În ciuda focarelor de pesta micilor rumegătoare cu care s-a confruntat în acest an, România a continuat să fie un exportator important de ovine și caprine.
Potrivit datelor INS, în primele cinci luni ale acestui an, țara noastă a exportat peste 1 milion de oi și capre în state precum Iordania, Grecia și Arabia Saudită.
”România a exportat 1.071.523 de capete de ovine și caprine, în primele 5 luni ale acestui an. Pe țări, clasamentul în perioada ianuarie-mai se prezintă astfel: Iordania este principalul destinatar al exporturilor de ovine și caprine din România, cu o cantitate de 397.549 de capete. Pe locul al doilea se află Grecia, care a importat din România 179.908 oi și capre. Arabia Saudită completează podiumul, acest stat cumpărând din țara noastră 174.286 de capete.
Dacă ne referim la țările în care am exportat cel mai puțin, putem identifica Franța, cu doar 11 capete, Țările de Jos, cu 44 de exemplare, și Irlanda, cu 190 de capete de ovine și caprine”, a declarat Cristi Șelaru, director de comunicare INS, la Digi24.
Din exportul ovinelor și caprinelor, România a obținut, în perioada ianuarie-mai 2024, aproximativ 164 de milioane de euro, din care Iordania a plătit puțin peste 60 de milioane de euro, Arabia Saudită, 35 de milioane de euro, iar Grecia, 18,2 milioane de euro.
Astfel pentru fiecare kilogram de carne de oaie sau capră trimis la export, România a încasat 4 euro de la aceste trei țări.
”Cel mai scump kilogram l-au plătit italienii, care au dau dat României 4,64 euro pentru un kilogram de carne, iar cel mai ieftin l-au cumpărat kosovarii, care ne-au plătit pentru fiecare kilogram doar 2 euro”, a mai spus Cristi Șelaru.
Față de anul 2023, atunci când din România au plecat aproximativ 2,34 milioane de capete de ovine și caprine ce au generat venituri de 285,7 milioane de euro, în acest an exportul a scăzut și asta din cauza pestei micilor rumegătoare, o boală extrem de contagioasă care afectează oile și animalele.
Cu toate acestea, specialiștii spun că prețul mediu obținut pe kilogramul de carne de oaie sau capră exportat a crescut în 2024, față de anul precedent.
De exemplu, dacă în 2023, fiecare kilogram de carne de ovine care a plecat din România costa 3,37 euro, anul acesta valoarea a crescut la 4 euro.
Acest lucru indică faptul că cererea externă pentru animalele din țara noastră rămâne, în continuare, una puternică, în special din partea piețelor din Orientul Mijlociu.
La nivelul Uniunii Europene, România este cel mai mare exportator de ovine și caprine, asta deși se află pe locul doi, după Spania, în ceea ce privește efectivul total de animale.
În primele cinci luni ale anului 2023, exporturile de ovine și caprine au fost de 72.893 t (piețe terțe), iar jumătate din cantitatea totală care a părăsit spațiul comunitar a fost acoperită de livrările din România, care a încasat 108.765.000 euro.