News

Cele 10 alimente pe care nu ai voie să le congelezi niciodată! De ce nu trebuie să le îngheți

21.03.2019 | 15:03
Cele 10 alimente pe care nu ai voie să le congelezi niciodată!

Congelatorul este locul pentru alimentele ambalate corespunzător, însă există o serie de alimente care nu ar trebie congelate niciodată pentru că și-ar pierde, astfel, calitățile nutritive și gustul. Medicii vin cu o serie de recomandări pentru păstrarea optimă a alimentelor.

Cele 10 alimente pe care nu ai voie să le congelezi niciodată! Ce spun medicii

„Legumele congelate şi conservele sunt o soluţie bună dacă nu au adaosuri mari de sare sau de zahăr. Deşi diferă ca textură şi ca gust, din punct de vedere nutriţional, aceste variante sunt apropiate de cele proaspete”, spune medicul Adrian Copcea.

„Diferenţele dintre legumele congelate şi conserve constau în tipul şi în ponderea conservanţilor. Nutriţional vorbind, ambele variante sunt considerate alternativă corectă la varianta proaspătă, în afara sezonului”, adaugă acesta.

Cele 10 alimente pe care nu ai voie să le congelezi niciodată!
Cele 10 alimente pe care nu ai voie să le congelezi niciodată!

Atenție la smântână, fructe și miere

Una dintre cele mai mari greșeli este păstrarea ouălor în congelator, pentru că, la temperaturi scăzute, coaja se sparge și albușul se întărește ca un cauciuc. Pe de altă parte, în privința ouălor, medicii atrag atenția că oamenii care mânâncă 3 sau peste 3 pe zi riscă afecțiuni cardiace grave. Asta pentru că ouăle conțin foarte mult colesterol. Și smântâna se degradează: după decongelare, devine apoasă și își pierde gustul. Același lucru se întâmplă și cu legumele cu conținut ridicat de apă – roșii, castraveți, ardei.

Pe de altă parte, usturoiul trebuie păstrat la temperatura camerei, nu în congelator. Nici cartofii nu trebuie congelați, pentru că odată dezghețați devin moi. Cei feliați și congelați au adaos de aditivi și sunt nocivi, avertizează nutriționiștii. Expuse la temperaturi scăzute, enzimele din pepene și ananas sunt distruse și fructele nu se mai coc. Nici mierea nu trebuie congelată, pentru că se va îngroșa și își va pierde din prospețime. Este și una dintre recomandările apicultorilor, care au atras atenția, în repetate rânduri, că mierea trebuie consumată proaspătă.