Life

Cele cinci alimente nocive pentru creier. Cu ce le poți înlocui, astfel încât să nu dezvolți demență

Alimentele pe care ar trebui să eviți să le mai consumi. Sunt nocive pentru creier, iar în timp, pot duce la declanșarea demenței.
05.05.2025 | 18:01
Cele cinci alimente nocive pentru creier Cu ce le poti inlocui astfel incat sa nu dezvolti dementa
Alimentele pe care le consumi aproape zilnic și care sunt nocive pentru creier. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Care sunt alimentele care reprezintă un real pericol pentru sănătatea creierului. Mulți români le consumă zilnic, fără să știe la ce riscuri se expun și cât de nocive sunt.

Alimentele pe care le consumi zilnic pot duce la demență

În ultima vreme, din ce în ce mai multe studii au fost concentrate pe stabilirea unei legături între alimentație și sănătatea creierului. Astfel, s-a ajuns la concluzia că există o serie de alimente care pot distruge creierul și îl pot expune unor afecțiuni dificile, precum demența.

ADVERTISEMENT

Neurologii trag și ei un semnal de alarmă cu privire la consumul pe termen lung al acestor alimente. Alimentele cu pricina nu fac decât să accelereze declinul funcției cognitive și să crească riscul apariției unor boli. Totuși, specialiștii au și vești bune. Și anume, înlocuirea acestor alimente nocive cu alternativele lor sănătoase.

”Ceea ce mănânci nu îți afectează doar silueta, ci și viitorul creierului tău. Creierul este incredibil de rezistent, dar și vulnerabil la bombardamentul constant al alimentelor inflamatorii din dietaoccidentală tipică. Și, spre deosebire de alte organe, creierul are o capacitate limitată de regenerare după ce a fost afectat.”, a spus Dr. Ramon Velazquez, consultant în neuroștiințe și consilier de cercetare la Mind Lab Pro.

ADVERTISEMENT

Care sunt cele cinci alimente nocive pentru creier

Unul dintre alimentele al cărui consum afectează creierul este alcoolul. Consumul excesiv de alcool, mai ales pe termen lung, nu face decât să reducă volumul creierului. Astfel, cortexul prefrontal va fi afectat, iar gândirea nu va mai fi 100% rațională.
Potrivit specialiștilor, nu există băutură alcoolică care să nu dăuneze creierului. Cum nu are niciun înlocuitor, cel mai bine ar fi să nu îl consumi deloc.

Îndulcitorii artificiali sunt și ei un mare dușman pentru creier. De obicei, multă lume tinde să îi considere mai sănătoși decât zahărul, dar studiile au arătat contrariul. Aspartamul, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori, este asociat cu apariția problemelor de memorie și învățare. Pentru a sta departe de astfel de probleme, cel mai bine este să înlocuiești îndulcitorii artificiali cu miere sau sirop de arțar.

ADVERTISEMENT

Peștele poate deveni și el nociv pentru creier. Speciile bogate în mercur, precum peștele spadă, macroul regal sau tilefish, pot duce la acumulări uriașe de mercur în corp, ceea ce, în timp, duce la deteriorări cognitive. Poți evita astfel de situații, alegând somonul, păstravul sau sardinele.

ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, alimentele ultraprocesate sunt unul dintre cei mai mari dușmani ai creierului. Acestea sunt bogate în sare, zahăr, aditivi conservanți și grăsimi nesănătoase. Consumate excesiv și pe termen lung, acestea provoacă inflamații în corp și la nivelul creierului. Specialiștii recomandă să le eviți sau să le înlocuiești cu alimente proaspete sau cât mai puțin procesate.

La fel de nocive pentru sănătatea creierului sunt și alimentele gătite la temperaturi ridicate. Gătitul pe grătar, prăjirea sau rumenirea la temperaturi ridicate eliberează Produși Avansați de Glicație. Aceștia declanșează stresul oxidativ în organism și inflamație în creier. De aceea, specialiștii recomandă să optezi pentru gătitul la aburi, înăbușirea sau fierberea alimentelor.

Tags: