“Ceea ce s-a întâmplat este un adevărat dezastru. Iar oamenii sunt într-o situație foarte, foarte proastă”, a declarat Rosario Maria Gianluca Valastro, președintele organizației Crucea Roșie din Italia.

Italia este principala destinație a migranților

În urma incidentului, prim-ministrul italian Giorgia Meloni și-a exprimat “profunda durere” pentru victime și s-a angajat să oprească migrația maritimă neregulamentară pentru a preveni alte tragedii.

ADVERTISEMENT

“Prim-ministrul Giorgia Meloni își exprimă profunda durere pentru numeroasele vieți omenești curmate de traficanții de persoane”, se arată într-o declarație emisă de Guvernul italian. “Guvernul s-a angajat să prevină plecările (de migranți) și, odată cu ele, desfășurarea acestor tragedii și va continua să facă acest lucru, în primul rând cerând o colaborare maximă din partea țărilor de plecare și de origine (ale migranților)”, se mai arată în declarația premierului italian.

Între timp, Papa Francisc a declarat că se roagă pentru toți cei care au fost prinși în naufragiul ambarcațiunii cu migranți. “Am auzit cu durere de naufragiul de pe coasta calabreză, în apropiere de Crotone. Au fost recuperați deja 40 de morți, mulți dintre ei copii”, a spus el în discursul său săptămânal adresat mulțimilor din Piața Sfântul Petru. “Mă rog pentru fiecare dintre ei, pentru cei dispăruți și pentru ceilalți migranți supraviețuitori”.

Italia nu are încă o soluție în fața acestei probleme

Guvernul doamnei Meloni a încercat, ca soluție la problema migrației, să împiedice activitatea navelor operate de organizații neguvernamentale care navighează pe mare pentru a prelua migranții din micile lor bărci de lemn. Guvernul a forțat bărcile să acosteze în porturi situate mult mai sus pe coasta italiană, crescând costurile organizațiilor și reducând timpul pe care acestea îl pot petrece în largul mării în căutarea migranților.

Săptămâna trecută, autoritățile italiene au reținut o navă de salvare operată de Medici fără frontiere și au amendat organizația cu 10.000 de euro, echivalentul a 10.547 de dolari. Activitatea navelor de salvare a fost criticată de unii, inclusiv de doamna Meloni și de aliații săi politici, ca încurajând migranții să plece pe ambarcațiuni nesigure, deoarece știu că este posibil să fie ridicați.

“Guvernul s-a angajat să prevină plecările și tragediile care rezultă și va continua să facă acest lucru, în primul rând cerând cooperarea maximă a țărilor de plecare și de origine”, a declarat duminică biroul dnei Meloni după naufragiu.

UE nu a reușit să ajungă la un consens cu privire la modul în care să răspundă la sosirile de migranți, Italia cerând în mod repetat altor țări membre să o ajute să suporte costurile și logistica.

ADVERTISEMENT
Tags: