Îți prezentăm 4 trucuri prin care îți poți da seama dacă pepenel verde pe care vrei să îl cumperi întreg este copt și dulce.
Nu există vară fără pepene. Verde sau galben, fructul este unul nelipsit din frigiderele românilor în fiecare sezon cald.
În comerț se găsesc felii de pepene ori pepeni înjumătățiți. E ușor de recunoscut un pepene bun pentru cei care vor să cumpere în cantitate mai mică, dar e mai greu dacă vrei să iei un pepene întreg pe care vânzătorul nu ți-l taie pentru a vedea ce gust are.
Ei bine, sunt câteva modalități prin care poți afla dacă ai pus mâna pe un pepene verde suficient de copt și de dulce încât să merite banii.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici fundul pepenelui. De obicei, pe fundul acestuia există o zonă de culoare crem. Dacă acea porțiune este mai mare și se apropie de o nuanță mare, este primul semn că pepenele este copt.
Cu cât porțiunea respectivă este mai mare, cu atâta pepenele verde este numai bun de consumat, iar gustul este cel la care visai.
În al doilea rând, trebuie să fii atent la culoarea pepenelui. Dacă fructul este de un verde deschis, înseamnă că trebuie să-l mai lași să se coacă.
Dacă e de un verde închis la culoare și are dungi mai deschise, ai ales un pepene copt.
Trucul numărul 3: verifică severitatea acestuia. Cum faci asta? E foarte simplu! Pepenele cu miez roșu este format în mare parte din apă. Dacă acesta este ușor de ținut în brațe, înseamnă că nu este suficient de copt.
Dacă pepenele este mai greoi, interiorul este perfect pentru consum.
În al patrulea rând, chiar aspectul pepenelui îți spune dacă merită să îl cumperi sau nu. Forma și strălucirea acestuia sunt două elemente-cheie în alegerea fructului verii.
Dacă are o formă uniformă, lipsită de proeminențe, este un pepene bun, adică e copt și dulce. Dacă e denivelat și aspru în anumite locuri la atingere, ar fi bine să alegi un alt pepene deoarece sunt șanse ca acesta nu doar să nu fie copt, ba chiar s-ar putea să fie pe alocuri stricat.