News

Video. Trei români, printre persoanele dispărute în urma prăbuşirii gheţarului din Alpii italieni. MAE: “Se află în afara oricărui pericol”. Update

Cel puțin 6 morți au fost raportați, duminică, după ce un ghețar s-a prăbușit și a surprins un grup de turiști aflați în Alpii italieni. Presa internațională scrie că mai multe persoane sunt rănite.
03.07.2022 | 21:52
Video Trei romani printre persoanele disparute in urma prabusirii ghetarului din Alpii italieni MAE Se afla in afara oricarui pericol Update
Tragedie în munți. Cel puțin 6 morți și mai mulți răniți, după ce un ghețar s-a prăbușit în Alpii italieni. Sursa foto: colaj Fanatik / captură Twitter
ADVERTISEMENT
04-07-2022
12:04

Cei trei români dispăruți sunt în viaţă, anunţă MAE

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că cei trei români dați dispăruți sunt în viaţă și se află în afara oricărui pericol. 

“Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet)”, a explicat MAE într-un comunicat de presă.

Totodată, MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

“MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma și Consulatele Generale ale României la Trieste și Milano, monitorizează permanent evoluția situației, continuă dialogul cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autoritățile italiene sunt în desfășurare”, a completat Ministerul Afacerilor Externe.

 

04-07-2022
11:25

Noul bilanț al deceselor: 7 morți

Autoritățile italiene au actualizat lista deceselor în urma avalanșei din Italia: 7 morți.

De asemenea, presa italiană anunță că 11 persoane dispărute sunt italieni, în timp ce opt persoane sunt străini. Dintre aceștia, trei ar fi români.

Cu toate acestea, MAE Român a anunțat că nu are informații despre existența unor cetățeni români afectați de incident. Autoritățile colaborează cu cele din Italia pentru a afla mai multe detalii.

04-07-2022
09:27

Doi români au murit în avalanșă

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Digi 24, doi români au murit în avalanșă. Aceștia erau soț și soție și făceau parte dintr-un grup de 11 turiști care urcau pe munte.

Cadavrele turiștilor au fost duse la un patinoar din zonă, unde autoritățile vor chema familiile pentru a încerca identificarea.

Așa cum a fost anunțat mai devreme, există mari dificultăți în tentativa de a identifica toate cadavrele, pentru că majoritatea sunt ”dezmembrate”.

04-07-2022
06:35

Printre dispăruții din Alpi sunt și români

Printre persoanele dispărute în Alpi sunt și români. “Sunt 6 morți, cu trupurile dezmembrate”, au anunțat anchetatorii.

Șase persoane au murit, nouă au fost rănite și 16 au fost date dispărute în Italia, în urma prăbușirii ghețarului. Printre dispăruți sunt și români, potrivit autorităților.

„Situația evoluează și este greu să spui cu certitudine ce ce s-a întâmplat”, a declarat Gianpaolo Bottacin, consilier regional pentru protecție civilă din Veneto.

Patru victime au fost deja identificate, fiind vorba despre trei cetățeni italieni și un ceh. Un bărbat și o femeie sunt încă neidentificați, însă autoritățile speră să reușească să-i identifice în viitorul apropiat.

Printre dispăruți se află mai mulți italieni, germani, cehi și români. Rudele vor participa la recunoașterea victimelor.

Specialiștii au numit avalanșa ”un dezastru de neimaginat, un carnagiu, ne va fi greu să identificăm exact identitatea victimelor pentru că trupurile au fost dezmembrate”.

O bucată mare dintr-un ghețar alpin s-a dezlănțuit duminică după-amiază și a alunecat pe versantul unui munte din Italia.

Tragedie în munți. Cel puțin 6 morți și mai mulți răniți, după ce un ghețar s-a prăbușit în Alpii italieni

În urma acestui eveniment, bucăți mari de gheață, zăpadă și de stâncă au căzut peste un grup de turiști aflați în zonă. Cel puțin 6 persoane au murit și mai multe sunt rănite.

ADVERTISEMENT

Guvernul provincial Trento a declarat că operațiunile de salvare sunt în desfășurare după o mare ”avalanșă de gheață”. Nu s-au dat informații legate de naționalitățile victimelor.

Tragedia a fost consemnată pe masivul Marmolada, un munte de peste 3.300 de metri din lanțul Dolomiților, în partea de est a Alpilor italieni, între regiunile Trento și Veneto, notează EuroNews.

ADVERTISEMENT

Turiștii răniți au fost transportați la spitalele din apropiere, în orașele Belluno, Treviso, Trento și Bolzano, a declarat președintele regiunii Veneto, Luca Zaia.

Potrivit publicației italiane La Repubblica, cinci elicoptere și mai multe echipaje dotate cu câini de salvare au fost trimise în zonă, într-o încercare disperată de a căuta supraviețuitori.

ADVERTISEMENT

Un martor ocular a spus presei italiene: ”Am auzit un zgomot foarte puternic, apoi am văzut avalanșa de zăpadă și gheață”.

Posibila cauză a tragediei din Italia: temperaturile ridicate din ultima perioadă

Masa uriașă de gheață s-a prăbușit aproape de Punta Rocca, un traseu folosit de obicei de turiști și alpiniști pentru a ajunge la vârf, a anunțat unitatea de salvare alpină.

ADVERTISEMENT

”Din fericire, condițiile meteo pentru intervenție sunt bune, dar pericolul este că ar putea exista noi prăbușiri”, a spus un purtător de cuvânt al echipajelor de salvare din zonă.

Nu este încă foarte clar ce a făcut ca secțiunea de gheață să se desprindă și să se prăvălească în jos pe panta muntelui. Valul intens de căldură care a cuprins Italia ar putea fi un factor.

”Temperaturile din aceste zile au influențat în mod clar topirea gheții de pe munte”, a declarat Maurizio Fugatti, președintele provinciei Trento.

ADVERTISEMENT