Din borcanul cu murături nu trebuie să lipsească anumite ingrediente, însă două dintre acestea sunt de mare folos. Trebuie neapărat să le adaugi dacă vrei ca legumele murate să se mențină crocante.
În sezonul rece, murăturile nu lipsesc de pe mesele românilor. Sunt delicioase în combinație cu diverse alimente, dar conțin antioxidanți și minerale.
Atunci când pui murăturile, este foarte important să respecți rețeta, mai ales cantitățile de ingrediente, pentru ca totul să-ți iasă ca la carte.
Potrivit specialiștilor, este mai bine ca murăturile să fie puse în saramură și nu în oțet. Totodată, nu trebuie să adaugi mai multe ingrediente decât trebuie, ci să te rezumi la cele de bază.
Borcanul cu murături trebuie să conțină usturoi, cimbru, hrean, rădăcină de țelină și câteva gutui sau mere.
Hreanul este un ingredient foarte important, pe care nu ar trebui să-l treci cu vederea. În afară de faptul că le dă murăturilor un gust foarte aromat, le ajută să nu se înmoaie și să rămână crocante.
De altfel, murăturile nu vor face nici floare dacă adaugi hreanul. Specialiștii recomandă să adaugi în borcan și câțiva căței de usturoi, cu tot cu coajă.
În borcanul cu murături e bine să adaugi și câteva felii de gutui sau de mere. O altă variantă este să adaugi fructele întregi în borcan.
Dacă adaugi felii de măr sau de gutui, murăturile vor căpăta o notă dulceagă, iar aciditatea lor va scădea. Mai mult, aceste fructe vor menține murăturile tari și crocante.
Murăturile în saramură sunt mai recomandate de către specialiști decât cele puse în oțet. Acest lucru se datorează faptului că saramura conține probiotice.
Pe de altă parte, murăturile în oțet conțin mai mult acid. Acest lucru nu este recomandat, mai ales dacă sunt cantități mari.
Un alt avantaj al murăturilor în saramură este faptul că acestea sunt mai ușor de digerat. Spre deosebire de cele în oțet, acestea conțin mai multe enzime.
Potrivit unui studiu, murăturile în saramură pot ajuta la reducerea inflamației, dar și la funcționarea normală. Au un conținut ridicat de vitamina C și vitamine B, arată un alt studiu.