Cancerul intestinal este o problemă de sănătate pe care o au mulți români și nu numai. Mai este cunoscut și drept cancer de colon, de rect sau colorectal și nu ține cont de gen. Se întâlnește atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor.
Potrivit studiilor, la nivelul Uniunii Europene cancerul intestinal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer și a doua cauză de deces prin cancer. De asemenea, 8 din 10 persoane diagnosticate cu cancer intestinal au vârsta de peste 60 de ani.
”Cancerul intestinal este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer care afectează atât bărbații, cât și femeile. Atenția la simptome și participarea la programele de screening pot salva vieți. Cu cât cancerul este detectat mai devreme, cu atât cresc șansele unui tratament de succes”, potrivit dr. McKee.
Screening-ul este foarte util persoanelor în vârstă, dar și pentru restul categoriilor. De asemenea, nu trebuie să aștepți să ai simptome. Prevenția este cea mai bună armă, a mai specificat același medic, dr. McKee, care are o experiență vastă în ramura oncologică.
”Este important să ne amintim că există multe cauze pentru aceste simptome și majoritatea persoanelor care le experimentează nu au cancer intestinal. Cu toate acestea, dacă aveți oricare dintre aceste simptome timp de 3 săptămâni sau mai mult, vorbiți cu medicul de familie.
Detectarea precoce poate îmbunătăți dramatic rezultatele tratamentului. Testul de screening FIT poate găsi urme minuscule de sânge în scaun. Dacă acest lucru este identificat, se recomandă teste suplimentare pentru a determina cauza”, a mai precizat McKee.
James Kinross, chirurg colorectal, a identificat șase semne cruciale ale cancerului intestinal. El îi îndeamnă pe oameni să se prezinte de îndată la un medic specialist în domeniu pentru a i se confirma sau infirma o ipoteză pe tema cancerului.
Schimbările în obiceiurile intestinale, de exemplu. Dacă vedeți o modificare a scaunului și mai ales dacă persistă de mai mult timp, nu ezitați să treceți pragul cabinetului unui doctor. Scaunul cu sânge de asemenea trebuie să vă îngrijoreze.
Durere frecventă în zona abdomenului, starea de oboseală frecventă, care persistă oricât ați încerca să vă odihniți sau pierderea bruscă din greutate trebuie să vă determine la fel să apelați la ajutorul medicului. Nu lăsați situația să se agraveze.