Life

Cele două cuvinte din limba română care dau bătăi de cap vorbitorilor. Și tu le-ai folosit greșit, fără să îți dai seama

Cuvintele simple pe care aproape toți românii le folosesc greșit, fără să știe. Expresia pleonasm pe care o auzim la tot pasul de sărbători.
28.12.2024 | 09:46
Cele doua cuvinte din limba romana care dau batai de cap vorbitorilor Si tu leai folosit gresit fara sa iti dai seama
Cuvintele banale pe care toți românii le folosesc greșit de sărbători. Sursa foto: Pixabay

Limba română are multe capcane în care, uneori, cad și cei mai iscusiți vorbitori. Potrivit lingviștilor, în perioada sărbătorilor de iarnă, mulți români folosesc complet eronat două dintre cele mai uzuale cuvinte.

Cuvintele pe care românii le folosesc mereu greșit

Limba română este o limbă complexă. Există mulți termeni care dau bătăi de cap vorbitorilor și, tocmai de aceea, de multe ori sunt folosiți în contextul greșit.

Chiar acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, milioane de români folosesc greșit două dintre cele mai simple cuvinte. Este vorba despre clasica urare ”Crăciun fericit!” care, din punct de vedere lingvistic este eronată.

De ani de zile, ”Crăciun fericit!” este urarea pe care românii o folosesc cel mai des de sărbători. Chiar dacă intenția este aceea de a transmite cele mai bune gânduri, din punct de vedere lingvistic, urarea este complet greșită.

Greșeala este dată de adjectivul ”fericit” care este pus în contextul eronat. Regula spune că adjectivul stă mereu lângă un substantiv, iar în acest caz, substantivul este ”Crăciun”.

Ei bine, Crăciunul și orice altă sărbătoare nu pot fi fericite. Pentru că sărbătorilor nu pot primi un asemenea adjectiv, forma corectă pe care o poți folosi de acum încolo este ”Crăciun binecuvântat”.

Expresiile pe care poți să le folosești în loc de ”Crăciun fericit!”

Cu alte cuvinte, urarea ”Crăciun fericit!” este un pleonasm. Nu doar lingviștii susțin asta, ci și preoții. Preotul-blogger Eugen Tănăsescu a explicat ce urare ar trebui folosită, astfel încât să vorbim corect.

”Nu trebuie să spunem ‘Crăciun fericit!’, deoarece este un pleonasm! Cum pot fi altfel Sărbătorile decât fericite? Eu colind așa: ‘Crăciun binecuvântat, cu Hristos încununat, cu colinde presărat, în dragoste îmbelșugat!’”., a spus Eugen Tănăsescu pentru adevarul.ro.

Ba mai mult, preotul a spus că există un răspunsul corect din toate punctele de vedere pe care orice persoană ar trebui să îl ofere colindătorilor. În loc să spui ”Crăciun fericit!”, urare care este eronată, poți folosi alte expresii corecte și mai profunde ca înțeles.

Preotul Eugen Tănăsescu recomandă tuturor să spună ”Crăciun binecuvântat!“, ”Nașterea Domnului cu folos sufletesc!“, ”Mântuitorul se naște!“ colindătorilor care le trec pragul. Pentru ca răsplata să fie completă, poți să le oferi colindătorilor bani, fructe sau dulciuri.

Tags: