News

Cele două județe ale României care vor exploda financiar. Devin noul centru de interes al Europei, se face aeroport de 28.500 mp și vor fi investiții de sute de milioane de euro

Cele două județe ale României care vor cunoaște o dezvoltare fulminantă din punct de vedere financiar în următorii ani. Aici va apărea un aeroport și se vor investi sume uriașe.
22.03.2025 | 15:00
Cele doua judete ale Romaniei care vor exploda financiar Devin noul centru de interes al Europei se face aeroport de 28500 mp si vor fi investitii de sute de milioane de euro
Brăila și Galați, cele două județe ale României care vor exploda financiar. Sursa foto: Wikipedia / debraila.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În următorii ani, două județe ale României, aflate în prezent într-o zonă nu foarte dezvoltată economic, vor exploda pur și simplu din punct de vedere financiar. Aici se va construi un aeroport impresionant și vor fi investiții de sute de milioane de euro.

Brăila și Galați, cele două județe ale României care vor exploda financiar. Investiții majore aici

Din 2022 până în prezent, mai multe pături sociale din România s-au plâns de faptul că sunt afectate în mod negativ de războiul din Ucraina. Agricultorii au fost, fără îndoială, cei mai loviți de evenimentele recente. Importurile de cereale din statul vecin i-au falimentat pe mulți fermieri din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, poziția strategică a României, în contextul conflictului din Ucraina, poate avea și o serie de efecte benefice pentru țara noastră. În următorii ani, două județe din sud-estul țării, din Muntenia și Moldova, vor deveni noul ”centru de interes” al Europei.

Se află în această fericită postură Brăila și Galați. În această zonă va fi amplasat hub-ul de reconstrucție pentru Ucraina. Tot pentru Brăila și Galați se construiește un nou aeroport.

ADVERTISEMENT

Investițiile uriașe în hub-ul regional destinat reconstrucției Ucrainei, cele în noul aeroport, dar și investițiile în porturile dunărene din Brăila și Galați vor avea efecte benefice pentru economia celor două județe.

Cum va arăta Aeroportul Internațional Galaţi – Brăila

Încă din aprilie 2024, proiectul pentru viitorul aeroport din sud-estul țării a primit acordul ROMATSA. Aeroportul Internațional Galaţi – Brăila va avea o suprafaţă de 250 de hectare. La el se adaugă și o zonă rezervată pentru investiţii publice de aproximativ 115 hectare.

ADVERTISEMENT

”Am reuşit, după multe luni de negocieri şi multe drumuri la Bucureşti, să trecem de o etapă foarte importantă, şi anume obţinerea acordului de la ROMATSA, de delimitare a spaţiului aerian al aeroportului. Nu a fost uşor, nu a fost simplu, însă am reuşit să deblocăm cea mai complicată parte din acest moment, astfel încât să putem continua studiile şi expertizele, aeroportul urmând să fie construit pe un teren aflat între Braniştea, Slobozia Conachi şi Tudor Vladimirescu.

ADVERTISEMENT

Este un proiect extrem de important, aşteptat de milioane de oameni din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bârlad, precum şi din zona raionului Cahul. Cert este că aeroportul nu a fost uitat sau abandonat. Mergem înainte şi lucrăm intens”, spunea, în aprilie 2024, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, conform ZF.

Din proiect mai reiese faptul că Aeroportul Internațional Galați – Brăila va avea un terminal de pasageri, cu o suprafață desfășurată de 28.500 de mp, şi un terminal cargo, cu o suprafaţă de aproximativ 5.500 de mp.

Apoi, turnul de control va fi unul integrat în cadrul terminalului de pasageri. Acesta va avea 9 porți de îmbarcare. Pista de decolare şi aterizare va avea o lungime de 3.500 de metri. Va fi similară celor de pe aeroporturile din Otopeni, Timișoara și Constanța.

Hub-ul de reconstrucție pentru Ucraina va atrage toate ajutoarele venite din Europa

Dacă ne uităm către hub-ul logistic prevăzută să apară în zonă, acesta va concentra toate ajutoarele venite din Europa pentru Ucraina. Ele  vor fi depozitate în Galați și Brăila, iar apoi transferate către Ucraina.

Automat, zona Galați – Brăila va dinamiza investițiile străine în zona celor două orașe. În paralel se vor intensifica și investițiile în județele din estul României, aflate la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina. Știm că în prezent zona Moldovei raportează mari decalaje de dezvoltare în comparație cu alte regiuni ale României.

România, acord cu Ucraina pentru construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița dintre cele două state

Viitoarea reconstrucție a Ucrainei aduce beneficii și pentru zona de nord a României. Tot în primăvara anului trecut, Executivul de la București a aprobat un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state.

Podul face parte din planul mai amplu prin care România va deveni principalul ”jucător” în reconstrucția Ucrainei. După încheierea războiului, prin țara noastră urmează să treacă ajutoarele venite din Europa.

Premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, spunea în aprilie 2024 că podul rutier peste râul Tisa va deveni un nou hub logistic la punctul de trecere Bila Ţerkva – Sighetu Marmaţiei.

”Podul va extinde oportunităţile noastre de export şi va accelera circulaţia persoanelor şi mărfurilor peste graniţă. Acesta face parte dintr-un program mai amplu de modernizare a logisticii pe direcţia Vestică”, a explicat Şmîhal.